Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i NTO-a boravili u radnoj posjeti opštini Ulcinj

June 8, 2011   | news

Pomoćnici ministra održivog razvoja i turizma, zaduženi za sektor turizma Nebojša Popović, Željka Radak-Kukavičić, v.d. glavnog turističkog inspektora Svetlana Šljivančanin i direktor NTO-a Saša Radović boravili su danas, 08.juna u radnoj posjeti Opštini Ulcin, trećoj u okviru aktivnosti obilaska turističkih opština.

Na sastanku sa predstavnicima opštine prisustvovali su i predstavnici J.P. Morsko dobro, Crnogorskog turističkog udruženja, centra bezbjednosti Ulcinj i drugi.

Posebna pažnja posvećena je temama koje se odnose na izdavanje odobrenja za rad izdavaocima privatnog smještaja, dilere, buku, evidenciju prometa, naplatu boravišne takse, vodosnadbijevanje i kupališta.

U ulcinjskom sekratarijatu za privredu ističu dobru saradnju sa turističkom inspekcijom, broj odobrenja za rad izdavaocima privatnog smještaja je na istom nivou kao i prošle godine, kao i proceduru izdavanja odobrenja za rad kupališta koja je u toku.

U opštini Ulcinj je registrovano blizu 17.000 ležajeva u privatnom smještaju, a kategorisano je 19 hotela. Sedam ulcinjskih plaža su nosioci Plave zastavice.

Predstavnik JP Morsko dobro je nagalasio da se privode kraju aktivnosti u pravcu potpune spremnosti priobalja ulcinjske rivijere za početak glavne turističke sezone. Ugovori sa zakupcima plaža su spremni i potpisuju se na dnevnoj bazi čime se stvaraju uslovi da sva kupališta dobiju odobrenja za rad.

Broj privremenih objekata u Ulcinju je smanjen, dok na Maloj plaži nema privremenih lokacija.

Pomoćnik ministra za turistički razvoj Nebojša Popović istakao je da je upoznavanje predstavnika Ministarstva i NTO-a sa postojećim stanjem i urađenim poslom na pripremi turističke sezone u opštinama od značaja za kvalitetno i organizovano odvijanje sezone, kao i za dobru međusobnu informisanost, kako bi se eventualni nedostaci prevazilazili na dnevnoj bazi u direktnoj komunikaciji.

Popović je napomenuo da će u narednom periodu tim Ministarstva i NTO-a u saradnji sa inspekcijskim službama biti fokusiran na eliminisanje problema koji su opterećivali prethodne sezone a odnose se na prevenciju buke, uređenje rada plažnih barova, kvalitetniju evidencije turista, kao i inspekcijski nadzor, posebno u dijelu povećanja odobrenja za rad izdavaocima privatnog smještaja i kupalištima.

V.d. glavnog turističkog inspektora Svetlana Šljivančanin istakla je da će turistička inspekcija u saradnji sa lokalnim inspekcijama realizovati intenzivne kontrole svih segmenata turističkog poslovanja u hotelima , restoranima, agencijama, plažnim barovima, kao i na kupalištima.

Podsjetila je na sastanak koji je turističke inspekcija imala sa zakupcima kupališta i najavila intenzivne kontrole od 15. juna tekuće godine koje neće biti preventivnog karaktera, s obzirom da su svi učesnici u turističkom poslovanju imali dovoljno vremena i prethodne konsultativne sastanke sa inspekcijom, kako bi bili u mogućnosti da potpuno spremno dočekaju tekuću turističku sezonu.

Direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović, ocijenio je da je neophodno nastaviti sa još boljom saradnjom na lokalnom i regionalnom nivou. NTO je, u okviru brojnih zajedničkih aktivnosti, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama započela kampanju u regionu „Zove more – Crna Gora“ u okviru koje je održana prezentacija turističke ponude Crne Gore u Prištini na kojoj je govorio i predsjednik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga.

Radović je izrazio zadovoljstvo što će opština Ulcinj i ove godine imati bogat kulturno- zabavni i sportski program i što će se održati manifestacije po kojima je prepoznatljiva i atraktivna turistička destinacija.

Posebno je važno što je kampanja promocije i prodaje objedinjenog privatnog smještaja nastavljena i ove godine, kako bi se prije svega, tržištu regiona prezentirala kvalitetna ponuda koja je cjenovno prihvatljiva za turiste.

NTO će nastaviti sa programima animacije u samoj destinaciji, kako bi na licu mjesta u Crnoj Gori kroz programe „After beach party“ i druge dodatno animirali turiste, kako bi njihov boravak u Crnoj Gori bio što sadržajniji i kvalitetniji.

Radović je istakao potrebu dodatne promocije call centra, odnosno turističkog telefona 1300, posredstvom kojeg turisti 24h mogu dobiti sve informacije, uputiti primjedbe i tražiti pomoć.

Predsjednik CTU-a Žarko Radulović je posebno skrenuo pažnju na problem buke koja se emituje iz plažnih barova i sugerisao inspekcijskim službama da posebnu pažnju obrate na ovaj vid poslovanja.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma
YouTube Preview Image