Lazović: Loša poruka investitorima

February 25, 2011   | news

Britanska kompanija Kjubus Luks najavila moguće odustajanje od zakupa Valdanosa

Potpredsjednik Lazović najavio razgovore u nadležnoj komisiji, ali i sa britanskom kompanijom. Britancima smeta kampanja koja se protiv njih vodi u crnogorskoj javnosti

PODGORICA – Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović ocijenio je juče da bi odustajanje britanske kompanije Kjubus luks od zakupa Valdanosa poslalo veoma lošu poruku iz Crne Gore drugim investitorima.

– Nakon što sam dobio pismo od Kjubus luksa osjećam se depresivno jer to šalje loš signal svim potencijalnim investitorima. Ipak, razgovaraćemo u Tenderskoj komisiji, a namjeravamo to da učinimo i sa investitorom – rekao je Lazović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, britanska firma je bila spremna da obezbijedi sve potrebne garancije, ali su poslije kampanje u javnosti, ipak, odlučili da još jednom razmotre investiciju na području Valdanosa.

-To je investitor koji dolazi iz države koja je članica Evropske unije i koja se kotira na berzi. Uz njih, kao partner u projektu bila bi španska firma Sol Melia koja je u toj oblasti prva u Španiji, a u Sjedinjenim Američkim Država treća – dodao je Lazović.

On je kazao da eventualno odustajanje Kjubus luksa ne bi donijelo bilo kakvu korist, jer bi to značilo da se neće relizovati investicije vrijedne nekoliko stotina miliona eura i posao za 200 do 300 radnika.

– Čak smo zbog javnosti, ovaj put, tražili da se garancije dostave prije nego se potpiše ugovor i Britanci su na to pristali. Ipak, očigledno da ih je jako zabrinulo sve ono što čuju u javnosti, zbog čega su odlučili da sve još jednom preispitaju – naveo je Lazović.

Vicepremijer Lazović saopštio je da su tražili u ugovoru da za eventualne sporove budu nadleži crnogorski propisi, što je njima bilo neprihvatljivo.

Pismo

Britanska kompanija Kjubus luks najavila je juče da će preispitati učešće u projektu Valdanos i pored ranije iskazane spremnosti za potpisivanje ugovora. Oni su u pismu, koje je dostavljeno agenciji Mina-biznis, kazali da se osjećaju nepoželjnim investitorom u Crnoj Gori. Predstavnici kompanije su se uvjerili da se protiv Kjubusa i njegovog uključenja u projekat Valdanos vodi kampanja.

– Neistine o pravu korišćenja maslinjaka, naknadno sporenje regularnosti tenderske procedure, a naročito špekulacije po pitanju poslovanja i kredibilnosti naše kompanije i naših partnera, koje su posebno eskalirale prije najavljenog potpisivanja ugovora, kao i poruke lokalnih organizacija i udruženja da nijesmo dobrodošli kao investitori, natjerale su nas da preispitamo učešće u ovom projektu i pored ranije iskazane spremnosti za potpisivanje ugovora – navodi se u pismu.

U kompaniji su, kako dodaju, zbunjeni i Vladinim traženjem raznih garancija prije potpisivanja ugovora.

Iz Kjubus luksa ocijenili su da insistiranje pregovaračkog tima Vlade da u potpunosti isključi međunarodnu arbitražnu klauzulu prevelikije rizik za zaštitu investicije, što ih onemogućava u daljem djelovanju.

– Tome treba dodati da je proces valorizacije i izdavanja u dugoročni zakup lokacije Vladanos, od raspisivanja tendera pa do danas, bio praćen mnogim problemima, kao što su usaglašavanje i kašnjenje u donošenju studije lokacije. Nažalost, nijesu prepoznate naše investicone namjere, prezentirane kroz ponudu, a to je svakako uticalo na fizibilnost našeg projekta, čime je i stepen rizičnosti investicije dobijao na većem značaju – naveli su iz britanske kompanije.

Javnost

Priču da se zaustavi posao o zakupu Valdanosa počela je odmah nakon zaključenja tendera, u aprilu 2009. godine. Najagilnija u tome je bila grupa ulcinjskih nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca koja smatra da bi sklapanje ugovora bilo štetno za stvarne vlasnike maslina i za ulcinjsku opštinu.

Oni tvrde da bi novi investitor uništio postojeći maslinjak sa 18 hiljada stabala, prosječne starosti oko 800 godina. Britanci su to više puta demantovali. Da posao zakupa Valdanosa treba zaustaviti smatra i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, koja tvrdi da Kjubus luks ne ispunjava uslove iz tendera odnosno da nije ostvario profit u tri od pet godina što je bio uslov. Kjubus luks je i te tvrdnje demantovao. MANS je čak 11. februara dostavio krivičnu prijavu protiv potpredsjednika Lazovića, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja u postupku odabira najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za Valdanos.

Hronologija

Tender za dugoročni zakup Valdanosa objavljen je 20. decembra 2008. godine i bio je otvoren do 15. aprila 2009. godine. U predviđenom roku, koji je istekao 15. aprila 2009. godine, britanska kompanija Kjubus luks i rusko-crnogorski konzorcijum Mos siti grup dostavili su ponude za dugoročni zakup bivšeg vojnog odmarališta Valdanos. Kjubus luks je ponudila fiksni godišnji zakup od 18 centi za kvadratni metar, a planirane su investicije vrijedne 222,51 milion eura. Mos siti grup, koji čine ruska i istoimena crnogorska firma, za zakup kvadratnog metra, ponudila je 15 centi, dok je u ponudi navela ulaganja vrijedna 644 miliona eura, ali je njihova ponuda kasnije proglašena neispravnom.

Pobjeda