Završeni radovi na lučici Kacema u Ulcinju – Video

July 3, 2011   | news

Direktor Morkog dobra Rajko Barović, konstatovao je u okviru radne posjete Ulcinju premijera Igora Lukšića, da su radovi na lučici Kacema završeni, i na licu mjesta upoznao premijera, gradonačelnika i njihove saradnike sa izvedenim radovima na ovom značajnom projektu za grad Ulcinj, građane i turiste.

Slijedi izjava direktora Barovića:

“Jedna od najvećih investicija Morskog dobra, čiji se iznos procjenjuje na oko 1.200.000 eura, lučica Kacema u Ulcinju, stavljena je u funkciju mještana i turista. Kapacitet lučice je 60 vezova i kompletno je infrastrukturno opremljena.
Radovi su se odvijali u dvije faze. U prvoj fazi urađena je osnovna građevinska konstrukcija: izgradnja lukobrana, dužine 30m,x 4.80m, obalnog zida od lukobrana do rive sa stazom, dužine 60m x1.20m, plato, marinski zid i operativna obala dužine 60m.
Ukupna vrijednost svih izvedenih radova na prvoj fazi objekta iznosila je 761.137,50 eura. U ovaj iznos nijesu uračunati troškovi izrade Glavnih projekata, raznih elaborata i troškovi vršenja stalnog stručnog nadzora, sa kojima bi ukupna vrijednost realizovanog posla iznosila blizu 800.000 eura.
Radove na prvoj fazi izveo je d.o.o.“YU BRIV“ iz Kotora, prema Glavnom projektu koji je uradilo je preduzeće PMC-Invest iz Tivta. Nadzor nad izvođenjem radova vršio je “Biro K” iz Herceg Novog.
Drugu i finalnu fazu ovog projekta izvela je firma “Erlang” D.O.O. iz Nikšića.
Širok spektar poslova kojima je ovaj prostor trajno i kvalitetno uređen, podrazumijevao je, između ostalog, proširenje postojeće saobraćajnice u dužini od cca 220 m, tako da je put do Velikog pristaništa sada dvosmjeran.
Kompletna saobraćajnica presvučena je novim asfaltom, postavljeni su novi ivičnjaci i urađena je nova javna rasvjeta.Posebna pažnja posvećena je kvalitetnom regulisanju atmosferskih voda . Na nekoliko mjesta urađeno je stepenište, kako bi se sa saobraćajnice moglo pristupiti platou – operativnoj obali lučice.
Plato i okolni obalni zidovi popločani su tehnobetonom i kamenom. Prostor je kompletno infrastrukturno opremljen postavljanjem urbanog mobilijara i bitvi za vezivanje barki, i hortikulturno oplemenjen zasadima zelenila.
Konačan obračun izvedenih radova za II fazu ovog projekta još nijesu obračunati, a prema sadašnjm procjenama ukupna vrijednost radova na obije faze iznosiće oko 1.200.000 eura.
Radovi na Kacemi trajali su duže od predviđenog roka zbog poštovanja rokova shodno Zakonu o javnim nabavkama, kao i zbog njihove složenosti, obima i specifičnosti.“

Izvor: JP Morsko dobro

YouTube Preview Image

1