Kjubus Luks obećava da će izgraditi ekskluzivni rizort na Valdanos

December 13, 2010   | news

Očekuju novac u prvom dijelu 2011.
Podgorica – Kjubus luks radi na obezbjeđenju finansija za projekat izgradnje luksuznog rizorta u Valdanosu kod Ulcinja i za njega postoji jak međunarodni interes, saopšteno je “Vijestima” iz te britanske kompanije, čije su investicije registrovane u susjednoj Hrvatskoj, godinama u gubicima, a uz to ostvaruje vrlo male godišnje prihode.
– Trenutno smo u pregovorima i ocjenjujemo nekoliko opcija, a rezultate očekujemo u prvom dijelu 2011 – stoji u dopisu Kjubus luksa, kojem crnogorska Vlada planira da da Valdanos u zakup na period od 30 godina.
Eksperti Kjubus luksa, kako se dodaje, očekuju da će građevinska dozvola biti izdata tokom 2011. godine, kada će i početi prvi radovi. Izgradnja bi trebalo da bude završena najkasnije do 2015. godine.

Kjubus luks, kako se dodaje, pristupa razvoju Valdanosa sa najvećim poštovanjem i uz posebnu pažnju i osjetljivost za pitanja okoline pa će svi međunarodni standardi kada je u pitanju zaštita životne sredine biti primijenjeni prilikom izgradnje rizorta u toj uvali.
– Naša vizija je da izgradimo prvi ekološki rizort u Crnoj Gori, sa posebnom pažnjom na osjetljivost lokacije i njene tradicije. Zaštita postojećih stabala masline imaće apsolutni prioritet i nadamo se da ćemo imati punu saradnju sa svim zainteresovanim stranama kako bi zaštitili ovaj veoma bogati lokalitet – navodi se u dopisu Kjubus luksa dostavljenom “Vijestima”.
Dodaje se da im je “drago što je crnogorska Vlada usvojila Studiju lokacije za razvoj uvale Valdanos” i odlučila da sa Kjubus luksom potpiše ugovor o dugoročnom zakupu te lokacije i izgradnji luksuznog spa-rizorta.

Izgradnja će, kako se navodi, početi brzo nakon što se dobiju građevinske i dozvole za infrastrukturu i izgradnju prvog hotela.
– Plan je da u naredne četiri godine izgradimo tri hotela, luksuzne vile i u to uložimo 220 miliona eura. Izgradnja će biti podijeljena u tri faze. Investicije u prvoj godini iznosiće 90 miliona eura za infrastrukturu i izgradnju plažnog hotela sa pet zvjezdica, dok ćemo u drugoj fazi investicije iznosti 75 miliona za izgradnju vila i drugog hotela koji će biti baziran na Spa i konferencijskoj ponudi. U trećoj fazi izgradićemo apartmane i još jedan hotel kategorije od pet zvjezdica – stoji u dopisu.
Ako lokalni planovi dozovle dalje investicije i razvoj lokacije, Kjubus luks bi na Valdanosu izgradio golf teren prve klase, uz još jedan hotel sa pet zvjezdica i dodatnim vilama.

Najave Vlade da će Valdanos na 30 godina ustupiti britanskoj kompaniji na upravljanje izazvale su buru nezadovoljstva lokalnog stanovništva, koji traži da se prvo riješe imovinski sporovi na tom području. Civilni sektor Ulcinja smatra i da je Kjubus luks nekvalifikovan partner, te da ne ispunjava osnovne uslove iz javnog poziva.
Iz Vlade tvrde suprotno, odnosno, da je britanska kompanija referentan partner koja je ispunila tražene uslove sa tendera i poručila da će biti obeštećeni svi koji na tom području posjeduju parcele. Obaveza Vlade da obešteti sve potencijalne vlasnike biće i dio ugovora prema kojem će Kjubus luks gazdovati Valdanosom u naredne tri godine.
Prema najavama, operater hotela biće španska Sol Melija.

Zaposlili bi lokalno stanovništvo i produžili sezonu

U Kjubus luksu vjeruju da će biti pouzdan partner u izgradnji rizorta na Valdanosu te da će biti “posvećen intenzivnom zajedničkom radu sa crnogorskom vladom, a posebno sa lokalnom upravom u Ulcinju kako bi se stvorile mogućnosti za zapošljavanje i lokalnog stanovništva i preduzeća iz te opštine”.
– Radeći zajedno sa Opštinom i obezbjeđujući razvoj visokokvalitetnih usluga i održivog razvoja na projektu, produžićemo turističku sezonu, ojačaćemo turističku industriju i definisati ulcinjsko područje kao prepoznatu turističku destinaciju prve kategorije. Kjubus luks i partneri će predano raditi kako bi se uspostavila dugoročna i saradnja u obostranom interesu sa Crnom Gorom – zaključeno je u dopisu.

R. MILIĆ
Vijesti
YouTube Preview Image