Za Bardhija Nacrt izbornog zakona neprihvatljiv

April 12, 2011   | news

Mehmet Bardhi (Foto: Arhiva Vijesti)

Nacrt izbornog zakona koji priprema Kolegijum predsjednika Skupštine za predstavnike Albanaca nije prihvatljiv sa pravnog, istorijskog, prirodnog gledišta, poručio je danas predsjednik Demokratskog saveza (DS) Mehmet Bardhi.

Bardhi je agenciji MINA kazao da već postoji uhodani sistem koji obezbjeđuje autentične albanske predstavnike.

„Više puta sam u radnoj grupi ponovio da pitanje političkog predstavljanja manjina mora da odslikava realno stanje u Crnoj Gori“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Albanci su par ekselans, i politički, i pravno, i realno državotvorni narod, jer su učestvovali u referendumu za samostalnost Crne Gore.

„U tom smislu Albanci traže svoja prava. I ona prirodna, i politička, i istorijska, jer smo mi u svojoj zemlji“, kazao je Bardhi.

On je naglasio da Albancima nikada nijesu poklonjeni mandati u parlamentu, kako to neko želi da predstavi.

„Nego smo uvijek zarađivali te mandate, veoma jasno i veoma teško, jer smo se suprotstavili dijelu vlasti. To je tada bilo dosta teško, kao što je i sada“, tvrdi Bardhi.

On je pogrešnim ocijenio polazište da treba ići na obezbjeđivanje dvotrećinske većine za izglasavanje tog zakona u Skupštini.

„Mislim da je to pogrešno polazište. Mi tražimo realno i demokratsko polazište da se Albancima obezbijedi ulazak u Skupštinu proporcionalno, onoliko koliko smo mi u ukupnom broju stanovništva Crne Gore“, kazao je Bardhi.

Mada, kako je naveo, i to će biti veoma sporno nakon popisa koji ima mnogo manjkavosti.

„Vidjećemo da li ćemo uopšte prihvatiti taj rezultat, jer to nije puka statistika, nego će ta statistika proizvoditi prava koja su i nacionalna, i ljudska, u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je Crna Gora“, pojasnio je on.

Bardhi je dodao da su Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija uvijek obezbjeđivale mandate „preko leđa“ Albanaca.

„Dakle, preko albanskih glasova onih koji su više uhodani u tom pravcu da realizuju neke svoje lične interese. Sada oni žele da nama kroje sudbinu. Mi to ne prihvatamo“, precizirao je on.

Bardhi je naglasio da Albanci treba da imaju i biraju svoje predstavnike u Skupštini.

„A sve to treba da se odslikava na lokalnom nivou u opštinama gdje su Albanci autohtoni“, zaključio je on.

Izvor : MINA
Vijesti