Škrelja šef parlamenta

December 18, 2010   | news

DUA, PDP i DPS formirali koaliciju u Ulcinju
Ulcinj – Ljuiđ Škrelja (DPS) imenovan je juče za novog predsjednika parlamenta najjužnije opštine. Ulcinj je dobio i vladajuću koaliciju DUA, DPS i PDP za naredni četvorogodišnji period koja će, kako su kazali lideri tih partija, biti stabilna i raditi u interesu svih građana bez obzira na političku orjentaciju.
U ime koalicije DUA i PDP sporazum su potpisali lideri tih partija Ferhat Dinoša i Ali Redža, a u ime DPS-a šef opštinskog odbora Ljuiđ Škrelja.
Dinoša je nakon potpisivanja sporazuma pred novinarima garantovao da će vlast biti stabilna “jer je razmotreno sve što je trebalo da se razmotri”.
“Nije se teško bilo dogovoriti jer smo još na početku usaglasili stav da mjesto gradonačelnika pripada Demokratskoj uniji Albanaca, a čelna funkcija lokalnog parlamenta DPS-u. Naravno, udovoljili smo i većini zahtjeva PDP-a”, kazao je Dinoša.

Škrelja, koji je nepun sat nakon toga izabran za šefa parlamenta, bio je mnogo nadahnutiji.
“Ovaj prvi snijeg koji donosi radost, petak kao šesti dan dijela našeg građanstva i u iščekivanju da Crna Gora dobije status kandidata, motivišu nas da ovu koaliciju učinimo koalicijom budućnosti, za sve građane bez obzira na vjersku, političku ili bilo koju drugu orijentaciju”, simboličan je bio Škrelja.
Za ulazak u koaliciju, DPS-u će, osim čelnih funkcija SO i mjesta sekretara za privredu, javnu upravu i komunalne djelatnosti koje su i do sada pokrivali kadrovi te partije, pripasti i Sekretarijat za budžet i finansije.
PDP će dobiti mjesto potpredsjednika opštine, a uz Turističku organizaciju kadrovi te partije u narednom periodu vodiće i UPIN i Sekretarijat za inspekcijske poslove. Toj partiji pripala su i neka zamjenička mjesta direktora u javnim preduzećima i potpredsjednika u upravnim odborima.
Ostali dio kolača ostaće Dinoševoj partiji.

Bojkot Force, u SDP-u uzdržani

Odbornici Force napustili su jučerašnje zasjedanje prije glasanja o Škrelji jer, kako je rekao lider Nazif Cungu, procedura izbora nije bila u skladu sa zakonom.
“Po zakonu prvo, odbornici koji pokrivaju mjesto u izvršnoj vlasti, a potvrđeni su im mandati, moraju dati ostavke jer su u konfliktu interesa”, kazao je Cungu.
On je naveo da će Forca napustiti sjednicu ukoliko se bude glasalo uprkos kršenju zakona.
Odbornik DPS-a Borislav Bašović negirao je tvrdnje Cungua.
“Ti odbornici ostavke moraju podnijeti predsjedniku SO, pa ga zbog toga prvo moramo izabrati”, kategoričan je bio Bašović.
Na kraju, za Škrelju je glasalo 17 odbornika vladajuće koalicije, dok je pet odbornika iz redova opozicije bilo uzdržano.
Koalicioni partner DPS-a na republičkom nivou i dojučerašnji na lokalnom u Ulcinju, SDP, nije podržao izbor Škrelje.
“Nećemo biti protiv njegovog izbora, ali nećemo ga ni podržati jer to od nas niko nije tražio, niti nas je konsultovao”, kazao je odbornik SDP-a Skender Elezagić.

S.A.
Vijesti