Ada Bojana: Poplave odlažu rušenje, ali ga neće zaustaviti

December 17, 2010   | news

Inspektori izviđaju teren na Adi Bojani

ULCINJ – Posljednji rok za zaključenje ugovora između vlasnika objekata na rijeci Bojani sa Morskim dobrom istekao je juče.

– Deset rješenja o rušenju već su izvršena, jer za pojedine kuće nije podnijet zahtjev za sklapanje ugovora i možemo da postupamo po tim rješenjima. Na terenu su inspektori zaštite prostora koji procjenjuju kojoj se od kuća može prići sa građevinskim mašinama – rekao je Pobjedi pomoćnik direktora JP Morsko dobro Vesko Voinović.

Inspektori su počeli postupak protiv svih vlasnika koji nemaju zaključen ugovor. Pokrenuće krivične prijave za nezakonitu gradnju i donijeti rješenja o uklanjanju ovih objekata. Objekti za koje su zaključeni ugovori biće uvršteni u plan i program privremenih objekata za 2011. i 2012. godinu.

Svi vlasnici objekata na rijeci Bojani dužni su da sklope ugovor i plate od 150 do 5.000 eura, u zavisnosti od kategorije i kvadrature objekta. Prema evidenciji Morskog dobra, ovih objekata ima ukupno 442. Ugovor sa Morskim dobrom ne podrazumijeva promjenu vlasničke strukture, jer se ne stiče pravo nad zemljom, već se samo dobija legitimitet na određeno vrijeme.

Do prije 20 godina na Bojani su postojale samo ribarske kućice – kalimere, a početkom devedesetih počela je ubrzana gradnja. Godinu za godinom, nicao je crnogorski „drvengrad“. Pored skromnih ribarskih kućica gradile su se raskošne vile sa više spratova, đakuzi kadama, klima uređajima… Prvo se gradilo na desnoj strani rijeke, a onda prešlo i na Adinu stranu. Napravljeni su putevi, uvedeni struja i voda. Danas je vikendica mnogo više nego što to obale Bojane mogu da podnesu. Pobadanjem šipova u rijeku i bacanjem otpada uticalo se na tok rijeke. Posljednjih godina zbog deformacije korita drugo ušće se proširilo.

Mnoge od nanizanih kućica duž Bojane,,zaštićene“su od bagera. Njima se ne može prići, jer se voda od nedavnih poplava još nije povukla. Ovo će vjerovatno odložiti rušenje na neko vrijeme, ali ga neće zaustaviti.
R.R.
Pobjeda


Morsko dobro sprovodi postupak inspekcijskog nadzora – uklanjanje

Na spisku za rušenje sa desne i lijeve strane rijeke Bojane nalazi se 21 objekat

ULCINJ – JP Morsko dobro objavilo je spisak objekata koji nijesu zaključili ugovor o korišćenju privremene lokacije na rijeci Bojani za 2010. godinu i za koje se sprovodi postupak inspekcijskog nadzora – uklanjanja.

Spisak ovih objekata na desnoj obali rijeke Bojane je sljedeći: lok.br.23 vlasnika Željka Gromanića, lok.br.25 u vlasništvu Belkize Pepić, lok.br.61 Draga Miloševića, lok.br.63 Vere Ivanović, lok.br.87 Izete Bigoraca, lok.br.93 Gorana Savićevića, lok.br.100 Đorđa Mijanovića, lok.br 108, lok.br.153 B. i Dž. Kashodža i Safeta Ismića, lok.br.197 vlasnika Blerima Prudhina, lok.br.210. Miodraga Maksimovića, lok.br.254 (Vujović – Cetinje), lok.br.257 Bilalj Šata, lok.br.285 Zorana Dragovića, lok.br.287 Kurtović Vebije, lok.br.290 i lok.br. 303 u vlasništvu Prirodnjačkog Muzeja i lok.br. 304 vlasnika Dejana Stojanovića.

Na lijevoj obali rijeke Bojane rušiće se lolali br. 34 u vlasništvu Đuste Vuljaja, lok.br.52 Ervina Kalača i lok.br.91 Jana Stanovića.

R.R.
Pobjeda

Kliknite u Kart map Ade Bojane sa slikama

YouTube Preview Image