Valdanos: Hoteli i vile mogu imati najviše 1.400 kreveta

December 2, 2010   | Ekonomia / Ekonomija

Predlog ugovora koji je usvojila vlada predviđa godišnju zakupninu za Valdanos od najmanje 1,1 milion eura, najavljene velike investicije
Podgorica – Britanska kompanija Kjubus luks (Cubus Lux), pobjednik na tenderu za dugoročan zakup lokaliteta Valdanos kod Ulcinja, plaćaće godišnju fiksnu zakupninu u iznosu od najmanje 18 centi po metru kvadratnom – predviđeno je predlogom ugovora o zakupu kojeg je pripremila crnogorska Vlada. To će, kako je “Vijestima” objašnjeno u Vladi, značiti da će zakupac oko 352 hektara površine na uvali Valdanos godišnje plaćati najmanje 660.000 eura, plus varijabilni dio koji će biti u iznosu od 5 odsto ukupnog prihoda na godišnjem nivou ili minimum pola miliona eura godišnje, čime je Vlada osigurala da će i u slučaju poslovanja rizorta s gubitkom, zakupac biti u obavezi da plaća i dio varijabilne zakupnine, a ne samo fiksni dio.
– Varijabilni dio se obračunava na osnovu ukupnih prihoda od poslovanja rizorta, što znači i da ako zakupodavac izda neki prostor, on neće plaćati dio samo od rente koju on ostvaruje kao svoj prihod, već će se državi morati platiti iznos od prihoda koji je ostvario taj koji je uzeo u podzakup neki objekat – objasnili su iz Vlade.

Osnovni elementi ugovora o izdavanju u dugoročni zakup Valdanosa predviđaju investiciju od preko 220 miliona eura, a prvi gosti u tom kompleksu mogu se očekivati u drugoj polovini 2013. godine, kada se očekuje završetak prve polovine druge faze. Planirano je da se u prvih 3 godine izgradnje zaposli oko 400 radnika, a u narednom periodu mnogo više.
Britanci se obavezuju da će koristiti Valdanos isključivo za izgradnju, razvoj i rad rizorta u skladu sa investicionim planom i dogovorenim standardom, a Vlada će, kako obećavaju, prije svega insistirati na poštovanju Studije lokacije. Tim dokumentom predviđeno je da se na cijelom prostoru može izgraditi samo 1.400 ležajeva, od čega 800 u hotelima a 600 u vilama.
Da bi se što manje narušio postojeći prirodni sklad područja, glavni dio rizorta locirao bi se na poziciji postojeće izgradnje.
Smještajni kapaciteti dijelili bi se prema zonama, pa je predviđen hotel sa 5 i više zvjezdica, i moguće jedan manji sa 4+ zvjezdice.
Studija lokacije podrazumijeva i potpunu zaštitu maslinjaka, što znači da ni jedno stablo na ovom prostoru ne smije biti posječeno, a dio u kojem je grupisano najviše stabala maslina nije predvidjeno za izgradnju, čak ni na postojećim djelovima.

U Investicionom planu predviđeno je da će se, „s obzirom na jedinstveno prirodno okruženje“, na Valdanosu razviti koncept vrhunskog rizorta sa jakom velnes i spa ponudom „baziranom na prirodnim senzacijama maslina, koje dominiraju cijelom uvalom“. Sve vile će se, kako je utvrđeno, projektovati tako da će zaštititi sva postojeća stabla maslina.
Dodatni sadržaj će biti kongresni turizam manjeg opsega i dopunski zdravstveni sadržaji, „što će omogućiti cjelogodišnje funkcionisanje resorta, a što bi bila važna komponenta u turističkom i ekonomskom razvoju cijelog područja Ulcinja“.
Jedna od generalnih postavki projekta bio bi snažan naglasak ekološke komponente na principima održivog razvoja. To prvenstveno znači kontakt gosta sa prirodom, ali i pažnja ka očuvanju iste.
Samo naselje ne samo da bi se karakterisalo ambijentalnošću prirodnog okruženja, već i aktivni život unutar takvog zaštićenog područja. Prilikom realizacije takvih projekata naglasak je u što manjoj intervenciji u okolini različitom prigodbom koncepta i arhitekture. Osim navedenih elemenata naglasak se isto tako stavlja na stvaranje ambijenta lokalne arhitekture građevina, ambijenta tradicionalnih urbanih cjelina (gradova) i sl.

Nema zabrane pristupa plažama

Ugovorom su definisana i dodatna prava, a posebno je interesantno pravo korišćenja morskog dobra, gdje se navodi da se „ovo pravo ustupa do nivoa do kojeg ne ugrožavaju postojeća prava trećih“.
– Zakupac se obavezuje da neće vršiti negativan uticaj na bilo koje postojeće pravo trećih lica. To znači da zakupac ne može zabraniti nikome pristup plažama, ako je to do sada bilo dozvoljeno – stoji u dokumentu dostavljenom „Vijestima“.
Ugovorom je, kako kažu u Vladi, omogućeno i da Opština Ulcinj osvaruje prihode od ovog rizorta po osnovu zakupnine, jer će „zakupodavac obezbijediti da lokalna samouprava u skladu sa pozitivnim propisima, primi odgovarajuće koristi iz ostvarene zakupnine po ugovoru“.

Vlada će platiti moguće troškove povraćaja imovine

Iz Vlade navode da su u pregovorima vodili računa i o „nekim trenutnim sudskim postupcima kao i zahtjevima za povraćaj imovine, i u tom kontekstu Vlada se obavezala da će poštovati sudske odluke i da će u slučaju povraćaja neke imovine, na predmetu zakupa, ona biti u obavezi da nadoknadi te troškove“.
Vlada će kao zakupodavac, kako će biti precizirano ugovorom, biti odgovorna zakupcu ili trećem licu za svu štetu koju oni pretrpi zbog eventualnih imovinskih sporova nastalih zaključenja ugovora.

R.MILIĆ
Vijesti
YouTube Preview Image

1