Saopštenje Grupa NVO i NI Ulcinja: Da će ponovo biti raspisan tender za Valdanos

March 17, 2011   | news

Saopštenje Grupe NVO i nezavisnih intelektualaca iz Ulcinja u povodu najave Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da će ponovo biti raspisan tender za Valdanos

17/03

Crnogorska Vlada nije izvukla nikakvu pouku iz epizode propasti prvog tendera za valorizaciju Valdanosa, a kojom će se tek pozabaviti nadležni državni organi. Ona nastavlja da srlja u ovoj aferi, (kao da ništa nije bilo), što nam samo ukazuje da je broj i uticaj „naših Engleza“ u ovom štetnom poslu za državu Crnu Goru i opštinu Ulcinj veći nego što smo pretpostavljali.
Zato nas ne čudi što Vlada još nije analizirala što se na pretkvalifikacioni tender prijavilo 13 inostranih kompanija, a na tender tek dvije: rusko-crnogorska građevinska firma „Mos siti grup“ i famozni „Kjubus luks“. Razlozi su jednostavni: niko ozbiljan ne želi da uđe u poslovni aranžman kada su neriješeni svojinski odnosi, posebno još ako se radi o imovini vjerskih zajednica, snažnom protivljenju lokalne zajednice i civilnog sektora u zemlji.
Crnogorska Vlada želi da prenebregne naša upozorenja da je njena Studija lokacijerađena upravo po mjeri planiranog zakupca. Taj dokument nije apsolutno prošao javnu raspravu, čime su drastično prekršene odredbe Arhuške konvencije. To je možda razumljivo ukoliko se zna njen sadržaj, a koji dozvoljava nevjerovatne i nezakonite zahvate (od prihranjivanja plaže, presadnje stoljetnih maslina i pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko) u tom jedinstvenom prostoru koji je Spomenik prirode i zakonom zaštićeno područje od posebnog značaja za državu. Naša Vlada, dakle, na ovom pitanju brutalno gazi ne samo ekološke i društveno- socijalne kriterijume, već i međunarodne konvencije.
Pozivamo crnogorsku Vladu da pokaže mnogo više mudrosti, opreznosti i vizije, naročito kada su u pitanju dugoročne projekcije u prirodnoj sredini, na koje nam je ukazano i u posljednjoj Rezoluciji Evropskog Parlamenta. Valjda je svima jasno da legitimitet velikim projektima može dati samo javnost.
Tvrdoglavim insistiranjem na tenderu Lukšićev kabinet potvrđuje da suštinski nije spreman za samoproklamovanu politiku transparentnosti i saradnje sa lokalnim stanovništvom, koje je bezbroj puta pokazalo da se protivi ovakvim namjerama Vlade.
Ponadali smo se, bar na trenutak, da će crnogorska Vlada povući skandaloznu Studiju lokacije, ukloniti sramotnu kapiju na ulazu u Valdanos, pristupiti dogovaranju sa svim zainteresovanim stranama i obnovi tragično zapuštenih maslinjaka , odnosno braniti ono što je javni interes! Nažalost, za sada, ništa od svega toga! Ona nastavlja sa starom, dokazano lošom praksom, i bespotrebno troši i rasipa državni novac, resurse i energiju građana Crne Gore, znajući da je sa ovakvim pristupom tom unikatu prirode čitav posao unaprijed osuđen na nesupjeh.

U Ulcinju, 17. marta 2011.

Grupa NVO i NI Ulcinja