Reagovanje na jučerašnje izjave ministra Predraga Sekulića – Video TVCG

February 19, 2011   | news

Poštovani,

Vjerovali smo da će nakon naše korektne i ažurne komunikacije, na kojoj smo vam zahvalni, početi bolji i prosperiteniji period za turizam u Ulcinju, ali i politika istinskog održivog razvoja. Međutim, sa jučerašnje konferencije za novinare, stiglo je razočarenje u kojoj je bilo vidljivo da se kontinuitet nekorektnog i zlonamjernog odnosa prema našem gradu i crnogorskom turizmu uopšte nastavlja, što je, prisjetimo se, bila glavna odlika i vašeg predhodnika.

Sa govornice ste odgovorili na tri pitanja, a vaše obraćanje da ne bi pripisali krajnjoj nepremnosti, možemo podvesti pod „loš dan“ ili „prinudnu odbranu“. Naime, napravili ste tri početničke greške, koje dodatno potvrđuju tezu da se Vlada „prosula“ na slučaju Valdanos, i što je još gore, toga još izgleda nije svjesna.

Na pitanje vezano za garancije kompanije Cubus Lux, podsjetićemo Vas ministre, odgovor je prost: one su trebale da budu u koverti kada su otvarane prispjele ponude. A to je prije 22 mjeseca!

Na pitanje vezano za imovinu, ponovo slijedi jednostvan odgovor: masline se moraju revitalizovati i ostati na mjestu đe se nalaze vjekovima. Ne činite nered! Studija lokacije, podsjetićemo Vas, predviđa njihovo premještanje pomoću teške mašinerije. Održivo i ekološki, nema što!? Vi ste na ovo pitanje odgovorili kontrapitanjem, ali nećemo ga ponavljati jer i sami znate da je to što ste rekli zaista smješno. U Valdanosu ne postoji niti je ikada postojala vojna baza. To ste vi umislili!

Treće pitanje se odnosilo na imovinsko-pravni spor koji postoji sa vlasnicima. Svakome je jasno na kakav je prevaran način oduzeta imovina u Valdanosu, a za Vašu informaciju sudovi su već počeli lagano da je vraćaju. Bilo bi elementarno pošteno da se stavi tačka na pitanje „šta je čije“, pa da se nakon toga razmatraju opcije valorizacije tog jedinstvenog lokaliteta.

Ministre Sekuliću, ovakvom politkom nećete od Ulcinja i Crne Gore stvoriti turistički brend, a naš razvoj će biti u potpunosti neodrživ. Stoga, nemojte slijediti neke vaše kolege, koji neargumentovano pokušavaju ovaj sporni proces privesti kraju; oni će svoje tvrdnje ionako dokazivati na sudu. Krajnje prijateljski, tako nešto Vama ne treba, naročito ako svi znamo da ste novi u ovom poslu i da vjerujemo da ćete, po svemu urađenom, nadmašiti rad svojih predhodnika.

U Ulcinju, 19. februara 2011.

Grupa NVO i nezav. intelektualaca

p. s. Pošto je ministar juče rekao da nam je saopštio svoje stavove oko Valdanosa, nerado vam dostavljamo i našu internu prepisku sa g. Sekulićem početkom ove godine.

Na naše otvoreno pismo, on nam je dan kasnije napisao sljedeće:

Poštovana gospodo,


Zahvaljujem na Vašem pismu. Cijenim da nam je zajednički cilj dobrobit građana  Ulcinja i cijele Crne Gore. Moguće je da neke stvari gledamo iz drugačije perspektive ali se nadam da ćemo se, prije ili kasnije, zahvaljujući tom zajedničkom  cilju naći na istom poslu.
Za početak, dobro je da se slažemo da se zakon ali i ugovori koji su potpisani sa državom, kada je državna imovina u pitanju, moraju poštovati. Takođe smatram da nam je zajednički cilj i očuvanje maslinjaka u prekrasnoj uvali Valdanos.
Nadam se da nam je zajednički cilj i valorizacija prirodnog bogatstva Ulcinja kako bi Ulcinjani
bili bogatiji i kako bi im život bio bolji. Stoga Vas molim da zajedno damo šansu  onima za koje je Vlada Crne Gore procijenila da mogu, izgradnjom hotelskog kompleksa visoke kategorije, doprinijeti tom cilju.

S ličnim uvažavanjem prema Vašim inicijativama,


Predrag Sekulić

Istog  dana, 7. januara, ministru smo ovako odgovorili:

Uvaženi ministre,

Obradovalo nas je zaista Vaše pismo. Znali smo da ste otvoreni i spremni za komunikaciju i da želite dobrobit svima. Kao pravnik, znamo takođe da insistirate na zakonima i činjenicama.

Najprije, ako uspijete u svojoj namjeri da samo jedan hotel u Ulcinju za Vašeg mandata bude obnovljen, biće to za sve nas i čitavu Crnu Goru i crnogorski turizam ogromna stvar.

Što se tiče Vašeg stava da je „zajednički cilj očuvanje maslinjaka u prekrasnoj uvali Valdanos“, u pravu ste sasvim. Obavještavamo Vas da je, prema Izvještaju Zavoda za supropske kulutre iz Bara, iz 2001. i 2005. 70 odsto maslinjaka devatirano!!! A on je, prema Zakonu o maslinarstvu CG, tačka 17, pod posebnom zaštitom države! Dakle, g. Sekuliću: tom Zakonom zaštićenom području je HITNO potrebna revitalizacija i zaštita. A ko će to da uradi? Ovi navodni zakupci rekli su da ih to ne interesuje.    To jedino mogu učinjeti stvarni vlasnici. Koji svake godine, samo zbog nesakupljanja maslina, gube oko dva miliona eura! A zakupnina za 3,4 miliona m2 u Valdanosu je 660 hiljada eura godišnje!? Đe je tu ekonomska računica.

O firmi Cubus lux ne treba trošiti riječi. To je mala i nereferentna kompanija koja ne ispunjava NIJEDAN uslov iz tendera. Vi ste pravnik, pogledajte Tender, odlično baratate kompjuterom, možete viđeti karakteristike Cubus luxa, nijeste korumpirani, pa racionalno razmišljate, želite dobro, i Bog će Vam pomoći!

Zato, ne tražite da damo šansu onima koji ne razumiju taj sveti prostor (tamo možemo da realizujemo Vašu plemenitu namjeru i izgradimo nešto oko čega će se okupljati sve tri vjere!), koji ne žele očuvanje maslinjaka, koje ne interesuje razvoj, već samo njihov goli interes!

Iza svega, naš dobri ministre, nažalost, stoje naši tajkuni, iza kojih su ruski. Raspitajte se!

Mi, a vjerujemo i Vi, nemamo više prava na greške! Bog je, i pravda, i zakoni ove zemlje na našoj strani!

S posebnim poštovanjem u ovim blagim danima. Neka vam je nazdravlje!

Grupa ulcinjskih NVO i nez. intelektualaca

p. s. G. Sekuliću, zadovoljstvo bi nam bilo, (ako je Vama tako lakše) i neformalno, da obiđemo Valdanos, (ako nas pušte da uđemo), kako bi se i Vi uvjerili u stanje maslinjaka, (da nas malo duša zaboli), te da o svemu opušteno popričamo. To je svakako u zajedničkom interesu.

A mi od naših prava i budućnosti nikada odustati nećemo. Doživljavamo Vas saveznikom u tom časnom poslu!

Dakle, sve do juče od ministra Sekulića nije bilo ni glasa! A juče se, nažalost, okliznuo!

Video TVCG
http://www.valdanos.me/images/stories/video/valdanos.flv

1