Ulcinj: Tečno zlato iz ulice mlinova

November 22, 2010   | news

Ruždija Kolari maslinovo ulje i dalje izrađuje na stari način uz pomoć kamenih točkova
Ulcinj – Maslina je vjekovni simbol Ulcinja, ali joj ni izbliza ne vraćamo koliko nam daje, kaže u razgovoru za “Vijesti” vlasnik ulcinjskog mlina „Braća Kolari“ u Novoj Mahali Ruždija Kolari.
On ističe i kako se tim povodom više radi u okolini Ulcinja, nego li u samom gradu.
“Čuo sam da je put Vladimira posađeno 20.000 stabala i to je dobro. Ovdje u gradu to nije slučaj, ali je dokaz da se prema tom plemenitom drvetu, koje nas i hrani i liječi, nedomaćinski odnosimo”, tvrdi Kolari.

No, iako je berba podbacila, njegov mlin trenutno radi punom parom.
“Na početku, mislili smo da će berba biti makar prosječna, ali su kiše uzele danak”, kaže Kolari, u čijem se mlinu dnevno u prosjeku samelje između 500 i 600 kilograma maslina. „Braća Kolari“ i dalje radi na principu hladnog cijeđenja, a tri ogromna kotača mlina, koji se nalaze u centralnom dijelu objekta, impozantno personifikuju moć masline. Kotači teški 1.800, 1.700 i 1.600 kila, za manje od 35 minuta samljeće i do 600 kilograma maslina i zajedno sa košpicama pretvoriti ih u skoro tečnu masu.
Ogromne ploče su na automatski pogon i kreću se kružno po granitnoj podlozi dimenzija 3,5 puta 2,4 metra.
“Nakon što se izvrši mjerenje, masline prenosimo u skladište gdje ih peremo u slučaju da su prljave”, priča Kolari. Iz skladišta, nastavlja on, masline se dopremaju do elevatora, a odatle automatskim putem do mlina i točkova.
“Svi koji to žele, mogu da posmatraju proces mljevenja svojih maslina”, kaže Kolari.

Iz mlina, kako je objasnio, želatinska masa ide u dozator odakle se mehaničko-mašinskim putem stavlja na specijalne koševe na kolicima.
“Kada kolica budu napunjena koševima, stavljaju se u specijalne prese koje svoj dio posla odrade između 45 i 65 minuta. Iz presa, u podrumske komore, na jednu stranu sliva se voda koja je teža, a na drugu ulje. To je prirodna separacija”, kaže Kolari i dodaje da se tu ne završava proces.
“Ulje odlazi u prvu od tri komore. Tek kada dođe u posljednju, ono je čisto. Odatle se odlaže u posebne rezervoare gdje se skladišti i čuva dva do tri mjeseca radi dodatne separacije. Takvo ulje koje izađe iz našeg mlina, spremno je za upotrebu i dalju prodaju”, kaže Kolari.
Maslinari, iz mlina „Braće Kolari“, za 100 kilograma sada dobijaju 15 kilograma ulja.
“To je dobri stari običaj da za uzete kilograme maslina vraćamo kilograme, ulja a ne litre”, kaže Kolari i pojašnjava da je 15 kg ulja skoro 16 litara tečnog zlata.

Podsjeća i da je u pitanju porodični biznis koji je naslijedio od djeda i oca.
Sjeća se da je kompletnu opremu nabavio u Italiji po paprenim cijenama.
“Mislim da je još nijesmo otplatili, jer masline rađaju svake druge ili treće godine. Dobro je što radimo mi iz familije jer da je drugačije, zbog visokih dažbina, mogao bih slobodno katanac na vrata da stavim”, kaže Kolari.
Ulica u kojoj se nalazi njegov mlin, dodaje uz osmijeh, mještani zovu ulicom mlinova.
“Svojevremeno je sedam mlinova radilo u ulici, a danas samo tri. Dažbine i kriza učinili su svoje”, zaključuje Kolari.

Košpice daju šmek

Kolari kaže da je iz Italije zajedno sa ostalom opremom stigao i separator za brže odvajanje vode.
“Slabo ga koristimo, jer ulje koje je separirano u njemu ima zelenu boju kao iz prodavnice i bez prepoznatljivog šmeka je”, ističe Kolari.
Dodaje i da se od masline ne koristi samo voda.
“U maslini ima oko 80 odsto vode i ona prirodnom separacijom odlazi u posebnu komoru. Specifičan ukus našem ulju daju košpice koje u sebi imaju između 1,5 i tri odsto masti”, kaže Kolari.
Ne baca se, dodaje, ni brač koji nastaje presovanjem.
“On služi kao ogrijev, a stajanjem na gomili, dužem od godine, i kao pravo stajsko đubrivo”, ističe Kolari.

Kad konji nastave u krug

Ranije, prije automatizacije opreme, teške kamene točkove, u krug su okretali konji.
“Sjećam se da bi konji nakon tog rada, kada bi ih pustili na livadu, i dalje išli u krug”, ispričao je „Vijestima“ jedan Ulcinjanin, čija se familija ranije bavila proizvodnjom ulja.

Ove godine 400.000 litara ulja

Predsjednik Udruženja maslinara „Ulcinj“ Džaudet Cakuli kazao je da je ovogodišnji prinos oko 30 do 40 odsto od maksimalno mogućeg. On podsjeća da na području Ulcinja ima oko 100 hiljada stabala maslina.
“Prosječan ovogodišnji rod je oko 20 kilograma po stablu, što znači da će biti prikupljeno oko 2 miliona kilograma maslina. Imajući u vidu da su masline kvalitetne i da imaju oko 18 odsto ulja, znači da ove godinje u Ulcinju može biti proizvedeno oko 400 hiljada litara tog proizvoda”, ističe Cakuli.
On je kazao da organizovanog otkupa nema, jer Vlada i Opština ne pomažu najstarije Udruženje maslinara u Crnoj Gori.
“Maslina je simbol grada, a ulje može postati istinski brend samo ako resorno Ministarstvo odriješi kesu, kao što to radi kada su u pitanju druga Udruženja u Crnoj Gori. Takođe, neophodna je pomoć i Opštine”, poručio je Cakuli.

S. ADROVIĆ
Vijesti