Da Valdanos ne bude Zavala

December 3, 2010   | Bota

Grupa nvo i intelektualaca iz Ulcinja opštine protestuje zbog davanja u zakup popularne uvale, pozivaju i tužioca reaguje
Ulcinj – Grupa nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca iz Ulcinja pozvala je predsjednika Savjeta za privatizaciju Vujicu Lazovića da objelodani detalje ugovora o zakupu Valdanosa, a državnu tužiteljku Ranku Čarapić da po službenoj dužnosti reaguje i zaštiti imovinu i interese građana i države.
– Sva naša predviđanja da se radi o krajnje sumnjivom i štetnom poslu oko izdavanja u dugoročni zakup na 30, odnosno na 60 godina, uvale Valdanos pokazaće se, nažalost, opravdanim – piše u zajedničkom saopštenju civilnog sektora iz Ulcinja.

Oni ocjenjuju da Vlada na kašičicu objavljuje djelove ugovora sa “nerefererntnom firmom iz Velike Britanije”.
– Zato smo mi, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, zatražili od Vlade da obznani, odmah i u potpunosti, Predlog ugovora o zakupu, kako bi se cijela crnogorska, posebno stručna javnost, mogla uvjeriti da se radi o dokumentu veoma štetnom po interese građana i državu Crnu Goru. To posebno očekujemo od Lazovića, čija stranka opravdano traži da se javno objavljuju svi ugovori gradskih vlasti u Podgorici – navodi se u saopštenju.

Čarapićeva se poziva da reaguje „jer Vlada planira da država Crna Gora, a to znači svi mi, preuzme obavezu da obešteti vlasnike maslina kada o tome odluku budu donijeli domaći i Evropski sud za ljudska prava“.

– Kako će, gotovo izvjesno, ti računi biti visoki desetinama miliona eura, vjerujemo da je pravo vrijeme da reaguju nadležni organi i spriječe „novu Zavalu“, sa još težim posljedicama. Zašto da tu obavezu ne preuzme zakupac kada zna u što sve ulazi – pitaju se potpisnici saopštenja i dodaju „da je nevjerovatno da Vlada pokušava da ubijedi da je dobro što će zakupac za tri i po miliona kvadratnih metara najljepše uvale na Jadranu plaćati godišnju zakupninu od 660 hiljada eura, kada se zna da tri puta više vlasnici maslina gube svake godine zato što ne prikupljaju rod sa tog blagoslovenog drveta“.

– Tražimo od Vlade i da nam saopšti čime to gazduje prvorangirana kompanija? Neka objavi bilans stanja te kompanije? Da li je tačno da ona nema novaca da okonča jedan projekat u Hrvatskoj vrijedan pet miliona eura, a investicije u Valdanosu su čak 222 miliona? Da li je ta kompanija počela izgradnju ekskluzivnog naselja na otoku Ugljanu, čija je gradnja bila planirana za kraj prošle godine – kaže se na kraju saopštenja koje je potpisao Džabir Hodža.

S.A
Vijesti
YouTube Preview Image