Valdanos: Britanaci da pokažu garancije

December 11, 2010   | news

Get detailed financial information on Cubus Lux
Iz vlade tvrde da je kjubus luks ispunio uslove za zakup Valdanosa, iako ostvaruju gubitke

Podgorica – Britanska kompanija Kjubus luks ispunila je sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom i Tenderska komisija je obezbijedila i osigurala ispunjenost svih traženih uslova i kvalitetnu i uspješnu realiazciju ovog projekta koji je važan ne samo za Ulcinj, već i za cijelu Crnu Goru – saopšteno je „Vijestima“ iz Vlade.
„Vijesti“ su u četvrtak objavile informacije koje govore da je Kjubus luks, britanska kompanija čije su investicije registrovane u susjednoj Hrvatskoj, godinama u gubicima, a uz to ostvaruje vrlo male godišnje prihode, zbog čega se postavlja otvoreno pitanje iz kojih izvora će finansirati izgradnju luksuznog kompleksa na Valdanosu kod Ulcinja, lokalitetu koji će im crnogorska Vlada ustupiti na 30 godina.
Na sajtu kompanije piše da su u Hrvatskoj otvorili tri kazina, jednu marinu u blizini Zadra.
Jedan od uslova na tenderu za zakup Valdanosa je i da zakupac mora biti renomirani hotelijer sa svjetskom reputacijom, što, po svemu sudeći, Kjubus luks nije.

Iz Vlade, međutim, odgovaraju da je Kjubus luks potvrdio partnerstvo s jednom od najvećih kompanija u oblasti hotelijerstva, Sol Melie, iz Španije, koja je treća u Evropi, prva u Španiji i Latinskoj Americi i 12. u svijetu.
– S tim u vezi, a s obzirom da u okviru ponude Kjubus luks, postoji i zvanično pismo o namjeri za upravljanje od strane Sol Melie, ova kompanija je ispunila i ovaj traženi uslov. Pismo je, takođe, upućeno na dvije adrese, i to kompaniji i direktno Vladi Crne Gore. Na osnovu detaljnih analiza dostavljene dokumentacije, kao i dijela koji se odnosi na finansijsku sposobnost kompanije (dostavljen je i izvještaj revizora što se nije izričito tražilo, ali ga je kompanija ipak dostavila i na taj način potvrdila svoju finansijsku sposobnosi i ispunjenost traženih uslova), komisija je konstatovala da kompanija Kjubus luks ispunjava sve tenderom tražene uslove. Takođe, u okviru ugovora postoje garancije za izvršenje poslova, kao i garancije za zakupninu, što je državi ključno prilikom zaključivanja ugovora, s tim u vezi sa onim trenutkom kada Vlada potpiše ugovor sve aktivnosti će biti pokrivene garancijama. Kao dokaz toga Komisiji je dostavljena i kompletna finansijska konstrukcija projekta prije prihvatanja ugovora od strane Vlade – kazali su iz Vlade.

Na pitanje koji su bili konkretno uslovi Vlade za zainteresovane za zakup Valdanosa te da li ih je Kjubus luks ispunio, iz Vlade su odgovorili da su oni bili podijeljeni u dvije grupe, te da je kompanija morala da ispuni sve uslove iz jedne ili druge grupe, a ne sve zajedno.
U Grupi A, između ostalih, bio je uslov da ponuđač mora biti međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater turističkih kompleksa, nivoa četiri plus ili pet zvjezdica te da mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima koji su po međunarodnom standardu nivo četiri plus zvjezdice ili više. U Grupi B su bili uslovi da ponuđač mora imati vrijednost kapitala pod upravljanjem od najmanje 100 miliona eura, mora dokazati da je najmanje u tri poslovne godine u posljednjih 5 kalendarskih godina ostvario pozitivan finansijski rezultat i da je u toku posljednje poslovne godine ostvario ukupan promet od najmanje 200 miliona eura.

Osnovani 2004. i kotiraju se na Londonskoj berzi

Iz Vlade su saopštili da je kompanija Kjubus luks osnovana u Londonu, 2004. godine, a osnovna djelatnosti mu je investiranje u turizam.
– U sastavu ove kompanije postoje 10 kompanija, i to: Plava Vala – Marinas, Commercial and Residential Buildings-Cubus Lux Građenje, Cubus Casinos, Cubus Tenis, Golf centar, Resort Developments. Akcije ove kompanije kotiraju se na Londonskoj berzi – rekli su iz Vlade. Na zvaničnom sajtu Kjubus luksa, međutim, u dijelu „Poslovni odsjeci“ navedene su samo dvije divizije sa konkretnim rezultatima, i to Plava Vala, koja gazduje marinom kod Zadra i Kjubus luks d.o.o. koja trenutno upravlja kockarnicama i, kako se navodi, ima jednu od rijetkih dozvola da otvori neograničeni broj kockarnica u Hrvatskoj koja rade cijelu godinu. Na sajtu je naveden i dio kompanije pod nazivom Golf odmarališta, koji „radi na tome da osnuje jedan od prvih golf odmarališta u Hrvatskoj“ kao i Oliv Ajlend Rizort, koji „radi na razvitku prvog integriranog ljetovališnog centra na sjeverno-zapadnoj obali otoka Maslina, Ugljan u Hrvatskoj“. Kjubus luks je u ponudi crnogorskoj Vladi za zakup Valdanosa naveo da za crnogorski projekat planira saradnju sa lancem hotela Sol Melia, koja ima više od 50 godina iskustva u hotelijerstvu, širom svijeta, kao i kompanijama, Vamed, GHM Consualting, Fearh, ATW, Porr, Agentur Kalenberg, Tourismusfonds, Cukierman & Co, Siemens Bacon, Robert Trend Jones, Aero Studio i dr.
– Iz svega navedenog može se zaključiti da su konstatacije i navodi koje upućuju neki stanovnici Ulcinja, u potpunosti neosnovane i neargumentovane. Istovremeno napominjemo da će tekst ugovora nakon potpisivanja biti objavljen na sajtu Savjeta za privatizaciju, kako bi svima bio dostupan – kazali su „Vijestima“ iz Vlade.

R.MILIĆ Vijesti
YouTube Preview Image