NVO i intelektualci Ulcinja nezadovoljni dugoročnim iznajmljivanjem Valdanosa englezima

November 27, 2010   | Bota

Prijaviće Vujicu Briselu
Grupa ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca ocijenila je juče da je Ćiznenađujuća, skandalozna i štetna odluka Savjeta za privatizaciju o davanju u tridesetogodišnji zakup uvale Vladanos. U saopštenju se navodi da je „nepojmljivo da se takav biser, spomenik prirode, zaštićeno područje i podvodno arheološko nalazište ustupa nereferentnoj firmi.
– Firma Kubus luks ne ispunjava nijedan od tenderom postavljenih uslova, pa je ovakva odluka savjeta nelegalna. Zato ćemo pokrenuti odgovarajući postupak pred nadležnim organima i sa svim upoznati evropske institucije. Pozivamo Vladu, a posebno parlament i Komisiju za kontrolu privatizacije, da ne dopuste sklapanje ugovora, koji je štetan ne samo za stvarne vlasnike maslinade, već i za opštinu Ulcinj i državu Crnu Goru – navodi se u saopštenju.
Podsjeća se da su odbornici SO Ulcinj 2007. jednoglasno odlučili da se maslinada u Valdanosu vrati ranijim vlasnicima.
– Maslinjak je predmet restitucije i u toku su sporovi pred Upravnim sudom Crne Gore i Evropskim sudom za ljudska prava. Kao suorganizatori svih dosadašnjih aktivnosti i protesta na zaštiti prava i interesa građana, grupa ovim putem najavljuje nastavak kampanje za odbranu Valdanosa. Podrška svih dobronamjernih je u tome značajna i očekivana – zaključuje se u saopštenju, koje je u ime grupe NVO potpisao Džemal Perović.
Savjet za privatizaciju, kojem je predsjedavao vicepremijer Vujica Lazović, u srijedu je aminovao početak izgradnje turističkog kompleksa, uz izdavanje u dugoročni zakup uvale Valdanos, sa mogućnošću produženja roka za dodatnih 30 godina. Tu je odluku juče prihvatila i Vlada. Prema nezvaničnim informacijama portala Analitika, britanski Kubus luks će u ekskluzivni kompleks sa pet zvjezdica uložiti 250 miliona eura i zaposliti 1.000 radnika.
– Ako država dozvoli investitoru izgradnju golf terena, investicija bi premašila 300 miliona eura. Važan je podatak da nijedno stablo masline neće biti posječeno. Na prostoru maslinade biće odmah ugrađen sistem protivpožarne zaštite sa hidrantima – navodi se u tekstu.
Portal je objavio da će partner britanskoj kompaniji i suinvestitor na Valdanosu biti španski lanac ekskluzivnih hotela Sol Melia.
– Ta kompanija u vlasništvu ima 84 rizorts hotela, a prema podacima sa veb sajta kompanije, upravljaju sa ukupno 300 hotela u 28 zemalja na četiri kontinenta. Španska kompanija garantuje popunjenost kapaciteta budućeg unikatnog kompleksa. Prema projektu i nacrtu ugovora turistički kompleks bi trebalo da ima 1.400 kreveta. Budući da je površina Valdanosa 3,5 miliona kvadrata, investitor je tražio 2.200 ležaja, što nije prihvaćeno – ističe se u članku.

M.K. – S.G.
DAN