Nastavljeno suzbijanje divlje gradnje na Bojani

February 1, 2011   | news

Ulcinj – Inspekcija danas uručuje rješenja o uklanjanju objekata vlasnicima 48 vikendica

ULCINJ – Inspekcija zaštite prostora Ministarstva održivog razvoja i turizma počela je juče nadzor na obalama rijeke Bojane nad objektima za koje nije potpisan ugovor sa JP Morsko dobro. Nepotpisivanjem ugovora, a samim tim i neizmirivanjem naknade koju su vlasnici dužni da plate za korišćenje državnog zemljišta, 48 objekata nije obuhvaćeno planom privremenog karaktera za 2010. godinu, tj. za njih nije izdato odobrenje za postavljanje. Danas će vlasnicima ovih objekata biti uručena rješenja o uklanjanju objekta, sa rokom od jednog dana da ih sami uklone.
Prema posljednjim informacijama iz Morskog dobra, do sada je potpisano 358 ugovora između vlasnika vikendica na rijeci Bojani i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, a na osnovu ovih ugovora inkasirano je oko 470 hiljada eura. Ovaj novac će, kako je najavljeno iz Morskog dobra, biti upotrijebljen za izgradnju i popravku infrastrukture u Ulcinju. Za 48 objekata ugovor nije potpisan i njima će vikendice biti uklonjene.
U evidenciji Morskog dobra duž rijeke Bojane ima ukupno 442 objekta. Od ovog broja treba izuzeti desetak objekata koji su srušeni u prethodnim akcijama, kao i restorane i platforme koji spadaju u drugu kategoriju. Dakle, za ukupno 406 objekata predviđeno je potpisivanje ugovora. Potpisan ugovor podrazumijeva da je u potpunosti izmireno plaćanje novčane naknade.
Do prije 20 godina na Bojani su postojale samo ribarske kućice – kalimere, a početkom devedesetih počela je i – ubrzana gradnja. Toliko je postalo popularno imati kućicu na ovoj atraktivnoj lokaciji da je počela da kruži izreka „svako ko je imao dvije daske – napravio je vikendicu na Bojani“. Godinu za godinom, tako je nicao crnogorski „drvengrad“. Pored skromnih ribarskih kućica, gradile su se raskošne vile sa više spratova, đakuzi kadama, klima uređajima… Prvo se gradilo na desnoj strani rijeke, a onda prešlo i na Adinu stranu. Napravljeni su putevi, uvedeni struja i voda. Danas je vikendica mnogo više nego što to obale Bojane mogu da podnesu. U ljetnjim mjesecima one se rentiraju turistima i na dobroj su cijeni. Od vikendica nakon ove akcije će prvi put imati korist i država.

U.P.
Pobjeda

YouTube Preview Image