Lukšić je razgovarao sa Bardhijem,Nazifom Cunguom i Amirom Holajem.

January 25, 2011   | news

Lukšić je, u okviru “Dana konsultacija”, razgovarao i sa predsjednikom Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmedom Bardhijem, predsjednikom FORCE, Nazifom Cunguom i koalicije Perspektiva, Amirom Holajem.

U fokusu razgovora bili su razvojni potencijali opštine Ulcinj, pri čemu je konstatovana potreba donošenja detaljne prostorno-planske dokumentacije, kako bi se iskoristili svi razvojni potencijali te opštine.

Lukšić je ukazao i na potrebu izrade više studija lokacije, što će omogućiti dalja investiranja i unaprijediti putnu infrastrukturu u tom dijelu Crne Gore. U tom smislu, prioritet je rekonstrukcija puta od Ulcinja do graničnog prelaza Sukobin. Tokom razgovora je predstavnici albanskih partija su inicirali otvaranje posebnog sektora u okviru Ministarstva prosvjete koji bi se bavio nastavnim programom na albanskom jeziku.

Sagovornici su izrazili zahvalnost i pozitivan stav prema pozivu da u okviru “Dana konsultacija” razgovaraju sa predsjednikom Vlade o najznačajnijim pitanjima u Crnoj Gori, navedeno je u saopštenju.

Cungu je, nakon sastanka kazao medijima da FORCA podržava put Crne Gore ka Evropskoj uniji i NATO.

„Spremni smo da, kao najjača albanska partija u Crnoj Gori, damo svoj maksimalni doprinos evropskim i evroatlanskim integracijama”, rekao je on.

Bardhi je kazao da je od Lukšića tražio rješavanje pitanja crkve na Rumiji.

„Objekat na vrhu Rumije je provokacija. Vrh te planine treba da bude slobodan za sve ljude, bez obzira na vjersku pripadnost. Tamo ne treba da se nalazi bilo kakav vjerski objeket, kao što ga nikada nije ni bilo”, naveo je on.

Bardhi smatra da crkva na Rumiji nije kao svaki drugi objekat bez građevinske dozvole.

„Niti po načinu na koji je građena, odnosno doletjela vojnim helikopterom, niti kako je to neko planirao da bude. Taj objekat se ne može porediti sa, recimo, nekom garažom koja je bespravno izgrađena”, kazao je on.

Bardhi je rekao da je tokom susreta sa Lukšićem pokrenuo i pitanje decentralizacije vlasti, odnosno da Tuzi dobiju status punopravne opštine.

Holaj je kazao da koalicija Perspektiva podržava napore Vlade u ispunjavanju sedam uslova Evropske komisije.

„Mislim da će Crna Gora, ako se dan po jutru poznaje, ispuniti sedam uslova Evrospke komisije i dobiti datum početka pregovora”, rekao je on.

Holaj je naveo da je u razgovoru sa premijerom potencirao i pitanje unaprjeđenja životnog standarda i infrastrukture na područjima većinski naseljenim Albancima.

„U tom pravcu značajna bi bila izgradnja magistralnog puta između Ulcinja i graničnog prelaza Sukobin. Ulcinj je turističke destinacija, a turizma nema bez dobre infrastrukture”, kazao je on.

Svi predstavnici albanskih nacionalnih partija ocijenili su konsultacije kod premijera kao korisne i kontruktivne.

RTCG
MAMA TV VIDEO

http://video.arhiva-medija.com/stream.php?f=20110125_Forca.mp4