Turisti žele luksuz kojeg u Ulcinju nema

November 15, 2010   | news

Direktor Turističkog saveza Kosova Škeljzen Rizaj govori za Pobjedu o turističkoj ponudi najjužnije crnogorske opštine
U Ulcinju se posljednih godina rušilo i zatvaralo više hotela nego što se otvorilo

ULCINJ – Ove godine u Ulcinju je ljetovalo 250.000 turista sa Kosova. Oni su realizovali više od 2,5 miliona noćenja i dnevno trošili oko milion i po eura. Ako se dobro pripremite, iduće godine najjužniji grad u Crnoj Gori može imati još veći profit od gostiju sa Kosova – kaže direktor Turističkog saveza Kosova Škeljzen Rizaj.

POBJEDA: Šta je najveći nedostatak turističke ponude Ulcinja?

RIZAJ: Najveći problem u ponudi Ulcinja je nedostatak većih kapaciteta u hotelskom smještaju. Danas i Kosovari i Beograđani traže hotele sa pet zvjezdica i zbog toga dosta njih odlazi u Tursku, gdje takva ponuda postoji. U Ulcinju se posljednih godina rušilo i zatvaralo više hotela nego što se otvorilo. Hotel Otrant, koji ima četiri zvjezdice, prošlog ljeta nije otvaran, tako da je u Ulcinju situacija sa hotelima sad gora nego prije dvadeset godina. Međutim, napori HTP Ulcinjska rivijera i Albatrosa su izvanredni. Oni su uspjeli da napune objekte stare 40 godina i da im gosti budu zadovoljni, što je za svaku pohvalu.

POBJEDA: Šta je najbolje u ponudi Ulcinja?

RIZAJ: Najljepše u turizmu Ulcinja su plaže. Veliki broj je dobio plavu zastavicu. Kada smo govorili našim građanima – idite u Ulcinj – rekli smo da će se ovdje sresti sa najljepšim plažama Mediterana. Na njima se čak zarađuje više nego u hotelima. To je čudnovato, ali je tako. Dok se ne postigne da hoteli rade 12 mjeseci godišnje – kao u Grčkoj ili Turskoj – hotelijerstvo neće biti isplativ posao.

POBJEDA: U kojoj mjeri je otvaranje avionske linije između Prištine i Podgorice doprinijelo ostvarivanju dobrog turističkog prometa između Crne Gore i Kosova ?

RIZAJ: Ova linija je predstavljala olakšavajuću okolnost za dijasporu Kosova. Ona nije toliko bitna za dolazak naših građana sa Kosova u Crnu Goru koliko je bitna zbog naše dijaspore koja dođe u Crnu Goru na odmor iz svih zemalja Evrope, a onda nakon odmora odlazi u Prištinu. Tokom svih ovih kriznih godina kompletna dijaspora Kosova opredjeljivala se da ljetuje u Ulcinju. Oni se tu osjećaju ugodno, bezbjedno i tu prolaze bez ikakvog incidenta.

POBJEDA: Na kom nivou je bila bezbjednost turista tokom sezone?

RIZAJ: Turistički savez Kosova je predložio da se Upravi policije Crne Gore dodijeli posebno priznanje za bezbjednost u turizmu zato što nijesmo imali nijedan incident tokom čitavog ljeta ni na ulici, ni tokom vožnje autobusima. Ove godine se nije desila čak ni najmanja neprijatnost našim turistima.

POBJEDA: Koje su vaše preporuke za narednu sezonu?

RIZAJ: Privatni smještaj mora biti na višem nivou. Neka u privatnom smještaju sve sobe budu klimatizovane, neka posteljina bude kvalitetnija i gosti sa Kosova neće mariti hoće li to koštati dva- tri eura skuplje. To je malo čudnovato, ali eto – to je prijedlog Kosovara. Prijedlog o unapređenju privatnog smještaja je realan jer sve i da sada krenu da se grade hoteli – oni neće biti gotovi ni za nekoliko godina.

Ana Živanović Pobjeda
YouTube Preview Image