NVO Green Home: Masline se ne presađuju

February 10, 2011   | news

Izvršni direktor NVO “Grin hom” Darko Pajović pozvao je Vladu da preispita odluku o davanju pod zakup uvale Valdanos u Ulcinju. Pajović u saopštenju navodi da bi eventualno presađivanje stoljetnih maslina, kako je navedeno u studiji lokacije, predstavljalo pogrešan i nedopustiv potez.
Navedeni plan presađivanja stoljetnih maslina u studiji lokacije predstavlja zapravo izlazak u susret zemljama samog investitora, po scenariju već vidljivom mnogo puta u Crnoj Gori. Masline ne smiju biti uklonjene. Kompleks od 18.000 maslina je uvijek bio najbolji i najkvalitetniji dio ulcinjske maslinijade, koji je danas, nažalost, zbog velike nebrige države u velikom procentu devastiran, a ekonomske štete su ogromne. Prema procjeni Udruženja maslinara u Ulcinju, samo zbog neprikupljanja maslina i njihovog neprerađivanja u ulje, dosad je izgubljeno preko 100 miliona eura – upozorio je Pajović.
Pajović navodi da na toj lokaciji još nijesu riješeni svojinski odnosi i da su u toku brojni sprovi pred sudovima o zahtjevima vlasnika za povraćaj vlasništva nad maslinjacima u Valdanosu.
Njihova prodaja ili davanje u zakup predstavlja kršenje interesa lokalne zajednice i povredu prava građana na povraćaj svojine. Očekujemo da Vlada prepozna interes građana Ulcinja i Crne Gore, ali i ekonomski potencijal Valdanosa i vrijednost njegovih maslinjaka – poručuje Pajović.

M.M.K.
DAN

YouTube Preview Image