Nimanbegu: Reagovanje na najavu otvaranja nove tenderske procedure za Valdanos

June 16, 2011   | news

Povodom sopštenja Tenderske Komisije o otpočinjanju nove tenderske procedure za Valdanos te najavi o namjeri da se lokalitet izda na 90 godina izražavam nezadovoljstvo tom odlukom tenderske komisije i pozivam Vladu da obustavi sve aktivnosti oko izdavanja lokaliteta Valdanos osim onih koje će rezultirati vraćanjem imovine legitimnim vlasnicima

Ovakvim aktivnostima Vlada jasno pokazuje da nije izvukla pouke iz predhodne tenderske procedure kada je pod pritiskom javnosti propao tenderski postupak. Prvenstveno pošto se nisu poduzele nikakve aktivnosti da se otvori dijalog sa građanima opštine Ulcinj, bivšim Vlasnicima oko povraćaja zemljišta u Valdanosu, nastavlja se jedna politika kojom se lokalna zajednica eliminiše iz bilo kojeg procesa odlučivanja.

Podjećam na jednoglasno donijetu Odluka SO-e Ulcinj, od 30.03.2007. godine, koja je objavljena u Službenom listu opštinskih propisa br. 18. iz 2007 godine.

Tom odlukom Skupština opštine Ulcinj jednoglasno je odlučila da se imovina Maslinada Valdanos vrati obespravljenim ranijim vlasnicima.

Vlada ovo radi u skladu sa ovlašćenjima koje su dobijene od plana posebne namjene morskog dobra, te je sada vidljivija odgovornost koje imaju ti poslanici koji su 2007 godine glasali za taj Zakon u Skupštini . Bilo koje odlučivanje o Valdanosu bez saglasnosti skupštine opštine Ulcinj vodilo bi kršenju prava građana lokalne zajednici da odlučuju o planiranju prostora, odnosno da donose odluke od značaja za lokalnu zajednicu i samoupravu. To pravo, izmedju ostalog, proizilazi i iz evropskih konvencija i povelja koje se tiču ljudskih prava i prava lokane samouprave.

Zato nemojte raspisati tender za Valdanos I počnite se baviti revizijama dosadašnjih ugovora o privatizaciji i štetnim efektima privatizacije u turističkoj privredi Ulcinja.

Podsjećam Vas da problem Valdanosa nije i ne može biti samo u kredibilitetu potencijalnog investitora. Problem je u tome što je ta imovina uzeta nezakonito i nije privedena namjeni. To Vam potvrđuju i dvije presude Vrhovnog I Upravnog suda CG iz prošle godine.

Ta se imovina treba vratiti legitimnim vlasnicima, stotinama porodica, svih nacija i vjera, vjerskim zajednicama i opštini Ulcinj. Zato niko relevantan iz Ulcinja ne podržava zakup Valdanosa. Bilo bi dobro da javno kažete tko je u Opštini Ulcinj za davanje u zakup Valdanosa, tko je za to da se produži nezakonito postupanje i nepravda prema građanima Ulcinja.

 

Gen Nimanbegu,
poslanik u Skupstini CG Ulcinj