U trci za 33 odbornika 252 kandidata

October 13, 2010   | news

Ulcinjani 17. oktobra vanredno biraju vlast. Nakon majskih izbora, pokazalo se neuspješnih, u nedjelju kreće izborna trka u kojoj učestvuje pet političkih partija, dvije koalicije i dvije grupe građana, sa ukupno 252 kandidata. Oni će se boriti za 33 odbornička mjesta u SO Ulcinj. S obzirom na odnos političkih snaga u najjužnijoj opštini, teško je vjerovati da će jedna partija ili koalicija uspjeti da osvoji većinu.
Podsjetimo, na lokalnim izborima koji su u Ulcinju održani 23. maja, koalicija DPS-DUA je osvojila 14 mandata, Forca 11, SDP, PDP i udružena opozicija po dva mandata, a Građanska inicijativa „Perspektiva” i koalicija DS-DJA po jedan mandat. O konstituisanju lokalnog parlamenta pregovaralo se tri mjeseca, poslije čega je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović raspisao vanredne izbore. Svi politički subjekti u posljednjih mjesec dana u predizbornim kampanjama ponudili su biračima programe koji, po njima, treba da riješe nagomilane probleme. O tome šta će biti ciljevi i prioriteti učesnika izbora ukoliko budu dio buduće vlasti za „Dan” govore nosioci izbornih lista.
Nosilac liste koalicije „Bolji Ulcinj-Bolja Crna Gora” Andrija Ćetković uvjeren je da Ulcinj ima dovoljno kapaciteta da se postave temelji novog, dinamičnog razvoja.
– Kada postanemo dio vlasti odmah ćemo inicirati donošenje urbanističkih planova, bez kojih nema razvoja. Naši prioriteti biće ulaganje u infrastrukturu i stvaranje optimalnih uslova za ulaganje i razvoj turizma i poljoprivrede. Rješavanje ekoloških problema takođe će biti jedan od naših prioriteta. Imamo kadrovski potencijal koji, sigurni smo, garantuje početak temeljnog razvoja našeg grada – ističe Ćetković.
Najvažniji ciljevi Bošnjačke stranke su razvoj grada i zapošljavanje, te razvoj turizma, privrede i saobraćajne infrastrukture.
-Ukoliko bi BS bila dio vlasti u Ulcinju, mi bismo se zalagali za smanjenje poreza i dažbina za privredne subjekte, za privlačenje investitora, ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i turizam, otvaranje novih radnih mjesta, pružanje socijalne pomoći ugroženima, za ravnopravnost i bolju zastupljenost Bošnjaka u lokalnoj samoupravi, javnim ustanovama i službama, shodno evropskim standardima – kažu u toj partiji, čiji je nosilac liste Rifat Stanković.
Program i ciljevi građanskog pokreta „Perspektiva” su jasni – razvijeniji Ulcinj, sa još razvijenijim anamalskim područjem, tvrdi nosilac liste Amir Holaj.
– Nama dolazak na vlast nije iznad svih prioriteta. Naš cilj je da građani shvate da njihov glas nema cijenu i da oni ne zavise od političara, već političari od njih. Bez obzira na sve okolnosti na terenu posljednjih dana, poput kupovine glasova, nećemo mijenjati svoje opredjeljenje da mijenjamo stvari nabolje – kategoričan je Holaj.
Nosilac Liste DPS-a Luiđ Škrelja naglašava da će se ta partija zalagati da Ulcinj više ne bude naznačen kao evropski samo na bilbordima i u predizbornim parolama, već da stvarno postane evropski grad.
-Ukoliko budemo participirali u vlasti onakvim kapacitetom kojim mislimo da zaslužjemo, uvjereni smo da to možemo da ostvarimo. Kada to kažem imam na umu poboljšanje svih segmenata rada i života, što će uticati na poboljšanje standarda svih građana. Akcenat će nam biti na poboljšanju infrastrukture, izradi svih vrsta planova kako bi se stvorili uslovi za valorizaciju Velike plaže, Ade Bojane, Valdanosa i Šaskog bazena, odnosno kompletne opštine – poručuje Škrelja.
Za Novu demokratsku snagu Forca prioritetan posao, ukoliko budu dio buduće vlasti, biće sređivanje finansijskog stanja, za koje kažu da je katastrofalno.
–Pored osnovnog programa, koji smo uradili za period do 2014. godine, pripremili smo i urgentan plan za upravljanje opštinom. Obradili smo sedam najvažnijih segmenata, a prvi je opštinski budžet. Cilj nam je da uradimo rebalans i planiramo budžet za narednu godinu. Naravno, treba pristupiti konsolidaciji svih primanja na nivou opštine. Ostale tačke plana odnose se na razvoj infrastrukture, smanjenje nezaposlenosti i siromaštva, pripremu turističke sezone, rješavanje vodosnabdijevanja i ekoloških problema – navodi nosilac liste Forca Nazif Cungu.
Aktuelni predsjednik opštine i nosilac izborne liste koalicije “Zajedno za budućnost” DUA i PDP Gzim Hajdinaga kaže da su te dvije partije tokom političkog djelovanja dokazale da posjeduju političke, upravljačke i menadžerske sposobnosti da poboljšaju životni standard građana.
– Konkretno, naši glavni prioriteti su kvalitet javnih usluga, moderna infrastruktura, unapređenje turističke ponude grada na način da bude konkurentna na regionalnom tržištu i šire, smanjenje nezaposlenosti, podrška svim društvenim grupacijama, jačanje multikulturne tradicije, privlačenje stranog i domaćeg kapitala, kao i domaćinsko upravljanje prirodnim resursima opštine, te konkretna pomoć poljoprivrednicima i stočarima, stimulisanje zanatstva itd. Znači, koalicija DUA-PDP ima znanje, volju i kapacitete da usmjeri ukazano povjerenje građana u njihovu korist – tvrdi Hajdinaga.
Prvi na listi kandidata za odbornike iz redova Demokratskog saveza u Crnoj Gori Saubih Mehmeti smatra da je davanje obećanja biračima u uslovima u kojima se danas nalazi opština nerealo i neozbiljno.
– Ono što mi možemo poručiti građanima je da ćemo se uhvatiti u koštac sa mnogobrojnim problemima. Znamo da opština nema novca i da ima milionska dugovanja. Trudićemo se da saniramo sadašnje stanje. Insistiraćemo na decentralizaciji kako bi Ulciinj konačno dobio sva sredstva koja se ubiraju sa njegove teritorije. Jedino tako ćemo moći da finansiramo razvojne projekte i stvaramo uslove da privučemo inostrani i domaći kapital – objašnjava Mehmeti.
Građanska lista „Integracija”, ukoliko bude dio buduće vlasti, zalagaće se za efikasniju lokalnu vlast i veće učešće omladine, NVO i biznis sektora u planiranju i razvoju grada.
– Uvijek ćemo podržati i boriti se za sve projekte koji će donijeti dobro ovom gradu. Trudićemo se da aktivno učestvujemo u radu lokalnih organa, a mladi i školovani kadrovi sa naše liste garancija su da imamo ideje i da smo spremni da ih sprovedemo – kaže nosilac liste Ragip Šaptafa.
Nosilac liste SDP-a Selim Resulbegović poručuje da će ta partija insistirati na stvaranju uslova za dinamični razvoj Ulcinja, s obzirom na velike prirodne resurse za razvoj poljoprivrede i turizma.
– Preduslov za to je kadrovsko jačanje lokalne samouprave sa stručnog i profesionalnog aspekta, kako bi se otklonile postojeće biznis barijere. Ubrzan rad na donošenju prostorno-planske dokumetacije je bazni uslov za svaki vid razvoja. Preko izgradnje novih turističkih kapaciteta riješilo bi se pitanje nezaposlenosti, kao i razvoja svih komplementarnih djelatnosti koje prate razvoj turističke privrede – ističe Resulbegović.

M.KNEŽEVIĆ

Glasanje na 35 biračkih mjesta

Ulcinjani će glasati za odbornike na 35 biračkih mjesta. Raspored stranaka, koalicija i građanskih lista na zbirnoj listi je sljedeći: 1. DPS, 2. Koalicija DUA-PDP, 3. Forca, 4. Građanska inicijativa „Integrimi”, 5. Građanska inicijativa „Perspektiva”,6. Koalicija “Bolji Ulcinj – Bolja Crna Gora”,7. Demokratski savez u Crnoj Gori, 8. SDP, 9. Bošnjačka stranka.

ANKETA:
Građani očekuju promjene

Dželjal Hodžić
– Od nove vlasti očekujem da se ozbiljno pozabavi mnogobrojnim problemima. Posebno me brine loša ekološka situacija u opštini i činjenica da prethodna vlast po tom pitanju nije ništa uradila. Nastavljena je devastacija borove šume, maslinade u Valdanosu, pješčanih dina i kanala Port Milena.

Vasilije Dulović
– Nadam se da će ulcinjska vlast konačno donijeti urbanističke planove, bez kojih nema razvoja. Do sada smo samo stagnirali i vjerujem da je došlo vrijeme da se to promijeni. Želimo da se mladi zaposle, jer na njima je budućnost. Ulcinju treba novi nerv koji će pokrenuti čitav organizam da radi i stvara. Ako ovako ostane, nemamo se čemu nadati.

Pavle Rudović
– Treba nam vlast koja će pokrenuti razvoj Ulcinja. Godinama se ništa ne dešava i jedino naša opština ne prosperira. Očekujem da se to promijeni, jer imamo dovoljno kapaciteta da se razvijamo i budemo turistička destinacija u koju turisti neće dolaziti samo tokom dva mjeseca ljeta.

DAN
http://forca.me/images/stories/videos/Debati_2010_2.flv