Bardhi: Ulcinjski izbori neregularni

October 27, 2010   | news

Mehmet Bardhi pokrenuo pred ustavnim sudom postupak za poništenje rješenja DIK-a
Ulcinjski izbori neregularni
« Bardhi tvrdi da je DIK pogrešno primijenila materijalno pravo i povrijedila izborno pravo, navodeći da je biračko mjesto ranije zatvoreno kako bi se prikrile izborne neregularnosti »

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Mehmet Bardhi podnio je juče Ustavnom sudu Crne Gore ustavnu žalbu u kojoj traži poništenje rješenja Državne izborne komisije. Osporenim rješenjem DIK je ocijenio kao neosnovan njegov prigovor na rješenje ulcinjske izborne komisije kojim je odbijen njegov prigovor na regularnost izbora na glasačkom mjestu broj 18 – Osnovna škola Šordra.
U ustavnoj žalbi Bardhi tvrdi da je DIK pogrešno primijenila materijalno pravo i povrijedila izborno pravo. Negira ocjenu DIK-a da je zapisnik o radu biračkog odbora na pomenutom galsačkom mjestu potpisalo pet njegovih članova, da niko nije imao primjedbi i da je biralište zatvoreno u 21 čas.
– Zapisnik o radu biračkog odbora nije potpisalo pet članova, već četiri. Peti član je zamjenik predsjednika. Shodno odredbama člana 35, stav 5, Zakona o izboru odbornika i poslanika, zamjenik može biti prisutan samo u slučaju odsutnosti ili spriječenosti predsjednika u vršenju poslova i zadataka biračkog odbora. U konkretnom slučaju, prisutni su bili i predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora, i obojica su potpisali zapisnik – istakao je Bardhi.
Tvrdi da je takva radnja nedozvoljena i kao takva nezakonita.
– Sve navodi na sumnju da je to namjerno urađeno kako bi prikrili činjenicu da je biračko mjesto zaključeno u 19.45, kao i druge nepravilnosti, pošto ostalim članovima nije dozvoljeno davanje primjedbi – ocijenio je Bardhi.
Ukazuje da je DIK zanemarila i činjenicu da zapisnik nije potpisao jedan stalni član biračkog odbora, kao ni jedan član iz proširenog sastava. Tu činjenicu smatra veoma bitnom za odlučivanje. Kako je objasnio, birački odbor čini pet stalnih članova i devet članova proširenog sastava, što je ukupno 14. Izračunao je da je zapisnik sa pomenutog biračkog mjesta potpisalo svega 28 odsto članova biračkog odbora.
– Slobodno se može reći da se taj zapisnik ne može prihvatiti kao činjenica regularnosti, već, naprotiv, kao dokaz neregularnosti i nezakonitosti – naveo je Bardhi.
On je dodao da DIK uopšte nije ni uzela u razmatranje činjenicu da je Demokratski savez kroz uvid u izborni materijal sa pomenutog biračkog mjesta utvrdio da su glasovi pogrešno brojani na štetu njihove izborne liste. Da jeste, uvjeren je on, to bi moglo uticati na utvrđivanje rezultata izbora za pojedine liste.
U prilog tvrdnji da je biračko mjesto zatvoreno prije zakonskog roka, Demokratski savez je dostavio i izjavu svog opunomoćenog člana proširenog sastava biračkog odbora Latifa Ceke. U rješenju DIK-a navodi se da toj izjavi nijesu mogli pokloniti povjerenje. Bardhi smatra da je takav stav suprotan odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika.
– Iz svega navedenog nedvosmisleno proizilazi da zaključivanje izbora na biračkom mjestu broj 18 u 19.45 časova predstavlja povredu biračkog prava. Do kraja izbora bilo je ostalo još sat i 15 minuta, što je suprotno zakonu – naglasio je lider DS.
Prema rezultatima ponovljenih izbora u Ulcinju, održanih 17. oktobra, Demokratski savez nije osvojio nijedan odbornički mandat.

V.R.
DAN

Pritisci i pare na dan glasanja

U prigovoru dostavljenom DIK-u Demokratski savez Albanaca je istakao i da je na biračkom mjestu 31-JKP Ulcinj u toku čitavog izbornog dana vršen pritisak na birače i da su im dijeljene koverte sa novcem. O tome su u pisanoj formi obavijestili i OIK Ulcinj. Izražena je i sumnja da su na tom mjestu pogrešno utvrđeni rezultati izbora, a na štetu liste Demokratskog saveza.
– DIK je nakon razmatranja navoda iz prigovora, osporenog rješenja i priložene dokumentacije, utvrdila da na biračkim mjestima 18 i 31 nijesu učinjene povrede zbog kojih bi trebalo raspustiti biračke odbore i ponoviti glasanje – stoji u rješenju DIK-a kojim se odbija prigovor Demokratskog saveza Albanaca.

IZVOR / DAN

1