Genci Nimanbegu upozorava da su manjinske nacionalne zajednice nezadovoljne položajem

January 9, 2011   | news

Vlast da otvori dijalog o manjinama
Poslanik Force Genci Nimanbegu rekao je juče da manjinske zajednice u Crnoj Gori nijesu zadovoljne svojim položajem i da bi vladajuća partija sa njima trebalo da otvori dijalog. Autohtone nacionalne zajednice u Crnoj Gori, po njegovim riječima, žele da budu sastavni dio države u svim aspektima – kulturnom, društvenom i ekonomskom.
– Ekonomski položaj manjinskih zajednica je neodrživ i neprihvatljiv. Zaostajanje, nerazvijenost, nezaposlenost, loša infrastruktura, a i nesposobne lokalne samouprave su obilježje krajeva i opština gdje žive nacionalne manjine, a posebno Albanci u Crnoj Gori. Sigurno pojedinci iz manjinskih zajednica, koji zbog “odanostiĆ i navodnih “zaslugaĆ ubiraju kajmak u ličnu ili u korist svojih partijskih vrhuški, govore o postignutim velikim poboljšanjima – kazao je Nimanbegu agenciji Mina.
U Forci, dodao je on, smatraju da je potrebno da se sa manjinskim zajednicama otvori novi dijalog.
– Taj dijalog treba da pokrene Demokratska partija socijalista, koja je, kao državotvorna partija, najpozvanija i, naravno, najodgovornija za položaj nacionalnih zajednica – precizirao je funkcioner Force.
Smatra da bi se položaj manjiskih zajednica poboljšao i stvarnim ispunjavanjem uslova Evropske komisije. Ocijenio je i da Albanci nijesu dovoljno zastupljeni u državnim organima.
– Neophodno je da se delegiraju najkvalitetniji kadrovi. Time bi se razbila predrasuda, koja je namjerno stvarana, da Albanci nemaju dovoljno kvalitetnih kadrova. Pokrenuo bi se postupak profesionalizacije kadrova za razliku od sadašnjeg stanja, kada samo vjerni partijski kadrovi, zbog glasova, dobijaju pravo da učestvuju u radu državnih organa – ukazuje Nimanbegu.
Govoreći o usaglašavanju izbornog zakonodavstva sa Ustavom, kazao je da je to pitanje ostalo neriješeno i zbog toga što se do sada nije željelo jasno definisati koje su manjinske nacionalne zajednice u Crnoj Gori.
– Nikako nijesmo mogli da pristanemo na ukidanje stečenih prava koja se odnose na izbor albanskih poslanika – zaključio je Nimanbegu uz opasku da, ako se sada ostvari konsenzus, novo produženje ne mora biti negativno i da sve zavisi od krajnjeg razultata i rješenja koja će biti predložena.
V.R.

Dva prevodioca za Skupštinu
Poslanik Force Genci Nimanbegu očekuje da će ove godine u Skupštini biti zaposlena najmanje dva prevodioca, za situacije u kojima Albanci žele da se obrate na maternjem jeziku.
– Izgovori da nema dovoljno radnih prostorija u parlamentu su samo izgovori da se to pitanje odlaže, jer se ne uzima za dovoljno iskreno. Vjerovatno razmišljaju “pa, dovoljno dobro govore naškiĆ- rekao je on.

DAN
YouTube Preview Image