Valdanos: Britanci prvo da dokažu da imaju 220 miliona

January 26, 2011   | news

Ne zna se kad će biti potpisan ugovor na osnovu koga će kompanija Kjubus Luks dobiti valdanos na 30 godina.

Podgorica – Ugovor kojim će Vlada britanskoj kompaniji Kjubus luks ustupiti uvalu Valdanos kraj Ulcinja na 30 godina još nije potpisan “iz tehničkih razloga” a čeka se i da bankarska garancija kojom će potencijalni investitor dokazati da može obezbijediti 220 miliona eura, koliko je potrebno za izgradnju luksuznog rizorta na tom lokalitetu.
“Vijestima” je iz Vlade nezvanično rečeno da se čeka i usklađivanje termina sa Britancima, ali i sa predstavnicima španske hotelske kompanije Sol Melia, koja će da gradi luksuzne smještajne kapacitete na Valdanosu, kako bi u Podgorici konačno bio potpisan ugovor o zakupu.

To praktično znači da su višemjesečni pritisci i negodovanja civilnog sektora Ulcinja, koji tvrdi da Vladin partner nije pouzdan te da maslinjaci u uvali nijesu dovoljno zaštićeni, bili uzaludni i da je pitanje dana kada će Britanci postati njihove prve komšije.
Britanci su, ako je suditi po pismu namjera koje su poslali Vladi, spremni da na Valdanosu izgrade ekskluzivno odmaralište sa visokokategorisanim smještajnim kapacitetima, koji će biti u potpunom skladu sa lokalnom prirodom i velikim zasadima maslina. Prema sadašnjim planovima, radovi bi mogli da počnu već krajem ove godine, a prvi gosti bi mogli biti ugošćeni kroz godinu i po, dvije.
I u Investicionom planu predviđeno je da će se, „s obzirom na jedinstveno prirodno okruženje“, na Valdanosu razviti koncept vrhunskog rizorta s jakom velnes i spa ponudom „baziranom na prirodnim senzacijama maslina, koje dominiraju cijelom uvalom“. Sve vile će se, kako je utvrđeno, projektovati tako da će zaštititi sva postojeća stabla maslina.

Dodatni sadržaj će biti kongresni turizam manjeg opsega i dopunski zdravstveni sadržaji, „što će omogućiti cjelogodišnje funkcionisanje resorta, a što bi bila važna komponenta u turističkom i ekonomskom razvoju cijelog područja Ulcinja“.
Britanci se obavezuju da će koristiti Valdanos isključivo za izgradnju, razvoj i rad rizorta u skladu sa investicionim planom i dogovorenim standardom, a Vlada će, kako obećavaju, prije svega insistirati na poštovanju Studije lokacije. Tim dokumentom predviđeno je da se na cijelom prostoru može izgraditi samo 1.400 ležajeva, od čega 800 u hotelima a 600 u vilama.
Da bi se što manje narušio postojeći prirodni sklad područja, glavni dio rizorta locirao bi se na poziciji postojeće izgradnje.
Smještajni kapaciteti dijelili bi se prema zonama, pa je predviđen hotel sa 5 i više zvjezdica, i moguće jedan manji sa 4+ zvjezdice.

Studija lokacije podrazumijeva i potpunu zaštitu maslinjaka, što znači da nijedno stablo na ovom prostoru ne smije biti posječeno, a dio u kojem je grupisano najviše stabala maslina nije predviđeno za izgradnju, čak ni na postojećim djelovima.
Na vijest o izboru Kjubus luksa kao koncesionara za Valdanos burno su reagovale brojne nevladine organizacije iz Ulcinja, ali i iz ostalih gradova, jer je, prema njihovoj ocjeni, u pitanju loš posao. Oni od Vlade uporno traže da poništi tender za zakup, ocjenjujući da će, ukoliko se to ne desi, i Ulcinj dobiti svoju Zavalu. Njihov krunski argument je što, prema zvaničnim podacima, britanska kompanija godinama ostvaruje gubitke u poslovanju i ostvaruju slab promet od jedva nekoliko miliona eura.
Iz Vlade su pokušali više puta da razuvjere sumnjičavu javnost, ističući da će država obezbijediti mehanizme zaštite i da će se posao zaključiti jedino u slučaju da Britanci i njihovi partneri koji će učestvovati u izgradnji rizorta, obezbijede čvrste bankarske garancije.

– Vlada je od kompanije prije zaključenja pregovora zahtijevala dostavljanje kompletne finansijske konstrukcije kao i potvrde da je investitor obezbijedio sredstva. Iz dostavljene dokumentacije može se zaključiti da će kompanija moći do kraja da ispoštuje dogovoreni investicioni plan, kao i da će moći da ispoštuje sve rokove definisane ugovorom. Takođe, potpisivanje ugovora podrazumijeva i da partner dostavi potpisane garancije, kako činidbene tako i garancije za godišnju zakupninu – kazao je u nedavnom razgovoru za “Vijesti” vicepremijer i predsjednik Tenderske komisije Vujica Lazović.
Garancije su, prema njegovim riječima, sastavni dio ugovora, koji bez njih ne može biti potpisan.
– Što nam jos jednom garantuje kvalitetnu i uspješnu realizaciju projekta i njegov razvoj u jedan od najelitnijih turističkih kompleska na Jadranu, koji će nuditi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju. To nam potvrđuje partnerska kompanija Sol Melia, svojim višegodišnjim iskustvom u svijetu, koja će biti zadužena za menadžment ovog rizorta – rekao je Lazović.

Planiraju zaduženje kod crnogorskih banaka

Sumnje oko sposobnosti Kjubus luksa pojavile su se nedugo nakon objave da je ta kompanija prvorangirana na tenderu za zakup Valdanosa.
Uvidom u poslovne izvještaje dostupne na njihovom zvaničnom sajtu, lako je zaključiti da se radi o maloj firmi koja, prije svega, djeluje u Hrvatskoj, gdje imaju marinu i nekoliko kockarnica. U planovima za ovu godinu navodi se da će novac za gradnju rizorta na Valdanosu pokušati da obezbijede od lokalnih banaka.
Kompanija se u periodu globalne krize od 2008. suočava sa ozbiljnim finansijskim gubicima, pa će zaduženje biti neophodno ukoliko planiraju da izgrade odmaralište sa ekskluzivnim hotelima i apartmanima prve kategorije, a sve u zoni netaknutih maslinjaka. Ono što im ide u prilog jeste da imaju renomiranog španskog hotelijera Sol Melia kao partnera u poslu, koji će da brendira buduće hotele.
U poslovnoj godini 2010. koja je počela u martu 2009. i trajala do marta ove godine, prihodi Kjubus luksa iznosili su 1,48 miliona britanskih funti, neznatno manje nego u prethodnoj, ali je zato gubitak bio značajno veći. Finansijski izvještaj pokuzuje da su bili u minusu 3,6 miliona funti (4,27 miliona eura), u odnosu na 2,1 milion funti iz perioda mart 2008 – mart 2009. godine.
Kontroverze oko Kjubus luksa ima još jednu svoju dimenziju: Milan Kotur, jedan od vlasnika te firme, preko druge svoje kompanije (“Duboko plavetnilo” iz Zadra) bio je prije nekoliko godina zainteresovan i za zakup ulcinjske Velike plaže.
“Duboko plavetnilo” bilo je jedan od četiri potencijalna kupca za tamošnje objekte po početnoj cijeni od 3,7 miliona eura, ali je taj tender poništen.
Koturova zadarska firma je bila u kombinaciji i za prodaju firme Brijuni Rivijera gdje se, sa španskim partnerom Sol Melia, sa kojima je u kombinaciji sada za Valdanos i golf-dizajnerom Robertom Trentom Jonesom takmiči za investiciju vrijednu 250 miliona eura.

R. MILIĆ
Vijesti