Ferhat Dinoša: Manjine nedovoljno zastupljeni

January 15, 2011   | news

Nedovoljno zastupljeni
Zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u državnim organima ne odražava njihovu prisutnost u ukupnom stanovništvu Crne Gore i država treba ozbiljnije da se pozabavi tim poslom, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša. On je objasnio da o nedovoljnoj zastupljenosti pripadnika manjina u državnoj administraciji pokazuju preliminirani rezultati ankete u vezi sa tim pitanjem, koje je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovelo u saradnji sa Upravom za kadrove.

“Preliminarni podaci pokazuju da zastupljenost manjina u državnim organima, državnoj administraciji, javnim službama Crne Gore nije ono što je prisutnost manjinskih naroda – nacionalnih manjina, manjinskih nacionalnih zajednica u stanovništvu Crne Gore”, kazao je Dinoša u intervjuu agenciji MINA.

To, kako je naveo, govori da država treba ozbiljnije da prilazi tom poslu i da u hodu popravlja procentualnu zastupljenost nacionalnih manjina u državnoj administraciji.

Dinoša je, pored ostalog, ocijenio da se, generalno, ljudska prava u Crnoj Gori poštuju, navodeći da to nije samo domaća već i ocjena relevantnih međunarodnih adresa.

On je rekao da se dešavaju pojedinačna kršenja ljudskih prava, ali da u tom slučaju organi reaguju, ako se to prijavi.

“Oblast gdje nemamo kršenje ili nekršenje ljudskih prava je oblast prava seksualnih manjina. Kod nas niko nije došao da se požali na bilo koji vid diskriminacije po tom pitanju, a koliko sam upoznat tako je i kod kod zaštitnika ljudskih prava”, kazao je Dinoša.

Prema njegovim riječima, nema reakcija na eventualno kršenje tih prava ali određene nevladine organizacije govore se da su ta prava u, kako je kazao, nekom bezvazdušnom prostoru odnosno da nemaju svoj zamah.

“Crna Gora i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će htjeti da, po tom pitanju, prate evropsku praksu i sugestije iz Evrope”, poručio je Dinoša.

RTCG