Bardhi: Ne kopajte jamu drugome

September 14, 2011   | news

Lider Demokratskog saveza Mehmet Bardhi optužio je vlast i opoziciju, ili kako ih je u intervjuu za dnevni list „Dan“ nazvao „slovensku pravoslavnu većinu“, da su usvajanjem izbornog zakona onemogućili –albance da ostvare stečeno pravo na pet poslaničkih mjesta u Skupštini.

Kritikujući izborni zakon Bardhi je ranije u Skupštini poručio vlasti i opoziciji da „ pogledaju geografiju regiona i da će vidjeti da će kad tad dobiti odgovor“. On međutim, nije htio direktno da odgovori na pitanje „Dana“, da li je pod tim mislio na primjer Kosova.

– Politički jasno rečeno. Imajući u vidu istoriju u regionu, daljnju i bližnju, a i šire, istorija i geografija svakoga pametnog opominju. Ne kopati jamu drugome kažu narodi. I još nešto, nikad kao profesor nijesam pitao učenike šta je pisac htio da kaže, naveo je Bardhi.

Na pitanje šta za Albance sa aspekta autentične zastupljenosti u parlamentu, znače odredbe nedavno usvojenog izbornog zakona, lider Demokratskog saveza je kazao:

– Sa ovim zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji je donijet u Skupštini Crne Gore, bez albanskih predstavnika, kojhi su u znak neslaganja i protesta napustili sjednicu, sva četvorica, slovenska pravoslavna većina, pozicija i opozicija, združeno je instalirala neravnopravnost, nejednakost, nepoštovanje političkih prava manjina, ni istorijskih, ni kulturnih, ni nacionalnih, ni stečenih prava Albanaca. To je suprotno realnom stanju u Crnoj Gori, doprinosu Albanaca u očuvanju mira, jasnog otvorenog antiratnog postrojavanja i angažovanja. Ujedno to je protivno Ustavu Crne Gore.

Bardhi je napomenuo da se tako nastavlja diskriminacija, i dodao da će se Albancima onemogućiti da imaju proporcionalno broj mandata u Skupštini Crne Gore, odnosno pet mandata koliko im pripada.

Analitika – Informativni Portal

 Izvor: DAN

VIDEO TVCG
YouTube Preview Image