Najkritičnije je u Ulcinju i Zeti – Video

December 6, 2010   | news

Sve je manje kuća u područjima ugroženim poplavama do kojih se može doći

Korito rijeke Bojane ne može da primi svu vodu i zbog toga probija nasipe i preliva na sve strane. Lim ruši mostove. Na sjeveru snijeg

Vojska Crne Gore u nekoliko navrata helikopterom je dostavljala hranu i vodu mještanima na području Rijeke Crnojevića, Dodoša, Žabljaka Crnojevića. Nastavljeno je sa evakuacijom stanovništva. Opasnost od izlivanja rijeke Bojane je i dalje aktuelna. Novinari Pobjede ponovo na licu mjesta.

Andrijevica

Vodostaj Lima i njegovih pritoka prevazišao je visinu iz prošlih poplava, razorno dejstvo je mnogo izraženije, a ukupna šteta se ne može ni sagledati.

Most na Limu, koji spaja sela Rijeku Marsenića, Navotinu i Šekular zabranjen je za saobraćaj i najvjerovatnije mora biti srušen i uklonjen.

Sela Jošanica , Japan i Kuti su potpuno odsječena od grada, mostovi koji povezuju sela su porušeni, a komunikacija sa mještanima sela moguća je samo mobilnim telefonima.

Na lokalnom putnom pravcu Andrijevica – Đuliće u mjestu Bojoviće došlo je do aktiviranja klizišta, te je oštećen i dio puta. Do oštećenja je došlo i na lokalnom putu Đuliće- Jošanica.

U mjestu Ulotina Lim je promijenio tok i ruši zemljište ispod kuće i pogona za preradu drveta, vlasnika Moma Jokića . Kuću i zemljišta porodice Šoškić oštetio je podivljali Lim. Sela Trepča i Vinicka su pod vodom

Andrijevičani su već peti dan bez vode, a ekipe ne mogu da priđu do vodovoda i sagledaju štetu zbog oštećenja na putevima. Vodom se i snadbijevaju sa izvora i iz cistijerni koje dopremaju iz Berana i Bijelog Polja.

Cetinje

Tokom čitavog dana pripadnici Vojske Crne Gore su helikopterima dopremali hranu i vodu za ugrožene na Žabljaku Crnojevića. Poplavljeno područje u cetinjskoj opštini juče su obišli predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar odbrane Boro Vučinić, Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, pripadnici Vojske Crne Gore kao i gradonačelnik prijestonice Milovan Janković i poslanik u parlamentu Crne Gore i budući gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović.

Ulcinj

Drama koja se već četiri dana odvija uz rijeku Bojanu dostigla je svoj vrhunac juče oko podne, kada je voda počela da se preliva preko nasipa u Reču i Sutjelu. Stanovništvo svih ugroženih područja u selima uz Bojanu napustilo je svoja ognjišta.

U susjednoj Albaniji, opštine Dajč i Oblik u Skadarskom okrugu potpuno su poplavljene jer su sve brane na albanskoj strani popustile prije dvije noći.

– Prema dogovoru sa albanskom stranom, dotok vode iz Drima sada iznosi 2.650 litara u sekundi. Ovaj dotok u redovnoj situaciji iznosi, inače, preko 3.000 litara. Dubina Bojane kod Skadarskog jezera je deset metara što se ne pamti. Korito rijeke ne može da primi svu vodu i zbog toga probija nasipe i preliva na sve strane – ispričao je Pobjedi Miomir Čapunović, potpredsjednik NVO Bojana.Golubovci

Na Aerodromu Golubovci veliki magacin od 3.000 kvadrata dat je za smještaj stanovnika ugroženih područja. Tu se može smjestiti namještaj i pokućstvo. Obezbijeđen je i prostor za stoku.

Uvedena je radna obaveza za sve zaposlene u gradskoj opštini Golubovci i za zaposlene u javnim preduzećima čiji je vlasnik i osnivač glavni grad. U podgoričkog Kriznom štabu koji je smješten u Golubovcima 100 pripadnika specijalnih jedinica MUP-a i Vojske Crne Gore stalno su na terenu.

Plav

Snijeg u plavsko-gusinjskoj dolini i na okolnim planinama jutros se zabijelio nakon šest dana neprekidnih kiša. Voda se znatno povukla sa poplavljenih područja i za sobom ostavila pravu pustoš. Lokalni putevi su izrovani, vodovodi oštećeni, mnogi mostovi srušeni, a veliki broj porodičnih objekata oštećen.

Vojska je juče u Plavu dopremila 2.700 litara goriva za mehanizaciju, 200 ćebadi i podmetača, 1.700 konzervi…

Žabljak-

Nevrijeme koje je bilo praćeno sa jakom kišom i olujnim vjetrom zamijenio je snijeg koji je u gradu dostigao visinu od 19.cm. dok je temperature -3. C. Havarije koje su nastale na vodovodnom sistemu su otklonjene tako da grad i prigradska naselja imaju uredno snadbijevanje vodom. Ekipe elektrodistribucije takođe su otklonile sve kvarove koji su bili nastali na elektro energetskoj mreži.

Rožaje

Jako sniježno nevrijeme koje je juče zahvatilo rožajsku opštinu već je stvorilo saobraćajne probleme na putevima. Prema informaciji sa graničnog punkta Kula, na dionici Rožaje-Kula gdje je već napadalo oko petnaestak santimetara snijega, otežano se saobraća uz povremene prekide, koje uzrokuju šleperi i kamioni sa prikolicom.

Bijelo Polje

– Iako je na području bjelopoljske opštine čitav dan padala kiša koju je u večernjim satima zamijenio snijeg, vodostaj Lima je u odnosu na dan ranije niži oko 100 cm. Radnici Javnog komunalnog preduzeća su uklonili oboreno drveće iz vodotoka Lješnice i Lipnice, rijeka koje su u ranijim poplavama pričinjavale veliku štetu.

Zahvaljujući činjenici da je čišćenje ovih korita obavljeno blagovremeno, te da je pojačanim nadzorom komunalne inspekcije spriječeno bacanje otpada u vodotoke više od 800 domaćinstava ovog puta nije ugroženo.Voda u gradskom vodovodu i dalje je mutna.

Mojkovac

U mojkovačkom kraju juče nije bilo kiše, padao je slab snijeg. Potoci i rijeke polako se vraćaju u korita otkrivajući razornu prirodu poplava. Tara je odnijela desetine hektara plodnog zemljišta, uništila 200 metara asfaltnog puta prema Slatini, oštetila dva viseća mosta ugrozila veći broj objekata ….

U nekoliko desetina domova prodrla je voda, klizišta su proradila ugrožavajući veći broj kuća. Dvije porodice iz Juškovića potoka, iseljene su upravo zbog toga, po nalogu inspekcije. Seoska putna infrastruktura gotovo u svim djelovima opštine pretrpjela je izuzetno velike štete.

Prema prvim procjenama Kriznog štaba, šteta od poplava je ogromna ali će je tek utvrditi nadležna komisija. Predsjednik opštine Miladin Mitrović rekao je da je najvažnije da niko nije stradao.

Evakuisana četvoročlana porodica

PODGORICA – Helikopterska jedinica Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova evakuisala je četvoročlanu porodicu Muminović iz sela Kruševa koje se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je iz Vlade.

Bračni par Miloš i Suzana Muminović, njihova ćerka Danica i Milošev otac Đorđe bili su četiri dana blokirani, jer je rijeka Piva porušila most koji vodi do Kruševa.

Muminovići su crnogorski državljani, a kuća im se nalazi na teritoriji BiH.

Iz Vlade navode da su crnogorski piloti tokom evakuacije porodice imali izuzetnu saradnju sa državnim organima BiH u vazdušnom prostoru te države.

Brojka 511

Je donatorska linija otvorena za sve korisnike fiksne T-com i mobilne T-mobile mreže. Cijena poziva broja 1511 je euro, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma.
Pišu Novinari Pobjede


http://rtvin.me/flv/04_12_post_filip.flv