Umjesto kupaca u hotel Otrant došli inspektori za privredni kriminal – Video

October 29, 2011   | news

Hotel Otrant u Ulcinju sa dugom od 9, 4 miliona (Foto: Samir Adrović)

Ulcinjski hotel Otrant nije prodat na vansudskoj licitaciji, koju je u hotelu Albatros organizovala banka NLB Inter finac iz Ciriha zbog nevraćenog kredita u iznosu od 9,4 miliona eura, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Licitaciju je obilježio incident jer su joj osim novinara i predstavnika sindikata hotela prisustvovala i dva inspektora za privredni kriminal, od kojih se jedan lažno predstavio kao novinar.

“Doviđenja, kolege”, kazao je on novinarima, nakon što je predstavnik advokatske kancelarije Prelević iz Podgorice, koja je ovlašćena za vansudsku prodaju Otranta Luka Stijepović, konstatovao da se ročište odlaže jer nema zainteresovanih kupaca.

“Kolega” se sindikalcima predstavio kao šef sektora za privredni kriminal za Bar i Ulcinj, a Stijepoviću se, na njegov zahtjev, predstavio kao novinar “Dnevne novine”, što su u toj medijskoj kući demantovali i najavili tužbu za lažno predstavljanje.

“Vijestima” je potvrđeno da je riječ o inspektorima za privredni kriminal, ali u ulcinjskoj policiji nijesu mogli da kažu zbog čega su i u kom svojstvu prisustvovali javnom nadmetanju.

“Odgovor na pitanje o našim trenutnim aktivnostima, sada ne možete dobiti”, kazao je “Vijestima” šef ulcinjske policije Rudolf Elezović.

Treba im garancija Vlade

Novu priliku da prisustvuju vansudskoj prodaji Otranta i eventualno učestvuju u nadmetanju, inspektori će imati već krajem novembra, za kada je prema Stijepovićevim riječima, planirana druga licitacija.

Izvršni direktor kompanije Barkli Montenegro, vlasnice hotela, Sergej Marov, ranije je tražio od Vlade i premijera Igora Lukšića da pruže garancije za dugovanje te kompanije banci NLB Inter finanz.

“U slučaju da banka proda hotel, Barkli Montenegro morao bi u stečaj, radnici kućama. To bi bilo katastrofalno, budući da je hotel koji radi njihov jedini izvor prihoda, te da su i mnogi od njih hipotekama zaduženi kod banaka. Garancija Vlade jedini je način za izlaz iz cijele situacije”, kazao je tada Marov “Vijestima”.

Otrant je prodat kompaniji Barkli iz Moskve u februaru 2004. godine za 2,5 miliona eura uz obavezu investiranja u iznosu od 4,5 miliona, i dovedu ga na nivo četiri zvjezdice.

Drugorangirani na tenderu bio je Montemlin Šajo Žarka Rakčevića koji je ponudio 1,8 miliona eura i ulaganja od pet miliona. Rusi su prilikom vrednovanja ponuda imali poen prednosti u odnosu na Montemlin.

Nakon toga Rakčević je pokrenuo sudski postupak kako bi poništio ugovor o privatizaciji, a tvrdio je i da je transakcija obavljena na sumnjiv način i “prljavim novcem”.

Nakon konačne presude u korist Berlija, Rusi su nekretnine uknjižili na svoje ime u oktobru 2006. godine.

Nakon toga započete su investicije, koje su prema riječima ljudi iz Barklija iznosile oko 10 miliona. Hotel sada pod nazivom Otrant bič kapije je otvorio u septembru 2008. godine.

Upravljanje hotelom preuzela je poznata španska kompanija Iberostar, uz najavu da će prema ugovoru sa Berklijem njime upravljati narednih deset godina. Međutim, Španci hotel napuštaju već krajem 2009. godine uz nezvanične izjave da nijesu mogli da ostvare kvalitetnu saradnju sa Berklijem.

Već početkom 2010. godine, počinju nove muke radnika, jer su ruski vlasnici iznenada odlučili da ne otvore hotel pred turističku sezonu. Uslijedili su protesti radnika i pregovori, država je zaprijetila preispitivanjem kupoprodajnog ugovora, ali hotel je ostao zaključan sve do početka ovogodišnje ljetnje sezone, kada je primao goste.

Hotelu na sljedećoj licitaciji pada cijena

Na novoj licitaciji prema riječima advokata Luke Stijepovića početna cijena može biti niža i do 50 odsto, u odnosu na 21,1 milion eura koliko je iznosila.

“Ukoliko i na tom ročištu ne bude zainteresovanih, slijedi prodaja hotela bez ograničenja uz saglasnost hipotekarnog povjerioca”, kazao je Stijepović.

Svjestan da eventualni kupac nema obavezu da podrži ranije zaključeni socijalni program, predsjednik sindikata Otranta Muzafer Suljević kazao je da radnici neće napustiti hotel bez obzira na to ko će biti novi vlasnik.

On je ocijenio da je u pitanju “velika igra velikih igrača”.

“Ovo je klasična namještaljka da se hotel proda ispod svake cijene. Vjerujem da se kupac već zna, ali da mora čekati da prođu još dva tri nadmetanja za koja, takođe, neće biti interesovanja”, kazao je Suljević.

Na prodaju je, osim zgrade hotela od oko 7.000 kvadratnih metara, i oko 66 hiljada kvadrata zemljišta na samoj obali mora u Donjem Štoju.

Samir Adrović
Vijesti

YouTube Preview Image