Predsjednik Montenegro biznis alijanse Slobodan Radović o propalom tenderu za Valdanos – Video

March 8, 2011   | news

PODGORICA – Slanje negativnih poruka investitorima nije u interesu države – upozorio je juče predsjednik Montenegro biznis alijanse Slobodan Radović.

Komentarišući ono što se ovih dana događalo u vezi sa Valdanosom, Radović je ocijenio da u državnom interesu nije tjeranje investitora pod uticajem nevladinog sektora i medija.

Vlada da se odredi

– Država treba da obezbijedi jednake uslove za sve, otvorenost i transparentnost – kazao je Radović, podržavajući napore Agencije za promociju stranih investicija, i svih crnogorskih institucija koji doprinose stabilnosti i sigurnosti.

On smatra da slučaj Valdanosa treba da bude nauk za Crnu Goru.

-Vlada i njene institucije treba da definišu kako će se ponašati u budućnosti. Da li ćemo zaustaviti otvaranje naše ekonomije i stvoriti situaciju u kojoj nas ne interesuju strani investitori ili ćemo da radimo i da se otvaramo još više, kako bismo iskoristili neiskorišćene kapacitete i imali koristi – kaže predsjednik MBA.

On smatra da je kampanja koja se vodila za valorizaciju bivšeg vojnog kompleksa Valdanos, bila mnogo više politička i populistička, nego zasnovana na ekonomskim činjenicama.

– Kampanja je dovela do propadanja tendera i potencijalnom investitoru, koji je predložio odličan projekat, vrata su pritvorena. Investicija se završila prije nego što je i počela. S obzirom da se bavim turizmom, prepoznajem važnost razvoja hotelske privrede i gradnje hotela sa 4 i 5 zvjezdica koji nedostaju Crnoj Gori – kaže Radović, podsjećajući da je projektom bilo predviđeno zapošljavanje 600 do 700 ljudi.

Velika konkurencija

Ako, kaže on, pogledamo broj nezaposlenih na području Ulcinja, možemo razumjeti efekte koje bi ova investicija imala za tu opštinu i Crnu Goru.

– MBA, kao organizacija koja, između ostalog, okuplja i strane investitore, zalagaće se da se ovakve stvari ne događaju. Da Crna Gora bude poželjna a ne odbojna investiciona destinacija, što je u opštem interesu – kaže Radović.

On podsjeća da je konkurencija u našem regionu u dobijanju poslova i iznalaženju novih partnera i investitora sve veća.

– Još se osjećaju efekti svjetske ekonomske krize, koju možda zaboravljaju nevladine organizacije u Crnoj Gori. Investitori su oprezniji u donošenju odluka gdje i koliko da investiraju. Potrebno je zato uložiti mnogo napora da se ozbiljni investitori privuku – ističe Rasović.
Mr.M.
Izvor: Pobjeda

RTVCG – EMISIJA OTVORENO
http://www.rtcg.me/images/biblioteka/audio_video_arhiva/otvoreno_07032011.flv