Reagovanje Ministarstva prosvjete i sporta na zahtjev FORCE

February 26, 2011   | news

Reagovanje Ministarstva prosvjete i sporta na zahtjev FORCE za preispitivanje/poništenje odluka o izboru direktora tri škole sa teritorije opštine Ulcinj
Zakonom o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu 12. avgusta 2010. godine, predviđeno je da će se izbor direktora u svim javnim ustanovama u skladu sa ovim Zakonom izvršiti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona.

Ministarstvo prosvjete i sporta je bilo dužno da do 12. februara 2011. godine izvrši izbor direktora svih vaspitno-obrazovnih institucija u Crnoj Gori.

U skladu sa odredbama Zakona o manjiskim pravima i slobodama („Službeni list RCG“, broj 31/06, 38/07), saglasno članu 18 koji propisuje da za izbor direktora školske ustanove koju osniva Republika ili opština sa nastavom na jeziku i u pismu manjine nadležni organ uprave dužan je da prije izbora lica dobije mišljenje Savjeta te manjine, Ministarstvo prosvjete i sporta obratilo se Nacionalnom savjetu Albanaca u Crnoj Gori za mišljenje o izboru direktora svih vaspitno-obrazovnih ustanova đe se nastava izvodi na jeziku i pismu manjinskih naroda.

Ministarstvo prosvjete i sporta je, istog dana kada je iz škole pristigla dokumantacija prijavljenih kandidata na Konkurs za mjesto direktora, uputilo zahtjeve za davanje mišljenja Nacionalnom savjetu Albanaca za izbor direktora JU OŠ „Bedri Elezaga“ 3. februara 2011. godine, za izbor direktora JU OŠ „Boško Strugar“ 7. februara 2011. godine i za izbor direktora JU OŠ „ Marko Nuculović“ iz Ulcinja 2. februara 2011. godine

Kako do 12. februara 2011. godine nijesu pristigla mišljenja Nacionalnog savjeta Albanaca na zahtjeve Ministarstva, a Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju obavezuje da se izbor direktora svih vaspitno-obrazovnih ustanova izvrši do navedenog roka, ministar prosvjete i sporta je bio dužan da donese odluku o izboru direktora navedenih vaspitno-obrazovnih ustanova u Opštini Ulcinj.

Prema tome Ministarstvo prosvjete i sporta nije prekršilo nijednu odredbu zakona, naprotiv prilikom izbora direktora navedenih škola u svemu je postupalo u skladu sa Zakonom o manjinskim pravima i slobodama i Zakonom o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Autor: Vesna Vojinovic
Vlada.me/

YouTube Preview Image

1