Obilne kiše izazvale poplave u većini crnogorskih opština – Video

December 1, 2010   | news

Nabujale rijeke ruše mostove
Obilne padavine, koje su juče pogodile Crnu Goru, stanje u većini crnogorskih opština dovele su do alarmantnog. Stanovnici ugroženih područja se sele ili se pripremaju za evakuaciju, a prognoze ne ulivaju nade, jer hidrometeorolozi najavljuju da će kiše biti do kraja sedmice.
U već pogođenim područjima na sjeveru, sutuacija se pogoršava, pa je u Beranama opet najkritičnije.

Evakuacija osam porodica iz romskog naselja, koje se nalazi pored izbjegličkog naselja Riversajd, počela je sinoć prije ponoći, koje su smještene u prostorijama Celuloze.
Jedan od betonskih stubova na drugom mostu na Limu, na magistralnom putu Berane– Rožaje, sinoć je popustio.

U izbjegličkom naselju Riversajd vode iz Lima su sinoć bile ozbiljna prijetnja, pa ukoliko se situacija nastavi, preko 200 osoba moraće da bude evakuisano, rekao je „Vijestima“ Sadrija Šalja, stanovnik Riversajda.
Sinoć su u Berane doputovali predstavnici UNHCR – a i HELP – a koji su dopremili vreće sa pijeskom koje su sinoć postavljene kao štit.
Gradski most je do ponoći odolijevao Limu međutim, ukoliko se sruši, pored ostalih nevolja, stanovnici kompletne desne obale će ostati bez vode, jer su cijevi uvezane za most.

Nabujali Lim je juče oštetio gradski most u centru, pa je u jutarnjim časovima zatvoren za saobraćaj i pješake nakon popuštanja konstrukcije stare 50 godina. Kabinet gradonačelnika je saopštio da je pod budnom pažnjom i drugi most koji je bio ugrožen od nabujale rijeke još za vrijeme prethodnih poplava.
Više od 10.000 stanovnika naselja Hareme, Petnjik, Donje Luge, Donje Ržanice, Zagorja, Kaludre i drugih zaselaka, juče je odsječeno od grada, a jedini im je put alternativni most, na magistrali Berane-Rožaje, oko kilometar i po udaljen od gradskog mosta.

U Beranama se juče radilo na preusmjeravanju nabujalog Lima od ugrožene stope gradskog mosta. Ukoliko bi ona popustila, most bi pregradio vodotok što bi izazvalo poplave gradske zone nizvodno od mosta sa obje strane. Krizni štab će, kako je kazao Golubović, procijeniti mogućnost pada mosta, i ako do toga dođe, miniraće ga.
Golubović je dodao da je ugrožen i drugi most na Limu. Ukoliko bi i taj most bio oštećen, jedina komunikacija sa drugom obalom bila bi preko mosta na Rijeci Marsenića, koji je oko desetak kilometara udaljen od centra Berana.

Stepeništa i ulice u Herceg Novom su juče pretvoreni u potoke i vodopade. Kanali za odvod površinskih voda, kao i potoci nijesu mogli da prime ogromnu količinu vode koja se izlivala na saobraćajnice. Samo za pet sati palo je više od 90 litara kiše po metru kvadratnom.
Na pojedinim ulicama nivo vode dostizao je pola metra. Niz Mojdeški put tekla je bujična rijeka, a na magistralnom putu u Zelenici formirano je jezero koje je usporavalo saobraćaj.

Najteža situacija bila je u Igalu gdje je poplavljena Jugopetrolova pumpa. Nijesu pomagale ni pumpe Vatrogasne jedinice koje mogu da „prihvate“ do 2.000 litara vode u minuti. Bio je angažovan i bager koji je čistio nanose omogućavajući vodi da otiče u more. Poplavljena su prizemlja i garaže obližnjih zgrada.
Komandir vatrogasne službe Damjan Lončar kazao je da su za ovakvu situaciju dobrim dijelom krivi sami građani, koji su nesavjesnom gradnjom ili odlaganjem smeća i šuta zabetonirali ili zatvorili sve otvore, pa voda nema gdje da otiče.

U Nikšiću je kiša, koja neprekidno pada, napunila Slano jezero. Ovo jezero je sinoć, prema informacijama “Vijesti”, bilo na ivici izlivanja, povećao se vodostaj Zete i kompletni dotoci nizvodno od Budoša, ali poplavljenih stambenih i privrednih objekata još nema.

„U par objekata voda je prošla u podrumske prostorije, ali situacija nije alarmantna. Sve zavisi od daljih padavina“, rekao je Dimitrije Tomašević, načelnik opštinske Službe zaštite.
Voda već četiri dana preliva preko brana jezera Krupac i Vrtac, kao i kompletno korito Zete od izvora na Vidrovanu i kanale do Budoša.
Najviše problema juče su imali stanari kuća uz korito rijeke kod Vukovog mosta, gdje je više domaćina izmještalo stoku iz poplavljenih štala.
Iako voda nije dostigla prošlogodišnji nivo, situacija u Zeti uznemiruje stanovnike.

Voda u Ponarima, Bistrici i drugim selima Zete juče je bila niža za 30-40 centimetara od prošlogodišnjeg maksimalnog nivoa, a s obzirom na kišu koja je padala juče i vremensku prognozu, rekordni nivo vode bi mogao da bude oboren, tako da su mještani već počeli sa evakuacijom stoke, ali i najugroženijih kuća, seleći se u više predjele. Većina lokalnih puteva je blokirana.

“Do sada nam se niko od nadležnih nije javljao, iako smo na najnižoj tački pored Morače. Meni je voda već ušla u sve pomoćne objekte, tako da u njih unosimo palete i cigle kako bismo stoku podigli na viši nivo da ne stoji u vodi“, kazao mještanin Ponara Željko Markuš.
Predsjednik GO Golubovci, Dušan Radonjić rekao je da je krizni štab stalno na terenu i da se pomno prate dešavanja na teritoriji Zete. On je kazao da je donekle povoljna situacija što poplave nijesu došle iznenada i da su mještani imali dovoljno dana da se za njih pripreme kako bi šteta bila što manja.

Od ponavljanja januarskih poplava strahuju i u ulcinjskoj opštini, jer je nivo Bojane od juče u porastu.
”Stanje u priobalnim područjima postaje alarmantno”, potvrdio je juče “Vijestima” član Opštinskog kriznog štaba Fljamur Selović. On je kazao da je nakon obilaska terena utvrdio da je restoran u Šasu pod vodom kao i pojedina domaćinstva i poljoprivredna imanja u vladimirskim selima Lišna bori i Fraskanjel, gdje je izvršena i evakuacija stoke.
Bojana je porasla i nizvodno prema ušću vlasnici restorana i kućica strahuju od novih poplava.

Direktor Javnog preduzeća Komunalno Kotor, Zoran Mrdak, kazao je agenciji MINA da je grad u saobraćajnom kolapsu jer se više automobila ugasilo zbog visoke vode.
“Oko 18 sati Risan je preplavljen bujičnim vodama koje se slivaju u ogromnim količinama ka obali”, rekao je Mrdak, i naveo da su na terenu ekipe Vatrogasne jedinice i Komunalnog preduzeća koje pokušavaju da pomognu u pomjeranju zarobljenih automobila i barki koje je izbacilo more.

I u cetinjskoj opštini su spremni za najgore. Kako je kazao koordinator Kriznog štaba Prijestonice Rajko Janković, poplavljen je određeni broj podrumskih i pomoćnih objekata.
”Vodostaj Skadarskog jezera u prethodnih 50 sati porastao je 18 centimetara. Međutim, da bi voda dostigla nivo januarskih poplava, trebalo bi da vodostaj jezera poraste još oko 40 centimetara“, objašnjava Janković.

Rukovodilac Službe zaštite i komunalne policije Mojkovca Dragan Marković izjavio je sinoć da se rijeka Tara izlila u selu Slatina. Put koji povezuje to selo s gradom je u prekidu. Tara je poplavila uzvodno od Slatine imanja u Poljima, a kuće za sada nijesu ugrožene.
“Štitarička rijeka u MZ Štitarica nadolazi, lomljenim kamenom smo pojačali obalou. Mehanizacija već dva dana interveniše a jedna mašina dežura noću.Vodostaj potoka i rijeka raste, pripadnici Službe zaštite neprekidno prate situaciju na terenu”, kazao je Marković.

Iz Elektrprivrede su pozivali stanovnike ugroženog područja, prvenstveno radi sopstvene bezbjednosti i izbjegavanja eventualnih šteta, da u podrumskim i prizemnim prostorijama isključe sve električne uređaje. Tokom poslijepodneva svi stanovnici u Vranjini ponovo će dobiti električnu energiju, nakon što elektrodistributivne ekipe privremeno premoste oštećenu fazu trafoa u tamošnjoj trafo-stanici.

Porasli vodostaji

Hidrolog tehničar Miroslav Vraneš iz Hidrometeorološkog zavoda izjavio je juče da je vodostaj rijeke Morače u padu, a na Plavnici u porastu.
“Vodostaj na rijeci Morači juče ujutro bio je 763 centimetra a u ponedjeljek veče izmjerena su 844 centimetra. Na Plavnici je nivo vode porastao za deset centimetara, danas su izmjerena 452 a juče 442 centimetra. Rekordni vodostaj na Plavnici zabilježen je 1963. godine i iznosio je 530 centimetara. S obzirom na to da su meteorolozi najavili obilne padavine do kraja sedmice, postoji velika mogućnost da se dostigne maksimum”, rekao je Vraneš.
Nivo rijeke Zete je u padu, a u hidrološkoj stanici Duklov most u opštini Nikšić, kazao je Vraneš, juče je izmjereno 186, a prethodnog dana centimetar manje.
“Vodostaj na rijeci Zeti u Danilovgradu porastao je juče 70 centimetara u odnosu na prethodni dan. Vodostaj raste i na rijeci Bojani, gdje je juče izmjereno 535, a dan ranije 552 centimetra. U Ulcinju u hidrološkoj stanici Sraskanjel izmjerena su 552 centimetra, a maksimum je bio 603 centimetra”, rekao je Vraneš.
Iz Hidrometeorološkog zavoda su za srijedu, četvrtak i petak, najavili umjereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom, u južnim i centralnim predjelima i pljuskovima sa grmljavinom. U srijedu i petak se mjestimično očekuju umjerene ili obilne padavine.

Most oslabilo i vađenje šljunka

Uprkos jakoj kiši i vjetru, Beranci su juče čitav dan dolazili kod omiljenog mosta za koji su emotivno vezani. Nijemo su posmatrali borbu mosta, koji je odolijevao Limu da ga ne obori. Jedan od njih je bio i predsjednik MZ Hareme Musa Đukić.
“Tu smo, gledamo bespomoćno kako most iz časa u čas tone. Od velikog je značaja bio ne samo za Hareme i njegove dvije i po hiljade stanovnika, već i za sva ostala naselja i ustanove koje se nalaze s druge strane Lima”, kazao je Đukić.
Đukić smatra da je uzrok havarije na mostu izazvalo nekontrolisano eksploatisanje šljunka i pijeska iz Lima.
“Da je Lim bio raspoređen, ne bi došlo do ovoga”, rekao je Đukić.
Vremešni Beranac Milutin Zečević, rekao je ’’Vijestima’’ da je došao da vidi hoće li zapamtiti i treće rušenje gradskog mosta.
“Pamtim kada su ga Njemci rušili 1943. godine. Deset godina kasnije most se srušio, a ovo bi sada bio treći put da gledam rušenje mosta. Sada je uzrok isključivo ljudska ruka”, rekao je Zečević pitajući se u čudu kome je moglo da padne na pamet da pravi plažu pravo ispod mosta gdje je zbog te gradnje vjerovatno potkopana stopa mosta.

MUP: Situacija je složena

Vodostaji u svim djelovima Crne Gore su u porastu, a situacija je složena, saopšteno je večeras iz Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave.
Danilo Miljević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kazao je agenciji MINA da je ugroženo više mjesta u gradskoj opštini Golubovci, kao i kolašinsko naselje Lugovi, gdje je angažovana mehanizacija da bi se spriječio prodor Tare kroz pješčanu branu.
Vojska Crne Gore spremna je da učestvuje u evakuaciji ugroženih građana i materijalnih dobara ukoliko se za to, usljed poplava, ukaže potreba, saopštio je juče načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić.
Da je situacija u Crnoj Gori zbog poplava sve složenija i da se mora uraditi sve kako bi se zaštitila imovina građana, smatra pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zoran Begović.

EKIPA “VIJESTI”
http://a10.video2.blip.tv/9480007179165/Rtvvijesti-dnevnik301110286.flv