Ubijaju sa tornja za posmatranje

December 23, 2010   | news

Centar za zaštitu ptica otkrio krivolov na Solani
Podgorica – Centar za zaštitu i proučavanje ptica saopštio je juče da su krivolovci lovili na ulcinjskoj “Solani” i to sa tornja za posmatranje ptica.
“Iako je lov na \’Solani\’ zabranjen, iako nije bio lovni dan, predstavnici \’BirdLife International\’ iz kancelarije u Briselu i Ljubljani registrovali su ilegalni lov na prostoru Ulcinja.
Najbizarniji slučaj krivolova je da lovci koriste toranj za posmatranje ptica koji je izgrađen od Fondacije – Evropska prirodna baština, i za deponovanje plastičnih mamaca za ptice koji su, inače, zabranjeni za korištenje u lovu na ptice u našoj zemlji, saopštili su iz Centra, ocijenivši da se \’opet desio skandal sa ilegalnim lovom u Crnoj Gori”.

Centar upozorava da su, sticanjem statusa kandidata za EU, te činjenicom da se “u krivolovu u Crnoj Gori ubijaju ptice koje su dio evropske prirodne baštine i ne isključivi stanovnici naše zemlje, otvorena vrata Briselu da širom otvori oči i naloži bezuslovnu implementaciju Zakona o lovstvu”.
Predstavnici “BirdLife”, organizacije koja ima više od 3.000 zaposlenih u više od 100 država svijeta, učestvovali su na skupu o pticama i vjetroelektranama, koji je organizovalo Ministarstvo ekonomije i Zavod za zaštitu prirode.

Sl. R.
Vijesti
http://www.solana-ulcinj.com/VTS_01_1.flv