Lazović: Postupak valorizacije sproveden u skladu sa zakonom

February 12, 2011   | news

Postupak valorizacije lokaliteta Valdanos u potpunosti sproveden u skladu sa zakonom i zaključcima odgovarajućih vladinih tijela i najboljom evropskom praksom, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo Vujica Lazović.

On je u izjavi dostavljenoj medijijma, nakon što je MANS protiv njega Vrhovnom državnom tužiocu, rekao da je Tenderska komisija obezbijedila i osigurala ispunjenost svih traženih uslova,  kvalitetnu i uspješnu realiazciju ovog projekta, koji je važan ne samo za Ulcinj već i za cijelu Crnu Goru .

“Ipak, raduje me činjenica da se MANS, kao više puta  do sada, interesuje za rad Vlade i njenih radnh tijela. Svakako to poštujem, ali bih još više poštovao ako bi prije nego što nesto urade, barem letimično provjerili sve podatke, te ako bi svoje nastupe sistematski, a ne stihijski temeljili“, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima da se MANS sitemski bavio ovim projektom mogao bi sagledati činjenicu da je procedura formalnog utvrđivanja ispravnosti ponude zatvorena  početkom 2009. godine , i  da je kvalifikacionim uslovima traženo da Ponudjač, zaključno sa  2009.  mora dokazati da je u najmanje tri poslovne, u posljednjih pet kalendarskih godina, ostvario pozitivan finansijski rezultat.

“To znači da su se kao relevantne godine za utvrđivanje ispravnosti, uzimale one koje su prethodile 2009.g. Dakle, za Tendersku komisiju bitan period je bio od 2003. do 2009. godine, na osnovu kojeg se i utrvdjivala formalna ispravnost. Mada bi bilo lijepo, članovi tenderske komisije nijesu bili vidoviti i nijesu mogli,  prije utvrdjivanja formalne ispravnosti, znati šta će se dešavati u godinama nakon te procedure“, naglasio je Lazović.

On je objasnio da onog trenutka kada Vlada potpiše ugovor,  sve aktivnosti biće pokrivene garancijama. Kao dokaz toga, Komisiji je dostavljena i kompletna finansijska konstrukcija projekta prije prihvatanja ugovora od strane Vlade.

Lazović je primijetio da na postupak otvaranja nije bilo primjedbi, što je potvrđeno i potpisivanjem izjave od strane predstavnika ponuđača.

“Kompanija Cubus lux ispunila je sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom, kao i kvalifikacione uslove iz grupe B, jer je kompanija potvrdila partnerstvo s jednom od najvećih kompanija u oblasti hotelijerstva, SOL MELIE- prve u Španiji i Latinskoj Americi, treće u  Evropi i dvanestoj u svijetu“, podsjetio je Lazović.

Vicepremijer je zaključio da na osnovu detaljnih analiza dostavljene dokumentacije, kao i dijela koji se odnosi na finansijsku sposobnost kompanije ( dostavljen i izvještaj revizora što se nije izričito tražio, ali ga je kompanija ipak dostavila i na taj način potvrdila svoju finansijsku sposobnosi i ispunjenost traženih uslova), komisija je konstatovala da kompanija Cubus lux ispunjava sve tenderom tražene uslove.

Izvor / CdM