NVO Valdanos: Pozvali Krivokapića da zaštiti interese građana – Video

February 13, 2011   | news

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Grupa nevladinih organizacija (NVO) i nezavisnih intelektualaca iz Ulcinja očekuje od predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, da u slučaju Valdanosa pokaže dosljednost i zaštiti javni a ne privatne interese.

Grupa je u otvorenom pismu Krivokapiću navela da je u interesu svih da tender za dugoročni zakup uvale Valdanos kraj Ulcinja, koji je dobila britanska kompanija Kjubus luks /Cubus lux/, hitno bude poništen kako bi se zaustavila dalja šteta i prekinula, kako su naveli, bespotrebna blamaža.

„Vjerujemo da ćete u okviru vaših ustavnih ovlašćenja odmah preuzeti punu odgovornost i spriječiti dalje ponižavanje države i njenih građana, kao i gaženje zakona Crne Gore“, navodi se u pismu.

Grupa nevladinih organizacija i nezavisnih pojedinaca pozvala je Krivokapića da o tom slučaju iznese stav.

“Kao predsjednik Skupštine i stranke koja se zalaže za očuvanje nacionalnih resursa, imate obavezu da na ovom slučaju pokažete dosljednost i zaštitite javni, a ne privatne interese”, poručili su oni.

Predstavnici grupe saopštili su da se pune dvije godine dešava krajnje sporna, sumnjiva i po interese države i opštinu Ulcinj veoma štetna akcija izdavanja u dugoročni zakup uvale Valdanos jednoj, kako su kazali, savim nereferntnoj kompaniji.

“Ne možemo da vjerujemo da se tako brutalno krše tenderske procedure i zakoni Crne Gore posebno sada kada je naša zemlja pred vratima Evropske unije (EU) i da se na nezakonit način planira pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko tako što bi se, nakon presađivanja stoljetnih maslina u tom području “pod posebnom zaštitom države” gradile nekretnine”, poručili su oni.

Grupa smatra da “slučaj Valdanos” prerasta u mnogo veću aferu nego što je Zavala u Budvi.

Predstavnici NVO-a poručili su Vladi da će na svaki mogući demokratski i civilizovan način protestovati i onemogućiti, taj, kako su ocijenili, skandalozan i nezakonit pokušaj skrnavljenja spomenika prirode kakav je Valdanos.

MINA-BUSINESS
VIDEO TV ATLAS
YouTube Preview Image