Gradonačelnik iz DUA ostale funkcije popola

December 12, 2010   | news

DPS i koalicija DUA – PDP dogovorili savez u Ulcinju
Ulcinj – Lideri Demokratske unije Albanaca, Partije demokratskog prosperiteta i Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Ferhat Dinoša, Ali Redža i Ljuiđ Škrelja postigli su juče sporazum o formiranju koalicije na lokalnom nivou u Ulcinju.
“Čestitam građanima Ulcinja novu vlast koju su dobili kao rezultat onoga što su željeli i iskazali na vanrednim izborima 17. oktobra”, kazao je Škrelja novinarima nakon što je postignut sporazum.
Na oktobarskim izborima najviše mandata osvojila je Forca, 11, koalicija DUA i PDP „Zajedno za budućnost“ 10, DPS sedam, SDP i udružena opozicija po dva i Perspektiva jedan mandat. Imajući u vidu da su DUA i Forca u velikom ratu, stvarni pobjednik na izborima je bio DPS jer bez njegovih mandata nije bilo moguće formiranje većine u parlamentu. DPS je izabrao DUA, zbog, kako je rekao Škrelja, nesumnjivih zasluga te partije u obnovi državnosti Crne Gore.
Nova ljubav starih partnera na republičkom i lokalnom nivou koštaće DUA funkcije sekretara za budžet i finansije, koja će pripasti DPS. Tu funkciju je do sada pokrivao Fatmir Đeka, koji slovi kao najuticajniji Dinošin kadar na području Anamalita.

Osim toga i Sekretarijata za komunalne poslove, privredu i javnu upravu, koje već pokrivaju kadrovi te partije, DPS će u novoj raspodjeli vlasti dobiti i mjesta predsjednika i sekretara lokalnog parlamenta, što znači polovinu funkcija u lokalnoj upravi. Međutim, mjesto prvog čovjeka Opštine rezervisano je za DUA, odnosno za aktuelnog predsjednika Gzima Hajdinagu, što je juče inidirektno potvrdio i Dinoša.
“Hajdinaga je aktuelni predsjednik kome ne smijemo zadirati u godinu, koliko mu je još ostalo do kraja mandata. Bitno je da će DPS u trenutku kada mu istekne mandat, biti taj koji će podržati našeg kandidata”, kazaoje Dinoša. On je naglasio da će DUA, zauzvrat, podržati kandidata DPS za mjesto šefa SO.
“To je ono što će ovu vlast učiniti stabilnom i sa čime se slaže i PDP. Sve ostalo će biti fifti- fifti, s tim da ćemo u takvoj raspodjeli i mi i DPS podjednako uključiti i PDP”, kazao je Dinoša.
On je zaključio da takav dogovor garantuje stabilnu vlast za četiri godine i, kako je kazao, možda i duže. On je istakao da u DUA nije bilo trzavica oko prihvatanja zahtjeva DPS.
“Možda je bilo priče da su zahtjevi DPS megalomanski, ali smo nakon analize utvrdili da je to realno”, kazao je Dinoša.

S.A.
Vijesti