Škrelja: Novoformirana skupštinska većina ima elemenata političke korupcije

August 20, 2011   | news

Demokratska partija socijalista je, u najmanju ruku, iznenađena načinom stvaranja nove skupštinske većine radi vršenja vlasti na lokalnom nivou. Začuđuje i iznenađuje ponašanje Demokratske snage Forca, kao stabilnog i ozbiljnog političkog subjekta, da sklapa sporazum sa grupom odbornika DUA koji su mimo demokratskog kapaciteta ozbiljnih političara, srušili potpisani koalicioni sporazum, stav je predsjednika Opštinskog odbora DPS-a Ljuiđa Škrelje.

U reagovanju dostavljenom Portalu Analitika, podsjeća se da je koalicioni sporazum sklopljen krajem prošle godine, i dodaje da su u Forci “uživali najveće lične povlastice upravo zahvaljujući toj koaliciji”.

Iz DPS-a dodaju da je stranka kojoj pripada učinila napor da, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, nađe zajednički jezik i sklopi saradnju sa Forcom. Zato su inicirali sastanak sa presjednikom Force Nazifom Cunguom, gdje su iskazali spremnost na ustupke čak i u procentima učešća u vlasti na lokalnom nivou, zbog opstanka koalicije – zbog “smanjena tenzija i animoziteta između dvije najjače albanske stranke – DUA i Force”, a kao znak opredjeljenja DPS-a da sačuva i poštuje albanske nacionalne stranke koje daju multietnički karakter u multikulturalnom konceptu Crne Gore.

– Tada je iskazana spremnost i od strane Force da budemo zajedno, za opšti interes u najširoj koaliciji, da iza naših leđa sklapa se sporazum sa grupom neprincipijelnih odbornika koji su tuđi rezultat i politički program prenijeli na tacnu drugom partneru – navodi se u reagovanju.

Dodaje se i da “ništa sporno nije bilo od strane presednika Force, čak ni poštovanje postizbornog koalicionog sporazuma gdje se, između ostalog, predviđa da se predsjednik Opštine bira iz redova DUA, a predsjednik Skupštine iz redova DPS, samo animozitet i rezerva prema dosadašnjem predsjedniku Opštine Ulcinj Gzimu Hajdinagi”.

– DPS je čvrsto opredijeljena da poštenim pristupom bude dio vlasti, ali i dio opozicije, ali nikako političkim malverzacijama, svojstvenim samo određenim grupacijama ljudi. Mirno ćemo čekati ishod ove zaista čudne političke igre. Nikako nećemo odustati od namjere da se preispita uloga političara-preletača, kome je trn u oku očigledan razvoj grada Ulcinja i koncept evropskog puta Crne Gore. Stoga smatramo da novoformirana skupštinska većina ima elemenata političke korupcije i najbolje rješenje za sve građane Opštine Ulcinj bi bilo raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

Analitika

2