Ko je kriv za sramotu u Štoju? Video

August 20, 2011   | news

Foto: Ivana Novaković Leković

Ulcinjsko naselje Štoj, u špicu turističe sezone zatrpano smećem. Građani optužuju komunalno preduzeće da ne obavlja posao kako treba. Sa druge strane u komunalnoj policiji kažu da radnici komunalnog preduzeća ne mogu da stignu da odlože otpad jer imaju previše posla. Ističu i da je problem i to što građani ne plaćaju komunalne usluge. Dok krivicu prebacuju jedni na druge, sve veći broj turista napšta Ulcinj poručujući da se nikada neće vratiti.

Građani naselja Štoj u Ulcinju u jeku turističke sezone suočavaju se sa velikim problemom-smećem. Mještanka Cvijeta Žurić kaže da je naselje zatrpano otpadom jer objašnjava komunalni radnici u taj dio grada rijetko dolaze:

»Ne da je smeće nego maltene živimo u smeću. Jednostavno to je ruglo na svakom koraku, plastika, kese, to niko ne vodi računa. Nema nijednog komunalnog radnika koji bi trebalo to da pokupi, očisti.»

Osim što nema ko da ukloni smeće, građani skoro da nemaju ni gdje da ga bace:

«Uopšte kontejnera nema ispred kuća ili negdje u naselju, jednostavno ja nosim smeće 500 metara i više.»

Umjesto da uživaju u prirodnim ljepotama tog naselja, kada ih dočeka takav prizor turisti obično odlaze ranije i razočarani, kaže Žurić:

«Koliko sam gostiju imala, jednostavno ljudi kažu -žali Bože ovakvu prirodu i ovakvu ljepotu. Mnogi su mi rekli- nikad više u Ulcinj doći nećemo.»

Načelnik komunlne policije Kaplan Mučaj kazao nam je da je komunalna služba od jutra do mraka na terenu ali da posla ima previše. Problem su i zakupci plaža:
»Treba gospoda koja imaju plaže da sklope ugovor sa komunalnim, za sada ima samo 18 plaža ugovor za odvoženje smeća a treba da ima najmanje 40.»

Postoji još jedan problem:

»Nema ni plaćanja, niko ne odvozi smeće besplatno, zašto nemaju fakture. Zašto niko ne ode u komunalno da kaže –odnesi smeće ja priznajem da platim. Ne može komunalno da ide od kuće do kuće da skuplja smeće.»

Kako bi riješili problem Mučaj predlaže građanima:
»Građani treba da idu u komunalno, da se organizuju, da kažu gdje treba da se postave kante. I da prihvate te fakture.»

Mučaj poručuje i da će razgovarati sa direktorom komunalnog preduzeća te da će u saradnji sa građanima pokušati da riješe problem.

Nikoleta Bošković
Radio Antena M

VIDEO TV IN

http://stream.rtvin.com/flv/16_08_post_smece.flv
1