Cungu: U Opštini gore nego što smo očekivali

October 24, 2011   | news

ULCINj – Nakon petogodišnjeg mandata na čelu opštine Ulcinj, Gzima Hajdinagu neočekivano je zamijenio Nazif Cungu, lider Nove demokratske snage Forca. Cungu je uz podršku četiri odbornika otcijepljenog krila DUA, i po jednog odbornika liste Perspektiva i PDP, formirao novu skupštinsku većinu i preuzeo vlast u najjužnijoj opštini. Novoizabrani predsjednik opštine za „Dan” govori o trenutnoj situaciji u opštini, planovima nove vlasti, prioritetima…

~ Kakvo ste stanje zatekli kada ste stupili na dužnost predsjednika opštine?
Prije stupanja na dužnost predsjednika opštine smatrao sam da kao odbornik imam dosta informacija o lošem stanju u lokalnoj upravi. Međutim, nakon manje od sedam dana upoznavanja sa dijelom stvarnog stanja, stičem utisak da su funkcionisanje administracije i stanje u budžetu mnogo lošiji od onoga što sam pretpostavljao.

~ Koliko je opštinska kasa u minusu, s obzirom da je nesporno da je prethodna vlast ostavila velike dugove?
O tim dugovima još uvijek nemam prave informacije. Od Sekretarijata za finansije dobijam nepotpune podatke. Dugovi se procjenjuju na iznos od 13 do 20 miliona eura. Najvjerovatnije ćemo biti prinuđeni da pristupimo reviziji budžeta.

~Mandat ste počeli podnošenjem krivične prijave protiv NN lica u lokalnoj upravi. Može li se očekivati da ćete nastaviti da preispitujete sumnjive poslove prethodne vlasti ?
Krivična prijava je podnijeta zbog osnovane sumnje da je zbog činjenja ili nečinjenja određenih službi oštećena Opština, što će utvrditi nadležni organi kojima smo se obratili. Svako činjenje ili nečinjenje koje nije u skladu sa ustavom i zakonom tretiraće se na isti način.
~Nezvanično se čuje da će nova vlast, koju su protivnici optužili da je jednonacionalna, u organe izvršne vlasti uključiti Crnogorce, Srbe, Bošnjake, Rome… Ima li istine u tome?
Multinacionalni i multikonfesionalni sastav stanovništva opštine Ulcinj je bogatstvo koje moramo da gajimo. Naš osnovni princip prilikom uključivanja u izvršnu vlast je stručna osposobljenost za obavljanje određenih zadataka, a stručno osposobljenih ima među pripadnicima svih nacionalnosti i svih vjerskih zajednica.
~Šta planirate u narednom periodu?
Obim zadataka u opštinskoj administraciji, čak i bez naslijeđenih većih problema, zahtijeva predan rad cijele rukovodeće strukture. S obzirom da su ovdje problemi gomilani godinama, a moraju se što brže rješavati, neophodno je da se skoncentrišem na kompletiranje ekipe u mom kabinetu i u sekretarijatima, kako se problemi ne bi i dalje gomilali.
~ Koji su prioriteti nove vlasti?
Saniranje i konsolidacija finansijskog stanja kroz uvođenje štednje u svakom sektoru, kroz omogućavanje ostvarivanja ravnomjernijeg raspoređivanja fiskalnih obaveza građana i pravnih lica, kroz efikasniju naplatu izvornih prihoda opštine i kroz pomoć Vlade Crne Gore i ostalih državnih organa i organizacija (JP “Morsko dobro”, Direkcija za javne radove, Egalizacioni fond itd.). Takođe, prioritet je i ubrzano usvajanje urbanističkih planova i izdavanje odobrenja za gradnju koja je u postupku rješavanja. Prioritet su i pripreme za turističku sezonu 2012. godine, koje smo počeli akcijom čišćenja cijele opštine 15. oktobra, kao i rješavanje infrastrukturnih problema u saobraćaju, te pitanja snabdijevanja vodom za piće u toku turističke sezone, rješavanje problema otpadnih voda kroz izgradnju novih kanalizacionih trasa i funkcionisanje postojećih kolektora, odnosno morskih ispusta. U našem radu u fokusu će biti i priprema planske dokumentacije za nalaženje investitora, odnosno bespovratnih sredstava Evropske unije kroz efikasan pristup IPA fondovima, u cilju rješavanja problema potoka Bratica i kanala Port Milena, kao i saradnja sa Vladom u rješavanju otklanjanja opasnosti od poplava koje može uzrokovati izlivanje rijeke Bojane.
Prioritetni kratkoroči, srednjoročni i permanentni ciljevi biće i stvaranje povoljnog ambijenta za privlačenje stranih i domaćih ulaganja, u cilju otvaranja novih radnih mjesta i stvaranje povoljnog ambijenta za poslovanje postojećih privrednih subjekata.

M. KneŽeviĆ

Preispitati odnos sa “Morskim dobrom”
~Da li ćete preispitati odnos sa JP “Morsko dobro”, kao što ste ranije najavljivali ?
Naše programsko opredjeljenje je preispitivanje odnosa sa JP “Morsko dobro” i smatram da je to pitanje nezaobilazno. Pozitivni pomaci se već ostvaruju kroz iskazanu spremnost za saradnju na samom početku mog mandata, kroz prihvatanje “Morskog dobra” da u ime opštine Ulcinj završi neke finansijske obaveze koje nismo u stanju da izvršimo našim sredstvima zbog stanja u budžetu. Dugoročno, te odnose moramo rješavati na institucionalan način.

 

Izvor: DAN

1