Ulcinjani pisali Maureru zbog Valdanosa

January 10, 2011   | news

Kriminal i atak na lokalnu zajednicu
Ulcinj – Predsjednici Udruženja za povraćaj imovine u Valdanosu i maslinara Batko Đakonović i Džaudet Cakuli i predstavnik grupe NVO i nezavisnih intelektualaca Džemal Perović, pozvali su predsjednika Evropske komisije u Crnoj Gori Leopolda Maurera, da se angažuje i zaštiti imovinu mještana u Valdanosu, jer odluka Vlade o davanju u zakup te uvale kraj Ulcinja, kako su ocijenili, ima elemente korupcije i organizovanog kriminala.
“Sumnjivim odlukama koje urušavaju ugled cijele države, jer posjeduje elemente korupcije i organizovanog kriminala, kao i elementarnog nepoštovanja institucija sistema, nastavlja se atak na našu lokalnu zajednicu”, navodi se u otvorenom pismu Đakonovića, Cakulija i Perovića upućenom Maureru.

Oni ocjenjuju da Vlada ignoriše pravosuđe, jasno izraženu volju lokalne uprave i uslove tendera odlukom da u zakup izda uvalu “jednoj po svemu sudeći nereferentnoj firmi”.
“Do ovog zaključka dolazimo zbog dužine trajanja procesa povraćaja imovine, kao i sagledavanjem načina na koji Vlada vodi čitav posao vezan za uvalu Valdanos. Ne želimo da vjerujemo da se ovo dešava građanima Ulcinja u kome, kao što znate, živi većinsko albansko stanovništvo, koje se permanentno iseljava, mada se analizom svih dosadašnjih privatizacija u Ulcinju i nešto tako ne može u potpunosti zanemariti”, piše u pismu.

Podsjeća se da je u Valdanosu više od 30 godina “zarobljeno” više od 18.000 stabala maslina, “koje su silom oduzete” i koje pripadaju grupi većoj od 750 fizičkih i pravnih lica. Maureru se u pismu sugeriše da sagleda činjenice vezane za Vladine aktivnosti oko Valdanosa, da se na relevantnim adresama informiše i pozove nadležne institucije da reaguju.
“Ukoliko se to ne desi, to će značiti da korupcija i dalje gospodari našom svakodnevnicom, što svakako može ugroziti našu evropsku perspektivu”, stoji u pismu.

S.A.
Vijesti

YouTube Preview Image