Forca: Vlada varala građane obećanjima o samostalnim opštinama

July 7, 2011   | news

Vlada Crne Gore je stalno varala građane Malesije, Zete i Petnjice obećanjima o samostalnoj opštini, koja su, kako se ispostavilo, bila samo predizborna obećanja, ocijenjeno je iz Force.

Novim vladinim nacrtom Zakona o teritorijalnoj organizaciji nije predviđeno formiranje novih opština.

“Za nas Albance, pitanje od prvorazrednog značaja je samostalna opština Malesija sa centrom u Tuzima, jer se radi o legalnom i legitimnom zahtjevu građana tog područja da imaju svoju samostalnu opštinu”, navodi se u saopštenju Informativne službe Force.

Ističe se da je to pitanje godinama ispolitizovano, a naročito od 2006. kada se “u političku trgovinu uključila i DUA”: “Tada je realizovan koncept urbane opštine, protivno volji građana Malesije. Ona je bez nadležnosti koje treba da ima lokalna samouprava i više liči na mjesnu zajednicu”.

Formiranje novih opština, u Forci vide kao prilog decentralizaciji i razvoju tih područja, jer one “optimalno ispunjavaju uslove”, čak više nego neke postojeće opštine u Crnoj Gori.

“Međutim, iz najnovije informacije Vlade, jasno proizilazi da se radilo samo o predizbornim obećanjima, pa se vidi da su stanovnici Malesije, ali i Zete i Petnjice, permanentno varani”, piše u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Poslanik FORCE Genci Nimanbegu, najavljeno je iz partije, će djelovati amandmanski na nacrt Zakona kako bi se omogućilo formiranje novih opština.

“Ostaje da se vidi koliko će imati uspjeha u tome, ako Vlada i ovoga puta ne povuče Nacrt iz skupštinske procedure kao prošle godine. Takav postupak nas ne bi iznenadio, jer je svakome jasno da vlast razmišlja samo o očuvanju svojih pozicija a ne o tome kako da ispuni legitimne zahtjeve građana”, saopšteno je iz Force.

Mirjana Bošković
Vijesti