Genci Nimanbegu podržao peticije protiv izvještaja Dika Martija

January 17, 2011   | news

Forca brani OVK

Potpisivanje peticija osude izvještaja Dika Martija ne predstavlja pritisak na organe koji treba da ispitaju izrečene optužbe, već pokazatelj da narod želi da skine ljagu koja bi eventualno mogla biti bačena na borbu Oslobodilačke vojske Kosova, kazao je poslanik albanske partije Forca Genci Nimanbegu.
S druge strane, predsjednik Otadžbinske srpske stranke Aleksandar Stamatović osudio je akciju prikupljanja potpisa u Crnoj Gori, koju je organizovala partija na čijem čelu je Mehmet Bardhi, Demokratski savez Albanaca.
Nimanbegu je “Danu” kazao da svaki čovjek ima pravo da potpiše sve što želi i da ne treba izjednačavati lične postupke sa onim što je radila OVK.
– Ona je bila oslobodilački pokret i kao takva je prepoznata u svijetu. Što se tiče reakcije na izvještaj Martija, ona je na liniji toga da svako želi da pruži podršku nečemu što je rađeno patriotski i što je rađeno u oslobodilačkom duhu. OVK je bila ta koja je oslobodila narod Kosova, a to ovakvi izvještaji ne mogu da ponište – naglasio je Nimanbegu.
Marti, kao specijalni izvjestilac Savjeta Evrope, u izvještaju označava kosovskog premijera Hašima Tačija kao vođu kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom ljudskim organima, drogom i oružjem. Uprkos činjnici da je Vlada SAD još 1998. godine OVK uvrstila na listu teroističkih grupa, američka strana je ipak dala podršku albanskoj stvari na Kosovu.
Upitan da li su peticije, koje se ne pišu samo u Crnoj Gori, već i na Kosovu i u Albaniji, vrsta pritiska na istražne organe koji treba da rasvijetle optužbe Martija, Nimanbegu je odgovorio suprotno.
– To je samo jedan pokazatelj da narod želi da sa OVK skine ljagu koja bi mogla eventualno biti bačena. U izvještaju Martija su navedene neke teške optužbe i mislim da sada nadležnim organima treba ostaviti da ispitaju šta je od svega toga eventualno tačno – rekao je Nimanbegu.
Stamatović je istakao da je prva NATO država u svijetu, stvorena na etničkom čišćenju, medijskim dezinformacijama i organizovanom kriminalu, svu svoju negativnu prepoznatljivost doživjela nedavnim izvještajem Dika Martija.
Samo za neupućene, kaže nam Stamatović, on je novost.
– Ipak, davanje važnosti ovom izvještaju i njegovo razmatranje pred relevantnim međunarodnim organizacijama, jasan su pokazatelj da se politika međunarodne zajednice okreće protiv ove kvazidržave. SAD i NATO su svakako znali raniju biografiju Hašima Tačija, dilera koji je naprasno postao državnik, ali nije promijenio svoje navike i aktivnosti – smatra Stamatović.
Po njegovoj ocjeni, prikupljanje potpisa podrške Tačiju, u Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu, “predstavljaju novi smišljeni performans, već toliko puta viđen, od slučaja Markale u Sarajevu, do Račka i mnogih drugih”.
– Činjenica da se i na teritoriji Crne Gore kupe potpisi podrške Tačiju, a uz patronat nekih albanskih stranaka i lidera, ne predstavlja ništa novo. Đukanovićeva Crna Gora je bila i ostala sestrinska državna tvorevina Kosova. Obje su zasnovane na lažima, prevarama, prisiljavanjima, i što je najvažnije borbi protiv svega što je srpsko – zaključio je Stamatović.
M.V.

Bardhi odbacio kritike
Prikupljanja potpisa protiv Martijevog izvještaja je civilizacijski čin i neprikosnoveno demokratsko pravo Albanaca, kazao je Mehmet Bardhi. On je kazao da je izvještaj Martija tendenciozan i bez dokaza, zbog čega je opravdano potpisivanje peticije protiv tog dokumenta.
Bardhi je odbacio ranije kritike Udruženja boraca ratova od 1990. godine zbog akcije DSA na prikupljanju potpisa protiv izvještaja Martija.
– Prvo, jer time ne omalovažavamo nikoga, ne napadamo nikoga, pa ni Udruženje. Drugo, naše je legitimno pravo da ne dozvolimo pokušaje bacanja ljage na našu naciju i pravednu borbu OVK – rekao je Bardhi.
Prema njegovoj tvrdnji, neosnovane su optužbe Udruženja boraca da potpisivanje peticije predstavlja pokušaj zataškavanja zločina Tačija i OVK.
– Njihova konstatacija da mi ovim pokušavamo da zataškavamo zločine Tačija i OVK i da prizivamo Veliku Albaniju je već viđeni pokušaj zamagljivanja grehova onih iza kojih stoje masovne grobnice čak i usred Beograda – kazao je Bardhi, dodajući da “nikada ne može dijeliti iste stavove sa onima koji su išli u pohod na Dubrovnik”.

Izvor / DAN