Obale Bojane moraju u zakonske okvire

January 15, 2011   | news

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić razgovarao sa čelnicima „Morskog dobra“
Ulcinj – Legalitet kućica i vikendica na Adi Bojani i dalje će biti pod strogom kontrolom nadležnih državnih službi, a sve počete postupke o uklanjanju objekata čiji vlasnici nijesu zaključili ugovor sa “Morskim dobrom” o korišćenju državnog zemljišta, trebalo bi što prije okončati – dogovoreno je na prekjučerašnjem sastanku ministra za održivi razvoj i turizam Predraga Sekulića sa direktorom Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Rajkom Barovićem, održanim u Budvi.
“U dijelu zaštite i kontrole morskog dobra, kroz nova zakonska rješenja, nastojaće se obezbijediti bolje funkcionisanje svih inspekcijskih organa, a u međuvremenu treba okončati sve započete inspekcijske postupke, poštujući već utvrđenu dinamiku, uključujući i postupke vezane za privremene objekte na Bojani”, stoji u saopštenju resornog ministarstva.
“Vijesti” su nedavno objavile da je ugovor sa “Morskim dobrom” zaključilo više od 300 vlasnika, te da će njih preostalih stotinak vjerovatno biti suočeno sa rušenjem svojih objekata.

Prema saznanjima “Vijesti”, do početka iduće sedmice u javnom preduzeću znaće se ko je platio i zaključio ugovor, ko nije i šta je sve za rušenje.
Na sastanku u Budvi, kojem su prisustvovali i pomoćnici ministra Branislav Gregović i Olivera Brajović, kao i članovi menažmenta JP, bilo je riječi i o pitanjima koja se tiču izmjene zakonskih propisa, zaštite dražvne imovine i donošenja nedostajuće planske dokumentacije. Takođe, naglašena su pitanja vezana za pripremu tekuće turističke sezone, prije svega plan korišćenja sredstava sa investicionim aktivnostima po opštinama, plan privremenih objekata, plan kupališta, postupak ustupanja djelova morskog dobra na korišćenje i kontrola morskog dobra, sa izvršavanjem donijetih rješenja o uklanjanju bespravno podignutih objekata u zoni morskog dobra.
“Ministar je naglasio potrebu da se pozitivan trend i dobro funkcionisanje Javnog preduzeća nastavi i u narednom periodu, budući da ono predstavlja ministarstvo. Do donošenja zakona o morskom dobru, koji bi trebalo da unaprijedi rješenja u ovoj oblasti i izvrši prilagođavanje sa uporednim pravom i savremenim rješenjima, treba obezbijediti kvalitetnu pripremu tekuće turističke sezone u dijelu uređenosti i pripreme kupališta i obale za prihvat turista i gostiju”, piše u saopštenju.

S.A.
Vijesti
YouTube Preview Image