Ministarstvo održivog razvoja i turizma na međunarodnom sajmu nekretnina MIPIM 2011

March 11, 2011   | news

Delegacija Ministarstva održivog razvoja i turizma, koju je predvodio ministar Predrag Sekulić, predstavila je danas investicione potencijale Crne Gore na međunarodnom sajmu nekretnina MIPIM 2011.

Na crnogorskom štandu organizovana je „Prezentacija države“ (Country Presentation) na temu “Crna Gora kao destinacija u svjetlu održivog razvoja – od planova do realizacije”. Prisutne je pozdravio ministar Sekulić, naglašivši da je globalna finansijska kriza, uz sve probleme koje je donijela, imala i pozitivan uticaj – istakla je potrebu da se resursi maksimalno optimizuju i pažljivo preispitaju prioriteti. Istaknuto je i da je takvo razmišljanje i djelovanje usmjereno ka oblikovanju Crne Gore kao mjesta gdje se kvalitetno živi i intenzivno radi, ali i poštuje životno okruženje i čuva ambijentalni identitet za buduće generacije. Ministar je podsjetio da je mnogo toga urađeno do sada, i izrazio očekivanje da velike investicije tek predstoje. Kao prednost Crne Gore istaknute su brzina, fleksibilnost, politička stabilnost i sigurnost, uz obećanje da ćemo, kao odgovorna vlast, stimulisati one projekte izgradnje koji prepopznaju, poštuju i pozitivno doprinose specifičnosti crnogorske kulture, pejzaža i urbanističkih formi.

Prisutnima su se obratili i direktor Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija Petar Ivanović i predstavnici kompanija koje već investiraju i realizuju projekte u Crnoj Gori – Porto Montenegro, Metropol Development, Luštica Development i grupa investitora iz Irske.

Ministar Sekulić je danas razgovorao i sa gradonačelnikom Kana Bernardom Brokandom, koji je sa ministrom podijelio iskustvo o transformaciji Kana od ribarskog gradića u vodeće turističko mjesto na Azurnoj obali, te kako, u skladu sa evropskim standardima, odgovornim planiranjem i upravljanjem prostorom i životnom sredinom, može da se razvije destinacija poput Crne Gore. Ministar Sekulić imao je i niz sastanaka sa investitorima, predstavnicima kompanija koje posluju u Crnoj Gori, ili su iskazale interesovanje za buduće poslovanje u našoj državi. Svim sastancima i prezentacijama prisustvovala je ambasadorka Crne Gore u Francuskoj Irena Radović.

U okviru MIPIM 2011, predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma učestvovali su i u tzv. „Mayor’s Think Tank“, čija je ovogodišnja tema bila „Zajednička izgradnja gradova: Implementacija urbanističkih strategija i integrisanih rješenja”. Dogođaj je omogućio gradonačelnicima i visokim zvaničnicima da razmjene ideje i iskustva, kao i da diskutuju o investicionoj klimi u Evropi i svijetu, efektima ekonomske krize i mnogim drugim temama.

MIPIM je najveći međunarodni sajam nekretnina, koji je ove godine po dvadeset drugi put organizovan u Kanu. To je bila još jedna prilika za upoznavanje vodećih partnera i potencijalnih investitora iz preko 80 država svijeta. Preko 17.000 posjetilaca, uključujući više od 6.700 predstavnika velikih investitora, korporativnih krajnjih korisnika i hotelskih grupacija, pregovaralo je na sajmu o poslovima.

Izvor: Vlada.me
YouTube Preview Image