Zakupci Velike plaze u Ulcinju nijesu zadovoljni sezonom

September 12, 2011   | news

Jedna od najatraktivnijih plaza na cnogorskom primorju je Velika plaza u Ulcinju. Na duzini od 13 km nalaze se  22 plaze. Bez obzra na nespornu prirodnu ljepotu i  turističku popularnost  pojedini  zakupci  djelova ulcinjske Velike plaze nijesu zadovoljni ovogodišnjom sezonom. Osim lošeg vremena, u jula,  kao razlog navode  i  to što nema  adekvatne infrastrukture,  kvalitetnog  kadra. Visoka je, kazu  i cijena zakupa.

Zakupac plaze “Tropicana”, Sulejman Bajramović:

«Ovo je, za zakupce plaza, najgora sezona, do sada,.Vremenski uslovi u julu uslovili su slabiju posjećenost.

Prvi u Crnoj Gori imam Plavu zastavicu. Imam 500 lezaljki i 250 suncobrana. Plaćam zakup 16400 eura za sezonu. Na početku sezone lezaljke koštaju 3, krajem juna 4 u julu 5 eura.Tokom jula i avgusta na svakih 50 metara plaze imam jednog spasioca.Spasioci imaju licencu za rad. Startujemo, međutim,  sa 50 000 eura u minusu.

Neophodno je napraviti dobre prilazne puteve do plaza. Asfaltirati prilaze, jer loši  putevi utiču na broj gostiju. Imamo veliku odgovornost, a nije nam  dozvoljena    naplata  parkinga. Niko u Ulcinju ne smije da naplati parking na plazi, a u  parking sam ulozio 1800 eura.

Još uvijek nemamo goste koji imaju adekvatnu  kulturu. Oko 70-80 odsto je gostiju sa Kosova, ima i Ulcinjana koji su na privremenom radu u inostranstvu.  Ove godine bilo je gostiju  iz Poljske i Češke. Ove godine, takođe,  su hit  kamperi koji imaju  skupe automobile. To su najbolji gosti. Ne traze puno, a posjete cijelu  Crnu Goru. Nemamo, međutim, adekvatan  kadar za odrzavanje, idemo samo nazad, a ne naprijed. Nemamo kuvare,konobare, nemamo adekvatne ljude za turizam.

Četri kuvara sam promijenio ove godine i na kraju radi moja zena kao kuvarica. Treba da naučimo kako da privučemo goste, kako bi došli i sljedeće godine. Ne treba samo voditi računa o trenutnom profitu i zaradi.U Ulcinju postoji udruzenje zakupaca plaza, ali članovi udruzenja nijesu dovoljno jedinstveni»

Velika plaza Ulcinj se proteze od rta Djerana do Ade Bojane. Prekrivena je najfinijim sitnim pijeskom a procjenjuje se da je kapacitet plaze oko 150000 kupaca.

Sanja Novaković
Radio Antena M
YouTube Preview Image

1