Ulcinj kazan za smeće

October 1, 2010   | news

Forca optužila vlast zbog ugovora sa Barom o korišćenju deponije u Kručama

Ulcinj – Forca je juče optužila lokalnu vlast da je sa susjednim Barom “zaključila sumnjiv ugovor o odlaganju smeća na deponiji u mjestu Hije, u Kručama”, i obećala da će, “kada pobijedi na izborima 17. oktobra, tražiti zakonsku odgovornost zbog višemilionske štete”.
Lider Force Nazif Cungu, koji je izjavu dao na deponiji, dok se u pozadini vide na desetine goveda kako se hrane smećem, kazao je da su “detalji ugovora skandalozni”.
“Za deponovanje otpada iz Bara, Opština je inkasirala sedam eura po kubnom metru za 2009, a osam eura za ovu godinu. Na podgoričkoj sanitarnoj deponiji, ta cijena za ostale primorske opštine iznosi 68 eura po kubiku, dakle od osam do devet puta više. Znamo da će Opština Bar ovdje za četiri godine istovariti 80.000 kubnih metara svog smeća što, po tarifi iz Podgorice, iznosi više od pet miliona eura. Naš grad, po istom osnovu, inkasiraće devet puta manje, zbog čega će svi koji su učestvovali u zaključivanju tog sramnog ugovora morati da odgovaraju nakon naše pobjede 17. oktobra”, poručio je Cungu.
On je ocijenio da je “stanje na deponiji alarmantno i najbolja potvrda nesposobnosti lokalne vlasti“.
“Činjenica da su sadašnji čelnici pristali da pretvore našu teritoriju u kazan za otpad iz drugih opština, govori o nedostatku poštovanja i ljubavi prema zavičaju. Deponija ne samo što zagađuje obalu, već i zbog činjenice da je na vrlo atraktivnoj lokaciji pod smećem zakopano dva miliona kvadrata panoramskog prostora, odvraća potencijalne investicije”, kazao je Cungu.

DUA: Trik im je providan

Dan ranije, DUA je aktivnosti Force u okviru „Nedjelje čistoće“ okarakterisala kao “providan politički trik”.
“Gospoda iz Force, u svojoj naivnosti, i dalje misle da na ovakav način mogu doći do jeftinih političkih poena. Neka se Forca i dalje bavi time, neka koristi jezik uvreda i mržnje i neka takav ljudski moral bude temelj njihove političke platforme. To je njihov izbor, a DUA ima svoju političku i radnu viziju koja kaže da ćemo zadržati naše dostojanstvo, a drugima čuvati i dostojanstvo i moral”, saopšteno je iz DUA u reagovanju na tekst sa naslovom „Počistimo i lošu upravi i afere“, koji je u „Vijestima“ objavljen u utorak.

Batina neposlušnima, novac podmitljivima

Udružena opozicija ocijenila je da je u Ulcinju došlo vrijeme da se “vlast okrene građanima, a ne privilegijama kao što je do sada bio slučaj” i upitala zašto se pojedincima dozvolilo da se pod maskom institucija, enormno obogate.
“Sve vrijeme svoje vladavine služili su se samo silnim obećanjima koja su pukla kao ploveća santa leda. Prazni kao ispaljena puška, počinju da pričaju priče bez života, poput željezničkog reda vožnje”, piše u saopštenju i dodaje da vlast sve to radi ne bi li “u birački krvotok svojih simpatizera ubrizgala još koju optimističku transfuziju”.
“U rukama drže batinu za neposlušne, novac za podmitljive i ponude za lakovjerne”, piše u saopštenju.
Ni oni, kako dodaju, sa boljim pamćenjem ne mogu se sjetiti kada je u Ulcinju realizovana neka veća investicija.
“Već 25 godina u gradu nije izgrađen nijedan veći hotel dok su sva preduzeća u stečaju ili su pogašena. Od prije 10 godina, najavljuju se radovi na izgradnji hotela „Jadran“, a više nema ni „Galeba“ iako „Rokšped“ već godinama najavljuje nicanje novog i ljepšeg hotela na istom mjestu. U problemima su i ulcinjski građevinari koji vode rat za svoja prava, a posljednjih godina nije lako ni zaposlenim u Solani”, navodi se u saopštenju.

S.A.
Vijesti
YouTube Preview Image

3