Ferhat Dinoša: Ako ne ode sam razriješite ga

October 9, 2010   | Anketë / Anketa

Podgorica – NVO “Juventas” daje snažnu podršku stavovima koji su usvojeni u zajedničkoj Deklaraciji i preporukama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji čine po 14 parlamentaraca iz evropskog i crnogorskog parlamenta, saopšteno je juče iz te NVO.
U “Juventasu” tvrde da i dalje ostaju pri stavu da ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša treba da podnese ostavku, smatrajući da “ako on to i dalje bude odbijao, treba da bude razriješen sa te pozicije”.
Posebnu podršku, kako se navodi, ta NVO pružiće koordinatorki Komiteta za spoljne poslove Urlike Lunacek, koja je iznijela jasan stav o neprimjerenom odnosu crnogorskog ministra za ljudska i manjinska prava prema LGBT populaciji.
“Nažalost, umjesto da je ostao pozitivan utisak u javnosti, nakon veoma jasne osude ponašanja ministra od strane parlamentaraca, Dinoša nastavlja da sa istim žarom iznosi negativne stavove prema politici tolerancije i poštovanja ljudskih prava LGBT osoba, čak i po cijenu odbijanja saradnje u vezi sa tim pitanjem sa predstavnicima EU”, poručili su iz NVO-a.

U “Juventasu” ističu da nikako ne shvataju, kao ni značajan broj nevladinih organizacija u Crnoj Gori, ali i u regionu i EU, “zašto Dinoša i dalje uživa podršku Vlade”.
“Posljednjim osuđujućim izjavama i kritikama, onim koji su osudili njegov diskriminišući odnos prema LGBT populaciji, Dinoša pokušava da zaoštri situaciju u javnosti i isprovocira reakciju njenog konzervativnijeg dijela, koji bi očigledno kako on očekuje, trebalo da izvrši pritisak na one koji nijesu spremni da slijede njegovu politiku selektivnog poštovanja ljudskih prava”, smatraju u toj NVO.

Nažalost, kako upozoravaju, “Dinoša i dalje ne želi da prihvati da manjinska prava nijesu samo prava nacionalnih manjina, nego svih onih kategorija stanovništva, kojima je potrebna institucionalna podrška da bi njihova prava bila poštovana”.
“Nepodnošenjem ostavke, koja je od njega zahtijevana, Dinoša nanosi štetu naporima za sticanjem kandidature, a nakon toga i članstva naše zemlje u EU. Ako Vlada i dalje insistira da on ostane na toj poziciji, onda se cijeli sistem zaštite ljudskih prava ugrožava, te dovodi u pitanje javno iskazana namjera Vlade da maksimalno radi na zaštiti ljudskih prava u Crnoj Gori”, poručili su u toj nevladinoj organizaciji.

T. Đ.
Vijesti

Garantujem vam zaštitu na paradi ponosa
Podgorica – Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša ponudio je juče zaštitu prilikom organizovanja prve parade ponosa u Crnoj Gori svim poslanicima koji su prije nekoliko dana u Briselu sa kolegama iz Evropskog parlamenta usvojili Deklaraciju u kojoj osuđuju njegovu izjavu o homoseksualizmu.
Povodom stava iz Deklaracije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji čine po 14 parlamentaraca Evropskog i crnogorskog parlamenta, da odbor “žali zbog neprihvatljivih izjava ministra za ljudska i manjinska prava o LGBT populaciji”, Dinoša je kazao da on “ne ide u Brisel da priča ono što ne govori u Podgorici”.

Taj stav je ušao u zajednički dokument povodom Dinošine izjave od prije skoro godinu dana da “postojanje homoseksualaca nije dobra vijest za Crnu Goru” i da ne bi bio “mnogo srećan zbog toga”. U Deklaraciji se podsjeća da sve manjine, uključujući i LGBT grupu, moraju biti zaštićene striktnom primjenom Zakona o zabrani diskriminacije”.
Za taj stav glasali su svi poslanici iz Skupštine Crne Gore, uključujući i Dinošine kolege iz vladajuće DPS-SDP koalicije, kao i iz konzervativne Nove srpske demokratije koja je ranije imala negativan stav prema LGBT populaciji.
“Nažalost, neki poslanici crnogorskog parlamenta jesu to učinili. Ja nisam znao da LGBT (lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe) populacija ima takvu podršku kod parlamentarnih stranaka Crne Gore, pogotovo Nove srpske demokratije i Nove demokratske snage – Force. I sada očekujem da će se ovi ljudi angažovati oko organizacije parade ponosa i stati na njeno čelo. Ja im garantujem zaštitu u tom slučaju. Učiniću sve da animiram druge državne subjekte da se oni zaštite”, kazao je Dinoša “Vijestima”.

Odbijajući mogućnost da se i on nađe u defileu na paradi ponosa, Dinoša je rekao da će Crna Gora “pružiti zaštitu svim kategorijama ljudi, i svim pojedincima u onome što su evropski uzusi i što je evropska praksa, pa i kada je u pitanju LGBT populacija”.
“Ta praksa i ti uzusi govore da je država dužna da zaštiti i tu kategoriju stanovništva, ali da nije obavezna da ih afirmiše. Dakle, Crna Gora će se ponašati u skladu sa evropskim uzusima povodom tog pitanja. Druga je stvar što u Crnoj Gori postoje i veći katolici od pape”, ocijenio je Dinoša.
Članovi crnogorske delegacije koji su u Briselu glasali za Deklaraciju su Ranko Krivokapić, Miodrag Vuković, Predrag Sekulić, Mevludin Nuhodžić, Aleksandar Bogdanović, Raško Konjević, Suljo Mustafić, Nada Drobnjak, Vasilije Lalošević, Predrag Bulatović, Slaven Radunović, Branko Radulović, Genci Nimanbegu i Goran Danilović.

Debatu u Briselu o Dinošinim izjavama, prema informacijama “Vijesti”, pokrenula je austrijska parlamentarka, koordinatorka Komiteta za spoljne poslove i izvjestiteljka za Kosovo, članica LGBT Integrupe Urlike Lunacek. Njen kolega Eduard Kukan i Krivokapić branili su Dinošu, navodeći da nije praksa da u zvanična dokumenta uđe pojedinačan slučaj, ali je Jelko Kacin iz Slovenije insistirao da se u Deklaraciji uvrsti stav o izjavama crnogorskog ministra.

T. PAVIĆEVIĆ
Vijesti

http://a60.video2.blip.tv/8630006741854/Rtvvijesti-prizma081010370.flv