Dritan Maraj: Čudo od djeteta

May 12, 2011   | news

Dritan Maraj, učenik osmog razreda OŠ „Maršal Tito“ iz Ulcinja
Dritan Maraj, učenik osmog razreda OŠ „Maršal Tito“ iz Ulcinja, pobjednik je državnog takmičenja u znanju njemačkog jezika. Osim talenta za jezik, on svira gitaru, pjeva, uređuje školski list, pleše, bavi se sportom, produkcijom, đak je generacije, jednom riječju – čudo od djeteta!

Četrnaestogodišnji Dritan prošle godine je osvojio prvu nagradu na republičkom nivou u čitanju na njemačkom jeziku, a u maju ove ponovo će se takmičiti u istoj disciplini.

– Njemački učim od treće godine. Prvo sam ga učio uz crtane filmove na satelitskim programima, a kasnije sam znanje usavršavao u osnovnoj školi uz pomoć profesora Bernda Vogela i Matiasa Andre – kaže Dritan.

Muzika i nagrade

Prema riječima profesora Vogela, ovogodišnji test bio je izuzetno težak i uspješno je mogao da ga riješi samo onaj ko njemački govori kao maternji. Pored poznavanja ovog, Dritan govori crnogorski, engleski, a maternji jezik mu je albanski.

Kao što nedavno osvojena nagrada nije jedina koju Dritan posjeduje u kolekciji, tako ni sklonost prema učenju jezika nije jedini talenat koji ovaj neobični dječak posjeduje.

Od sedme godine bavi se muzikom, kada je prvi put imao javni nastup i to pred prepunom salom na otvaranju Centra za kulturu u Ulcinju.

– Iako sam bio mali, imao sam tu čast, ali i veliku odgovornost, da pjevam pred 300 ljudi, ali mislim da sam to odlično realizovao, što je potvrdio aplauz publike – govori nam Dritan.

On je učestvovao na svih pet festivala dječje pjesme održanim u Ulcinju. Na trećem je nagrađen prvom nagradom za interpretaciju, a na petom festivalu je i pobjedio pjesmom „Duhovna simfonija“. Na 46. međunarodnom festivalu dječje pjesme u Skadru dobio je prvu nagradu za interpretaciju, a naredne godine na istom festivalu specijalnu nagradu „Inva mula“. Na festivalu „Rin, song & dance contest“ dobio je treću nagradu za interpretaciju.

Đak generacije

– Za moj uspjeh veliku zahvalnost dugujem pokojnom muzičaru Fićiriju Hasanagiću, profesorima Ajlendu Aresu Fani i Islamu Adžemoviću, kao i roditeljima koji su me u svakom pogledu podržali – priča Dritan.

Njegove snimke na jutjubu vidjelo je više od 10.000 ljudi.

Nižu muzičku školu Dritan je završio u Ulcinju, a osim što pjeva, naučio je da svira gitaru, u klasi profesora Aresa Fanija, i osvajao je nagrade na takmičenjima za solo gitaru.

U školskoj 2008/09. godini bio je đak generacije u Nižoj muzičkoj školi, a planira da snimi CD. Krajem maja otvara muzički studio i pokreće sopstvenu produkciju.

U školskoj 2010/11. proglašen je đakom generacije u OŠ „Maršal Tito“.

Bavio se i plesom, a sada trenira i stoni tenis. Uređuje školski list Naša riječ, a njegov moto je „za sve se nađe vremena kad hoćeš“.

– Dritan stalno postavlja sebi ciljeve. Iako je još uvijek dijete, on odavno pravi planove kao odrasla osoba – kaže Dritanova majka Elmadije.

Pored svih uspjeha koje je pokazao u raznim oblastima, sebe u budućnosti vidi kao doktora medicine. Jedno je sigurno – šta god da bude radio – u tome će sigurno biti najbolji.

Dritan Maraj. Zapamtite to ime.

A. Živanović
Pobjeda

YouTube Preview Image