MANS: Ne tjeramo investitore nego ukazujemo na zakon

February 28, 2011   | news

Milovac traži da neko u vladi odgovara zbog valdanosa
Vladin rok firmi Kjubus Luks za dostavu garancija ističe danas, ali se to, po svemu sudeći, neće desiti.
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) traži da neko iz Vlade odgovara, nakon najava iz Tenderske komisije da će Vladi Crne Gore preporučiti poništenje tendera za Valdanos.

Iz MANS-a poručuju da se na taj način  završiti “sramna epizoda sa Kjubus luksom”.

“Otvara se dodatni prostor i da se konačno utvrdi odgovornost unutar Vlade za sve ono što je urađeno do sada u ovom slučaju”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Dejan Milovac, direktor MANS-ovog programa za ubranizam.

“Najnovija opravdanja koja se sastoje u navodim neslaganjima oko ‘švajcarske arbitraže’, cijenimo kao pokušaj Vlade da se sa što manje štete distancira od kompletnog posla. Nakon priče o garancijama, ovo je najnoviji momenat u pregovorima između Vlade i Kjubus Luksa oko ugovora koji su sve samo ne transparentni i zakoniti”.

Savjet dnevno ima više mišljenja

Dejan Milovac

Milovac je rekao da je to što nema garancija za investicioni program bio jedan od razloga zbog kojih je odbijena ruska MCG kompanija, a sa Kjubus luksom se više mjeseci pregovara.

“Pored toga, iz Vlade navode da je ugovorom predviđeno da se garancije dostave 55 dana nakon potpisivanja ugovora, u javnom pozivu na tender se navodi da su one sastavni dio ponude, dok u verziji ugovora koji je Savjet za privatizaciju objavio na svom sajtu se navodi da taj rok iznosi 5 dana prije potpisivanja Ugovora. Neshvatljivo je kako Savjet za privatizaciju može, gotovo na dnevnoj osnovi, da mijenja stav o tome što su konačni uslovi tendera i istovremeno izlazi u javnost sa različitim informacijama”.

Sve i da Kjubus luks zadovolji uslove tendera, poručuju iz MANS-a, “ovakav način vođenja tenderskog postupka od strane Savjeta za privatizaciju svakako zaslužuje pažnju nadležnog tužilaštva”.

“Što se tiče pokušaja Vlade da odgovornost za svoje pogrešne odluke prebaci na onaj dio nevladinog sektora koji se usuđuje se kritikuje njen rad, smatramo da takav odnos prema civilnom društvu nije produktivan, niti može pomoći zajedničkom pronalaženju rješenja”, poručio je Milovac.

“Iskustvo sa Kjubus luksom bi moglo da bude vrijedna lekcija za Savjet za privatizaciju i Vladu Crne Gore, dok poništenje tendera i prekid pregovora neće biti poruka za investitore da nisu poželjni, već da je Crna Gora država u kojoj se moraju poštovati zakoni i propisi”.

Poništenje ugovora

Zahtjev britanske kompanije Kjubus luks za uvrštavanje klauzule o švajcarskoj arbitraži u ugovor o zakupu Valdanosa za crnogorsku stranu je neprihvatljiv i Tenderska komisija na današnjoj sjednici će Savjetu za privatizaciju predložiti poništenje tendera i raspisivanje novog za mjesec dana, saznaju “Vijesti”.

Iz Vlade je “Vijestima” nezvanično saopšteno da je cijela negativna kampanja protiv britanske kompanije, koja je rezultirala čak i krivičnim prijavama, uticala na obeshrabrivanje Kjubus luksa.

Njihov Odbor direktora će ponovo preispitati rizik investicije i atmosferu koja je oko njihovog imena stvorena u Crnoj Gori.

Vlada je zbog velikog pritiska i sumnji dijela javnosti tražila da Britanci dostave bankarske garancije prije potpisivanja ugovora, iako to nije praksa. Rok za dostavu garancija ističe danas, ali se to, po svemu sudeći, neće desiti.

“Mi smo od Britanaca tražili da nam dostave bankarske garancije prije potpisivanja ugovora, iako je tim aktom predviđeno da rok za to bude 55 dana poslije potpisivanja. To smo učinili zbog velikog nepovjerenja dijela civilnog sektora, iako smo sigurni da je cijeli tenderski postupak sproveden u skladu sa zakonom. Osim toga, takav stav uticao je na samu kompaniju koja se osjetila nepoželjnim investitorom”, rečeno je “Vijestima” iz Tenderske komisije.

Vijesti
YouTube Preview Image