Sad i djeca biju

November 12, 2010   | news

Zabrinjavajući podaci projekta o podršci žrtvama nasilja u ulcinju
Ulcinj – Od kada se u Krivičnom zakonu nasilje u porodici tretira kao krivično djelo, u proteklih sedam godina u Osnovnom sudu u Ulcinju pokrenuto je više desetina krivičnih postupaka, a našoj organizaciji se obraća sve više žena ugroženih od muževa nasilnika, očeva, braće i, što je interesanto, od sopstvene muške djece”, kazala je Hatidža Neljaj, koordinatorka projekta „Podrška žrtvama porodičnog nasilja i poboljšanje njihovog položaja”, čija je prezentacija održana juče u Ulcinju.

Ljuljaj je kazala da se od 115 poziva, koliko ih je ukupno bilo prošle godine, njih 45 odsto odnosilo na fizičko nasilje, 15 odsto na psihičko, isto toliko zbog zlostavljanja na radnom mjestu, dok se 12 odsto poziva odnosilo na nasilje u školama i seksualno uznemiravanje.
“Porodično nasilje je oduvijek postajalo i od osnivanja SOS telefona u Ulcinju imali smo dosta poziva i kontakta sa ženama žrtvama nasilja, ali je rijetko koja od njih imala hrabrosti da prijavi slučaj policiji, prevashodno zbog straha da će biti usuđena od ove patrijarhalne sredine, da neće imati razumijevanja i da će biti odbačena i od najbližih”, kazala je Neljaj.

Iskustva SOS telefona, kazala je, pokazuju da se žene, koje su somosvjesnije, mnogo prije odlučuju da izađu iz kruga pakla i da im je mnogo manje važno da li će neko u okruženju znati da li one imaju problem ili ne.
“Nasilje se jednako bilježi u siromašnim i bogatim porodicama, ali evidentno je, prema našim iskustvima, da su ekonomski situirane žene spremnije da izađu iz pakla. Svjesne smo da pojava nasilja u porodici neće nestati za godinu ili dvije i da ne možemo preko noći promijeniti nešto što je uvriježeno vjekovima, što je od mitova, stereotipa i predrasuda preraslo čak u zakone, ali smo uvjerene da ćemo zajedničkim radom i zalaganjem svih institucija smanjiti nasilje na najmanju moguću mjeru”, kazala je Neljaj.

Neljaj je istakla da je projekat finansijski podržao Fond za aktivno građanstvo, te da će njegova realizacija trajati godinu.
Osim Neljaj, na realizaji projekta biće angažovan projektni tim kojeg čine Hatidža Đoni kao menadžer projekta, gineokolog Zulfije Duraku, psiholog Linda Kurti, dr Mirlina Redža i advokat Loro Markić, koji će imati ulogu pravnog savjetnika i zastupnika.
Realizaciju projekta pratiće multidiciplinarni tim u kome će, ispred Osnovnog suda, ispostave policije, Opštine Ulcinj, Doma zdravlja i Centra za socijalni rad, u narednih godinu biti Kata Dočić, Adnan Bećiragić, Angjelina Leši, Nora Kovači i Amir Elezaga. Konsultant i supervizor projekta je Biljana Zeković, izvršna direktorica “SOS Podgorica” i članica upravnog odbora SOS Ulcinj.

S.A.
Vijesti