Škrelja: Neću opstruirati izbor mog naslednika

September 2, 2011   | news

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Luiđ Škrelja zakazao je za 22. septembar vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj će se birati novi predjednik opštine i predsjednik skupštine, nakon što je rascjepom u DUA vladajuća koalicija te partije sa DPS i PDP izgubila podršku četiri odbornika, a time i skupštinsku većinu. Na konferenciji za novinare sazvanoj povodom saopštenja Nove demokratske snage Forca, u kojem se Škrelja optužuje da oteže sa zakazivanjem sjednice i gdje se traži njegova ostavka, prvi čovjek lokalnog parlamenta negirao je navode u novinskim člancima da je krajnji rok za sazivanje sjednice SO 9.septembar navodeći da je drugi krug predsjedničkih izbora održan 24.septembra 2006. godine.
– Predstavnici Force trebaju stručnu polemiku da vode preko nadležnih institucija, a ne preko novina. Zakon ne propisuje obavezu sazivanja sjednice Skupštine, nego u cjelini propisuje rokove za izbor odbornika i poslanika, što znači da pomenuta tvrdnja nema zakonskog osnova, jer u ovom slučaju se radi o izborima unutar Skupštine a postupak propisuju Statut i Poslovnik – kazao je Škrelja i podsjetio da član 16. stav četiri Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi „reguliše uslove koje treba da ispunjavaju kandidati za izbor predsjednika opštine, a ne rokove za sazivanje sjednice, kako se pokušava prikazati od strane predstavnika Force”.
Škrelja je naveo da je kao predsjednik Skupštine prihvatio inicijativu za sazivanje sjednice Skupštine i tačke dnevnog reda o razrješenju i imenovanju predsjednika SO, iako, kako je rekao, “predložena inicijativa nije bila statutarna i poslovnička tako da primjenom člana 79, stav tri Poslovnika, rok za sazivanje sjednice po ovim tačkama je 17.9.2011 godine (30 dana od dana podnošenja)”.
– U ovom postupku stoji činjenica da će predsjednik Skupštine postupiti potpuno u skladu sa rokovima koji su propisani Statutom i drugim opštim aktima i da neće izvršiti nijednu opstrukciju, kako se tvrdi u Forci, čije su saopštenje prenijele novine – poručio je Škrelja.
Prema njegovim riječima poziv za podnošenje ostavke ili postavljanje pitanja povjerenja, pozivom na demokratski kapacitet skupštinske većine, dolazi u obzir samo kada se skupštinska većina formira na samoj sjednici.
– Tek tada postoje razlozi za izglasavanje nepovjerenja. I u ranijim saopštenjima ova institucija a i predsjednik Skupštine nikada nisu doveli u sumnju sazivanje sjednice na kojoj će se birati predsjednik opštine, jer je u pitanju zakoniti istek mandata i ta obaveza biće izvršena u zakonskom roku . Taj izbor nije stvar ni manjine ni većine, nego stvar Skupštine kao institucije lokalne samouprave. Takođe, ne stoji činjenica da odugovlačenje sazivanja sjednice ide na štetu ostvarivanja osnovnih funkcija Skupštine i izvršne vlasti, jer kao što je poznato Skupština se nalazi na ljetnjoj pauzi koja je predviđena Poslovnikom – zaključio je odlazeći predsjednik Skupštine.

M.K.

Cungu: Škrelja nas je prevario

Predsjednik Nove demokratske snage Forca i kandidat nove skupštinske većine za mjesto predsjednika opštine Ulcinj Nazif Cungu kazao je juče „Danu” da je više nego iznenađen datumom koji je predsjednik SO Ulcinj Luiđ Škrelja odredio za održavanje vanredne sjednice.
– Prije nedjelju dana u kabinetu predsjednika Skupštine u prisustvu tri službenika skupštinske službe gospodin Škrelja i ja dogovorili smo da se vanredna sjednica održi 9.septembra . Određen je i termin početka sjednice u 11 časova. Nakon toga dobili smo i stručno mišljenje skupštinske službe u kome se između ostalog navodi da je rok za održavanje vanredne sjednice, na kojoj bi se raspravljalo i glasalo o predlozima odluka o razrješenju predsjednika Skupštine te izboru novog predsjednika Skupštine i opštine, najkasnije do 10. septembra. Dokument je potpisao gospodin Škrelja koji je, kako sam obaviješten, sjednicu sada zakazao za 22. septembar. Očigledno se radi o pokušaju opstrukcije kako bi se eventualno ušlo u sivu zonu i onemogućio izbor predsjednika. Sačekaćemo zvanično obavještenje, a potom ćemo se obratiti nadležnim državnim organima od kojih ćemo tražiti stručno mišljenje – kazao je Cungu.

Izvor: DAN