Donatorska konferencija za spas Port Milene

April 10, 2011   | news

ULCINJ – Izvršni direktor NVO ,,Zeleni korak“ uputio je pismo ministru turizma i održivog razvoja Predragu Sekuliću sa inicijativnom idejom da se održi donatorska konferencija za prikupljanje sredstava za spas Port Milene.

Lokalna zajednica nema finansijske uslove da riješi ovaj problem, a imajući u vidu da država Crna Gora nije postavila kao prioritet sanaciju i revitalizaciju Port Milene, mišljenja smo da treba organizovati Donatorsku konferenciju – navodi se u pismu i ističe se da bi ova konferencija mogla biti dio manifestacije dvadesetogodišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

U pismu se kaže da bi uputno bilo u ovu aktivnost uključiti i princa Nikolu Petrovića, praunuka kraljice Milene po kojoj je kanal i dobio ime.

– Napominjemo da je juna 2002. godine na poziv tadašnjih ekoloških aktivista princ Nikola Petrović nakratko obišao Port Milenu i ponio ne baš prijatne utiske. Moguće da u ovoj situaciji i njegova pomoć dobro dođe – saopštili su iz ove NVO.

Kanal Milena je jedan od najprepoznatljivijih prirodnih fenomena sa aspekta njegovog nastanka.

– Nekad najveće prirodno mrestilište ribe Mediterana antropogenim djelovanjem i nebrigom lokalne i centralne vlasti postao je velika septička jama, barijera razvoju turizma o čemu svjedoči i podatak da vlasnik – zakupac hotela Otrant ne želi da otvori objekat jer ga gosti zbog ogromnog smrada izbjegavaju – navodi se u pismu Dželala Hodžića.

 

A. Ž.
Pobjeda